Blanche Dael: kerstshoppen voor echte koffie- & theelovers

2

Shopverslag – Maastricht is shopstad bij uitstek. Zéker rond de feestdagen. De twinkelende kerstlichtjes die reflecteren in de Maas, de geur van verse wafels, in december is de sfeer van de stad nog meer bijzonder. Onlangs schreef ik een blog over mijn favoriete koffietentjes, waar Coffeelovers in de Selexyz-kerk te Maastricht er een van is. Naar aanleiding van dat artikel werd ik door de eigenaars van Coffeelovers (koffiebranderij & theepakkerij Blanche Dael) uitgenodigd voor een rondleiding door de 135 jaar oude winkel in Maastricht. En daar zei ik natuurlijk geen nee tegen!

Ambacht & traditie

Een warm kopje thee of een dampende kop koffie (niet voor niets ook wel een ‘bakkie troost’ genoemd); in de koude maanden van het jaar zijn ze nog onmisbaarder dan anders, toch? En niets is lekkerder dan een vers gezet heet drankje om je lijf mee op te warmen. Vraag je Limburgers naar goede koffie, dan wordt Blanche Dael zeker genoemd. Het Maastrichtse familiebedrijf heeft de Limburgers een eeuw geleden al in het hart gesloten en daar mogen ze mij – geboren Brabander – sinds een paar weken aan toevoegen.

Blanche Dael werd opgericht in 1878 door Guillaume Dael en draagt de naam van zijn jongste dochter, Blanche, die de koffiebranderij later overnam. Nu, 135 jaar later, is het bedrijf in handen van de heer Berghof (rechts op de foto) Tijdens mijn bezoek aan de winkel vertelden hij en Pieter, die zich bezighoudt met het koffiebranden (links op de foto), me alles over echt goede koffie en thee.

Links: koffiebrander Pieter Rechts: eigenaar dhr. Berghof

Links: koffiebrander Pieter Rechts: eigenaar dhr. Berghof

Christmaholic goes coffeeholic

“De subtiele smaak van het beste”, zo omschrijft Blanche Dael de eigen koffies graag. En dat kan ik eigenlijk wel beamen. Ik drink pas een paar jaar koffie (ik ben eigenlijk nog maar een beginner), maar zelfs met een flinke sloot melk kan ik de versheid en de krachtige aroma’s proeven van de koffie die ik mocht proberen. Pieter liet me daarnaast ook zien hoe koffie precies gebrand wordt. De ruwe koffie (de groene boontjes) wordt met een moderne machine of met een ruim 50 jaar oude koffiebrander onder voortdurende beweging met hete lucht (bijna 300 graden) gebrand.

DSC_0228

Vers, verser, verst

Eerst krijgen de boontjes een gele kleur, daarna worden ze langzaam bruin, zoals op de foto hieronder. En als ze uit de brander komen ruiken ze echt heerlijk. Toch kun je ze dan nog niet gebruiken, pas na een dag rusten en ‘ontgassen’ zijn de koffiebonen geschikt voor consumptie. Die dag later zijn ze vaak al snel weer verkocht. Van Ristretto (cappuccino!) en Araba tot een prijswinnende melange genaamd ‘Bourbon Royale‘, alle koffies hebben weer iets bijzonders.

De pakken koffie die Blanche Dael verkoopt, zijn niet vacuüm verpakt. Waarom niet? Omdat het superverse koffie is! En die moet je natuurlijk ook vers drinken. De kwaliteit van de koffie loopt na 3 maanden terug, je kunt het dan nog wel drinken, maar het wordt gewoon minder lekker. Ook de ruwe bonen die Blanche Dael van ver(st) haalt in landen als Guatemala en Kenia, zijn nooit ouder dan een jaar, want daarna gaat ook daarvan de kwaliteit achteruit. Zelfs als je de koffie koopt in de webshop, is die de dag voor je ‘m thuis ontvangt vers voor je gebrand.

DSC_0152

Koffie- & theecadeautjes

Zelf ben ik heel erg fan van de ‘huisthee’ (zoals een huiswijn bij een restaurant) van Blanche Dael, met de sprookjesachtige naam ‘Droum van Mestreech‘ (droom van Maastricht). De thee is heel herkenbaar door de gele, blauwe en rode blaadjes erin en is lekker zoet dankzij het fruit (aardbei) en de bloemen die erin verwerkt zijn (zie de eerste foto hieronder). Maar er zijn ook speciale Sinterklaascadeautjes, winter- en feesttheeën en lekkere koffiesiroopjes verkrijgbaar in de winkel en webshop.

DSC_0195

siroop en thee

In de winkel mocht ik genieten van een hele speciale thee; een bolletje dat als een bloem uiteen valt in je kopje. Een bijzondere thee-ervaring en wat mij betreft echt een kado-tip! In de winkel worden trouwens nog veel meer koffie- en theecadeautjes verkocht, zoals theepotten, giftsets (die je ook zelf kunt samenstellen) met verschillende soorten thee en koffie en eventueel een leuk glas of wat lekkers erbij, echt perfect voor Sint of Kerst.

thee bloem 1

thee bloem 2

DSC_0188DSC_0189

Vers gebrande pinda’s & ander lekkers

Koffie, thee en…. pinda’s. Het klinkt niet als een logische combinatie, maar dat is het wel! Niet alleen omdat vers gebrande pinda’s gewoon erg lekker zijn (de rijen rond sinterklaas en kerst staan naar ik begreep tot ver in de straat), maar ook omdat het branden van de pinda’s erg goed is voor de meer dan 50 jaar oude koffiebrander.

De “jongedame uit 1961” hieronder op de foto (en dan bedoel ik de koffiebrander, niet de andere jongedame ;-)), zoals Pieter haar liefkozend noemde, wordt goed onderhouden. De koffiebonen laten een vetlaagje achter dat niet goed is voor de machine. En de pinda’s halen die vetlaag weer weg. Het resultaat; betere koffie! De pinda’s (en ander lekkers) zijn sinds dit jaar ook te koop via de webshop. Ze worden vers voor je gebrand en dezelfde dag verstuurd. Eet ze wel op binnen een paar dagen, dan zijn ze het lekkerste.

DSC_0158

DSC_0209

Als je meer wil weten over Blanche Dael, bekijk dan zeker de site (prachtige foto’s en mooie verhalen over koffie en thee, vroeger & nu) of volg Blanche Dael/Coffeelovers via de Facebook-pagina.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

  1. Mooi Sas, gaaf dat je hier naartoe mocht! Ik kwam er wel eens toen ik nog in Maastricht werkte. Inderdaad te gek ook om cadeautjes te kopen.

  2. Pingback: Writeaholic.nl Geld verdienen met je (WordPress) blog doe je zo - Writeaholic.nl