De leukste kerstcadeautjes voor kinderen

0

De meeste Nederlandse kinderen hebben met Sinterklaas hun verlanglijstjes al grotendeels in vervulling zien gaan. Toch blijft het leuk om met kerst nog een kleinigheidje te geven, maar dan wel geheel in winterse sferen.

1. Van generatie op generatie

Mijn moeder heeft er vorig jaar al een traditie van gemaakt: mijn zoon krijgt ieder jaar een eigen kerstbal om in de boom te hangen. Niet van die enge lichtblauwe ‘My-first-christmas’-ballen, maar echte mooie versieringen. Om zo ook de jongste generatie warm te maken voor de kersttraditie (met de stille hoop dat ze zich met een eigen kerstbal realiseren dat het zonde is als ze kapot vallen…).

Foto: Symhic

Foto: Symhic

2. Buiten spelen

Hoe kouder het wordt, hoe minder kinderen je op straat ziet. Totdat er een dik pak sneeuw valt. Dan klinken buiten de vrolijke en gedempte kinderstemmen tegen de zachte sneeuw. Het zijn helaas maar een paar dagen per jaar en daardoor staan een slee en schaatsen meestal niet direct bovenaan de verlanglijstjes. Maar tjonge, wat is het toch leuk om met het hele gezin ermee naar buiten te gaan zodra het kan. Tip: kijk eens op Marktplaats, daar kun je heel betaalbare tweedehands schaatsen en sleeën vinden (zeker als het nog niet sneeuwt).

CadeautjesSleeSchaatsen

3. De perfecte sneeuwman

Dit is misschien een beetje overbodige luxe, want wie heeft er nou geen oude sjaal, een muts, een paar knopen en een winterpeen liggen? Maar toch, toen ik dit kant-en-klare sneeuwmanpakket op internet tegenkwam, was ik meteen verkocht. Helaas is deze Snowman in a Box niet meer verkrijgbaar in Nederlandse webshops, maar hier een mooie handleiding voor een zelfgemaakte variant (Engels).

CadeautjesSnowmaninabox

4. Samen bouwen

Oké, ik moet toegeven: ik ben een beetje fan van de ontwerpen van Kids on Roof. Je zag ze eerder al voorbij komen met prachtige driedimensionale kerstkaarten, maar je kunt ook meteen voor the whole package gaan en het kerstboom-bouwpakket cadeau doen. Daar zitten de figuren van de kerstkaarten namelijk al bij. Met 150 stuks is het een leuk project om met de hele familie in elkaar te zetten. Voor de jongere kinderen heeft Kids on Roof in het winterse thema poppetjes en dieren uit het bos die samen allerlei avonturen beleven.

KidsonRoofWinter

5. Magisch sneeuwlandschap

Wat is het toch verleidelijk om zodra je er ergens een ziet staan, hem op te pakken en ermee te schudden. Het heeft iets magisch, die kleine figuurtjes die voor eeuwig in een glinsterend sneeuwlandschap verblijven. Al is niet ieder figuurtje daar blij mee, kijk maar naar deze gefrustreerde sneeuwman in een korte animatiefilm van Pixar. Toch blijft de sneeuwbol voor kinderen (en volwassenen) een leuk hebbedingetje. Mooie sneeuwbollen zijn bijvoorbeeld te krijgen bij &klevering en tuincentra met kerstshows, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken.

EurofleurSneeuwbollen

6. Voor de allerkleinsten

Te schattig, deze typische kerstpakjes voor baby’s. Of ze het zelf ook zo leuk vinden als ze over een paar jaar de foto’s zien valt te betwijfelen, maar als het nog kan is des te meer reden om ze in een kerstig pakje te hijsen. De webshop van het Britse Mothercare is als een snoepjeswinkel van babyoutfits voor rond de kerstdagen; je raakt er niet uitgekeken. Iets dichter bij huis heeft H&M een kerstmannenpak en een jurkje voor meisjes.

MothercareChristmasKerst

7. Bij de open haard

Met een warme chocolademelk op de bank terwijl pappa of mamma een boek voorleest. Een betere afsluiting van een dag buiten spelen in de sneeuw is er niet. Een bijzonder mooi en opvallend boek is Swinging Christmas, over Robin, een jongen die de oude man Bernard ontmoet. Bernard leert Robin wat leesplezier is en laat hem jazzmuziek ontdekken. Bij het prachtig geïllustreerde boek zit een cd met bekende kerstliedjes verpakt in een jazzjasje. In de webshop van mijn favoriete kinder(boeken)winkel Speelboek zijn nog veel meer leuke kerstboeken te vinden.

SwingingChristmas

8. Voor de keukenprinsen en -prinsessen

Aan het einde van de middag op Tweede Kerstdag is het meestal gedaan met alle familieverplichtingen en vaak zijn de leukste kerstfilms allemaal al op tv geweest. Voor de bakliefhebbers een leuk moment om samen met de kinderen de keuken in te kruipen, want nu kun je nog die leuke kerstvormpjes gebruiken.

Wat geef jij je (klein)kinderen met kerst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!