4x kindvriendelijke kerstversiering

2

Een kerstboom opzetten met kleine kinderen in huis is vragen om problemen. De fonkelende lampjes en de schitterende kerstversiering schreeuwen om de aandacht van kinderhandjes, terwijl die er tegelijkertijd vanaf moeten blijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven voor een ‘onbreekbare’ kerstboom.

1. Fluffy sneeuwballen

Met een onbreekbare kerstboom bedoel ik letterlijk dat wanneer mijn gezellig rondkruipende kind besluit de hele handel om te trekken, alle versieringen heel blijven (misschien op een paar gesprongen lampjes na dan). Aan die eis voldoen deze zachte witte sneeuwballen volledig en ze staan ook nog eens leuk in de boom. Er zijn verschillende variaties van te vinden, zoals de rood met witte paddenstoelen die ik bij Tuincentrum Eurofleur in Leusden tegenkwam.

KidsproofKerstversiering1

2. Variatie

Tegenwoordig is er zoveel meer te krijgen dan alleen een paar simpele (breekbare) kerstballen. Deze sneeuwkristallen bijvoorbeeld. Ook op de ronde ballen wordt steeds meer gevarieerd. En het hoeft helemaal niet duur te zijn. Zelfs Zeeman en Xenos hebben een trendy en betaalbare collectie kerstversiering.

KidsproofKerstversiering4KidsproofKerstversiering

 3. Transparante plastic kerstballen

Wat zijn ze toch ontzettend leuk, de transparante kerstballen. Ze zijn bij veel tuincentra kant-en-klaar verkrijgbaar, gevuld met sfeervol decoratiemateriaal. Met traditionele kerstfiguurtjes van Lemax, maar ook met vrolijk gekleurde bolletjes doen de ballen het erg goed. En je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.

KidsproofKerstversiering2

 4. Houten figuurtjes

Herken je ze nog? Volgens mij had ieder huishouden een jaar of dertig geleden wel een aantal van deze kleine houten kerstpoppetjes in huis. Met de nostalgische trends in de kerstversieringen zijn ze weer in nieuwe uitvoeringen te krijgen. Maar wie voor echt vintage gaat, struint natuurlijk de lokale kerstmarkten af. Al is het de vraag of ze dan nog wel kidsproof zijn.

KidsproofKerstversiering3

 

Heb je nog andere tips voor kindvriendelijke kerstversiering? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

2 reacties

  1. Wat je ook kunt doen, ook al moet je wel opletten dat de kinderen er niet te veel van snoepen, is kerstkransjes of zuurstokjes in de boom hangen.

    Linten, kralenkettingen, stoffen bloemen (bijv. rozen), veren en maskers zijn ook kidsproof.

    Verder zijn rotan artikelen ook ideaal met kinderen, dus denk aan hartjes, klokjes enz.

    En niet te vergeten nepsneeuw, maar dan in de vorm van matten. Die kun je dus makkelijk scheuren en in elk gewenst formaat maken. Als je dat op enkele takken plaatst in de boom,ziet dat ook heel erg gezellig uit.

    Kortom dit zijn enkele van mijn ‘kidsproof-kerst’ ideetjes. Hopelijk hebben jullie er wat aan.

  2. Die vintage keabrstl is werkelijk prachtig!Wij hebben jonge katten en een voorliefde voor glazen ballen en van die ouderwetse glazen kralenslingers, dus geen boom afgelopen jaar en vermoedelijk evenmin dit jaar. De mooiste boom die we ooit hebben gehad was een klein exemplaar met alleen maar de oudste geerfde zilveren versieringen er in. Dat jaar hadden de kinderen een mini kerstboom met alles waar ze maar zin in hadden snoepgoed, papieren ballen, zelfgemaakte slingers en wat er maar aan bonts te vinden was op zolder. Mooist versierde kerst tot dusver. Maar niet erg milieuvriendelijk bij nabeschouwing, twee echte kerstbomen die de winter in de tuin niet hebben overleefd. Inmiddels is mijn man bekeerd tot een nep-boom, waarmee mijn enthousiasme voor kerstbomen eerlijk gezegd aanzienlijk is bekoeld.