Christmas World Duiven: een kerstsprookje

10

Een van de leukste dingen aan kerst vind ik dat de wereld heel even een sprookje is. Met alle lichtjes, de mooie muziek, de prachtige kleren die iedereen draagt en de sfeervol gedekte tafels. Ook buiten is het overal prachtig. Zeker als het sneeuwt verandert de hele wereld voor heel even in een hele grote Efteling vol glimmend moois. En precies op dat gevoel speelt Intratuin Duiven in 2014 in met haar ‘Christmas World’.

De Efteling meets Lord of the Rings

Het thema van de kerstshow bij Intratuin Duiven is dit jaar ‘de bosrijke sprookjeswereld’. Het is een kruising tussen de droomvlucht van de Efteling en de wereld van de Hobbits uit Lord of the Rings. Een tunnel met een brug over water en pratende kabouters, vliegende elfjes en dansende konijntjes. Gevels met flikkerende kaarsen achter de ramen doen me zelfs wat denken aan Harry Potter. Bereid je voor op een hele andere wereld.

DSC_0102DSC_0111

De mooiste kerstdorpjes van Nederland

Als je van kerstdorpjes, miniatuurhuisjes en -treintjes houdt, dan kun je in Duiven je hart ophalen. Je kunt zo ver niet kijken of er staan kersthuisjes. Vrolijk twinkelende lampjes en bewegende tafereeltjes sprankelen je toe. Overal staan bomen en stroomt water, van een grote waterval tot kleine stroompjes. Er druppelt zelfs water úit de bomen, alvast een voorproefje van het hoogtepunt later in de show…

DSC_0095 DSC_0086

Duizelingwekkende droomvlucht

Het hoogtepunt van de kerstshow in Duiven is de loopband. Wat is het weer ongelofelijk mooi! Wat een werk heeft hierin gezeten. Het is er donker, er klinkt filmmuziek (denk aan Lord of the Rings en de Hobbit) en overal dansen en bewegen de sprookjesfiguren.

DSC_0152DSC_0233

Naar kerstdecoratie moet je hier wel goed zoeken, in de draaiende creatie op het einde van de loopband zie je nog wat kerstballen terug, maar verder is het echt vooral de sprookjessfeer die je ervaart. De een associeert dat natuurlijk meer met kerst dan de ander. Maar een beleving vindt iedereen het zeker.

DSC_0250

Als je vanaf een van de uitkijkpunten boven de loopband naar de mensen beneden kijkt, zie je ze met grote ogen verrukt kijken naar alles dat beweegt. “Oh mama, kijk daar eens, een elfje op een schommel”, roept een meisje. “Kijk, bewegende muisjes in een huisje!”, fluistert een jongetje tegen zijn vader.

DSC_0157 DSC_0156

Woorden als ‘Efteling’ , ‘sprookjeswereld’ en ‘droomvlucht’ vallen continu. En bijna niemand houdt het bij een keer. Veel mensen gaan twee, drie of vier keer de loopband op en af. En dat is ook niet zo gek; er is zoveel te bewonderen.

DSC_0173

Kerstdecoratie shoppen

Je zou bijna vergeten dat het een kerstshow is, maar er is ook enorm veel kerstdecoratie te koop in Duiven. Als je eenmaal boven bent glimmen de ballen je tegemoet. Pastelkleuren, stoer koper met wit en ruige materialen, veel goud, klassieke combinaties van paars & rood en sprookjesachtig spierwit. Voor ieder wat wils.

DSC_0183 DSC_0204 DSC_0206 DSC_0218

Het eindoordeel

Christmas World in Duiven is 100% wat de naam al zegt; een hele bijzondere wereld. Geen enkel tuincentrum in Nederland weet zo’n beleving neer te zetten als het team van Duiven. En het mooie is, het is echt elk jaar weer helemaal anders. Er is zoveel aandacht voor detail, elk doorkijkje geeft weer een nieuwe kijk op de fantasiewereld die is neergezet. Dit jaar vind ik het, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, weer prachtig. Het is bijna een minisprookjesbos of minipretpark, en dat helemaal gratis. Je mist kortom echt iets als je het niet gaat bekijken.

DSC_0266

Als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven, ik miste in deze show het echte kerstgevoel. Kerstbomen en kerstdecoratie passen natuurlijk ook niet zo goed in het gekozen thema, en er is volop kerstdecoratie te koop, maar ik zou als Christmaholic nog enthousiaster zijn geweest als er toch iets meer aandacht aan ‘kerst’ was besteed in de sfeergedeeltes.

Liefde voor landelijke kerst

Maar misschien is dat te ‘traditioneel’ gedacht van mij. En gelukkig kom je ‘boven’ (waar alle ballen te koop zijn) als kerstfanaat voldoende aan je trekken. Ook het Countryfield-gedeelte beneden nog voor de Lemax kersthuisjeshow is weer prachtig. Als je van landelijke decoratie houdt, word je daar op je wenken bediend.

DSC_0033 DSC_0044

Doen: een dagtripje Duiven (met je kids)

Heb je nog geen plannen de komende herfstvakantie? Neem de kids dan zeker mee voor een dagtripje Intratuin Duiven. Ze kijken gegarandeerd hun ogen uit naar de bewegende diertjes en kabouters, de treintjes en ski-pistes en lichtjes in de kersthuisjes. Wat ik nog ben vergeten op de foto te zetten, is de draaimolen in het begin, waar de kids gratis een rondje in mogen maken. En voor pap en mam is er lekkere koffie, thee of warme chocomel. Ook het restaurant is een aanrader; lekkere soep en broodjes of iets lekkers voor bij de koffie. De IKEA ligt trouwens vlakbij en ook daar is de kerstafdeling vanaf 13 oktober open, dus ideaal om te combineren.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

  1. Pingback: Trend gespot: lieve kerstuiltjes! - Christmaholic.nl

  2. Ik ben gister naar de Intratuin in Duiven geweest. Elk jaar weer is het een prachtige show.. Toch vind ik het kerst thema minder aanwezig dit jaar. Zelf associeer ik de fantasiewereld niet direct aan kerst.. Toch blijft het bijzonder, wij hebben nog even bovenaan gestaan om de fantasiewereld bij de roltrap extra goed te kunnen bekijken.
    De kerstbomen waren weer prachtig opgetuigd, krijg er altijd veel ideeën van voor thuis. Het viel me vooral op dat er veel verschillende uiltjes waren dit jaar, erg leuk!
    Al met al vond ik het de autorit van 2 uur weer meer dan waard!

  3. Vandaag mijn 1e kerstshow bezocht. Intratuin Duiven. Geweldig werk…..de dorp u es etc……echt kerst. Vervolgens met de roltrap naar boven. Ik heb heel veel kerstshows mogen bewonderen maar de aankleding naar boven had totaal niets
    met kerst te maken. De efteling…droomvlucht absoluut maar geen kerst. Het leek erop dat ze bovenaan de roltrap nog iets van kerst wilden laten zien. Erg jammer! Uiteraard boven weer volop kerst…..geweldig maar daar waar het toch een beetje omgaat…..de roltrap….dit jaar geen kerst. Dit weekend naar Halsteren…ben benieuwd!