Schone dennenappels: droog ze in de oven!

3

Dennenappels zijn een van mijn favoriete deco-items voor in huis gedurende de herfst en natuurlijk met kerst. Niets leukers dan na een lange herfstwandeling je gevonden dennenappels gebruiken voor allerlei creatieve, zelfgemaakte decoraties. Het is echter niet slim om je geraapte dennenappels meteen te gebruiken! Er zijn veel insecten en andere beestjes die het heerlijk vinden om in dennenappels te wonen en leven.

Beestjes en sap

Als je dennenappels niet schoonmaakt voor je ze gaat gebruiken in je kerstcreaties, hebben al die beestjes gauw een plekje gevonden in je huis. Dat wil je natuurlijk niet. Dennenappels kunnen daarnaast ook sap bevatten en dat kan weer voor vlekken en andere rommel zorgen. Het goed uitdrogen van je dennenappels is dus essentieel. De oplossing: droog ze in de oven of was ze in water met azijn en laat ze goed drogen.

Bak de beestjes weg

Je dennenappels op een lage temperatuur bakken is een slimme zet als je geen zin hebt in al die beestjes in huis. Verwarm je heteluchtoven voor tot ongeveer 160 – 180 graden en plaats de dennenappels op een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Je kunt ze eventueel ook in een ovenschaal leggen. Plaats de dennenappels in de oven en check ze regelmatig zodat ze niet verbranden. Als de dennenappels helemaal openstaan en het sap is eruit gelopen en opgedroogd, dan zijn ze klaar. Dit duurt maximaal een half uurtje.

Wassen in water met azijn

Je kunt er ook voor kiezen om de dennenappels een goede scrubbeurt te geven. Oké dat is niet echt nodig, gewoon onderdompelen in water met azijn is voldoende, anders hou je geen dennenappel over. Meng twee delen warm water met een deel azijn (wit) in je gootsteen en laat je dennenappeltjes ongeveer 20 a 30 minuten in het mengsel liggen. De hoeveelheid water en azijn die nodig is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid dennenappels die je wil schoonmaken. Om ervoor te zorgen dat de dennenappels goed onder water blijven, is het handig om iets zwaars erop te plaatsen, bijvoorbeeld een groot bord. Zorg er natuurlijk wel voor dat je dennenappels goed gedroogd zijn voordat je ermee aan het knutselen gaat.

Zijn je dennenappels ready to go? Dan kun je aan de knutsel! Check zeker deze blogjes voor allerlei creatieve inspiratie met dennenappels.

Bron foto boven deze blog: Flickr | LongitudeLaditude 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!