De kerstsfeer vastleggen met een Nikon Coolpix

0

De decembermaand is bij uitstek een maand waarin je veel foto’s en filmpjes maakt. De familie komt weer bij elkaar, je eet lekker, het huis is mooi versierd. Fotootjes en filmpjes maken hoort daarbij. Het kan natuurlijk met je smartphone (die camera’s zijn tegenwoordig echt niet slecht) maar een digitale compactcamera zorgt toch voor net iets mooier resultaat.

Als Nikon-fan (ik ben verslaafd aan mijn digitale spiegelreflexcamera van Nikon) leek het me leuk om eens een kleiner toestel van het merk te kunnen testen. Speciaal voor het maken van van foto’s en filmpjes van de kerstshows die ik bezoek en andere dingen die ik doe voor Christmaholic. Nikon stuurde een fijn, klein exemplaar op. Het model heet Nikon Coolpix S6500 en je kunt er (zo zegt de brochure) in een handomdraai je foto’s mee uploaden via de WiFi-functionaliteit. Ideaal voor een blogger als ik :). Laat ik voorop stellen dat ik totaal geen verstand heb van camera’s, maar ik zal mijn best doen om uit te leggen wat ik van het toestel vind.

Foto’s maken van kerstlampjes en kaarsjes

De 16-megapixel CMOS-sensor met verlichting via de achterkant zorgt ervoor dat de belichting altijd optimaal is, of je nu een foto maakt van een zonsondergang, een concert bij avondschemering of een romantisch etentje bij kaarslicht”, belooft Nikon. Dat hebben we natuurlijk uitgetest. Foto’s maken van lampjes is nog niet zo makkelijk. Met de camera is het effect echt heel mooi vind ik, zeker als je de ingebouwde bewerkmogelijkheden gebruikt (zie het verschil op de foto’s hieronder). Net nadat je een foto gemaakt hebt, kun je meteen de foto bewerken. Je ziet een preview van het eindresultaat, dus dat maakt het makkelijk kiezen. Wat mij betreft geslaagd als kerstcamera!

DSCN0114

FSCN0115

Geïntegreerde WiFi

In een handomdraai foto’s uploaden, belooft Nikon. Dat had toch wat meer voeten in de aarde. Zonder SD-kaartje in het toestel kun je helemaal geen verbinding maken (de optie “WiFi network kun je niet eens selecteren, heel verwarrend). Met kaartje erin blijft het toestel minutenlang zoeken naar de verbinding. Gelukkig biedt de handleiding uitleg (die overigens in het doosje dat ik kreeg alleen op cd-rom is bijgevoegd, heel handig als je een laptop hebt zonder cd-rom drive zoals ik :P).

Eerst moet je op je smartphone of tablet de ‘wireless mobile utility app’ installeren. Vervolgens moet je via de app verbinding maken met de camera (dat is ook nog niet zo intuïtief, de camera bevindt zich in de lijst met WiFi-verbindingen, moet je ook maar weten). Na een paar minuten ‘negotiating’ zijn de camera en de telefoon vriendjes geworden.

Je telefoon als afstandsbediening

Als het dan eenmaal gelukt is, zijn de opties die je krijgt heel stoer! Je kunt je smartphone gebruiken als afstandsbediening om een foto te maken. Van jezelf bijvoorbeeld, of als je een familiefoto wil maken. Check op je smartphone (live preview) of iedereen goed staat, zoom waar nodig nog even in of uit, druk op de knop en FLITS. Dat laatste is trouwens wel een nadeel. Hoewel ik de flits uit had gezet op de camera, maakte hij via de smartphone toch een foto met flits. Blijkbaar staat de camera in remote modus altijd op de auto flits-stand. Ik heb niet in de app gevonden hoe ik de flits kan uitzetten.

Het meest handige van de WiFi-opties is dat je via de WiFi-connectie je foto’s die op de SD-kaart in de camera staan kunt downloaden naar de smartphone en direct kunt uploaden naar Facebook of dropbox bijvoorbeeld. Fijn als je je foto’s wil delen via social media of bijvoorbeeld als je op vakantie bent en tussendoor een back-up wil maken als je geen computer in de buurt hebt waar je het SD-kaartje in kunt stoppen.

Heeeel veel zoom

Zoom zoom. Deze camera heeft, zeker voor een compactcamera, een enorm bereik. Het NIKKOR-objectief met 12x optische zoom en groothoekbereik (25–300mm) maakt het mogelijk nauwkeurige opnamen met een hoge resolutie te maken, of je nu van dichtbij of van veraf fotografeert. Bijna net zo fijn als mijn spiegelreflex ;-).

coolpix 2

Filmen

Filmen in Full HD-kwaliteit (1080p) is erg fijn met deze camera; je kunt er echt hele mooie filmpjes mee maken en het beeld is heel stabiel. Dit filmpje heb ik bijvoorbeeld uit de hand geschoten en het lijkt biiiijna met een statief gemaakt. Bijna dan he.

Ook dit filmpje is met de Nikon S6500 gemaakt. De kwaliteit van de filmpjes is in het echt overigens echt stukken, stukken beter. Helaas comprimeert YouTube de video behoorlijk, waardoor het effect wel wat minder mooi wordt.

Conclusie

Als je geen verstand hebt van camera’s, is het moeilijk om een oordeel over een toestel te geven. Persoonlijk vind ik het nog steeds jammer dat de interfaces (het schermpje en de opties die erop staan) van compact camera’s zo niet-intuitief zijn. Waarom draait zo’n camera niet gewoon op Android of een ander fijn systeem dat veel eenvoudiger te begrijpen is?

Qua opties ben ik erg tevreden! Als je op zoek bent naar een fijne, kleine camera voor het maken van familiekiekjes en filmpjes en foto’s van romantische settings (met weinig licht, zoals met kerst) dan is het een fijn apparaat. Met €165,81 heeft-ie ook een heel fijn prijsje! O.a. te koop bij Bol.com.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo