De leukste kerstmarkten van Nederland in 2014

5

Het is november! Dat betekent dat de eerste kerstmarkten hun deuren zullen openen voor het publiek. En laten wij nou helemaal gek zijn op kerst! Daarom zetten we de leukste kerstmarkten voor je op een rij.

Opvallend is dat Limburg het als provincie qua kerstmarkten echt het beste doet. Ergens natuurlijk niet zo gek, als je bedenkt dat de Limburgers als katholieken gek zijn op Kerst. Nou, hier komen ze. Mijn top 5 voor dit jaar!

1. Kerststad Valkenburg

Hoofdfoto - Kerstmarkt Gemeentegrot

Niet een, maar maar liefst 3 kerstmarkten zijn er in Valkenburg te bezoeken. En allemaal in de prachtige grotten. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er nog 4 andere gave kerstactiviteiten. Wat dacht je van de tweewekelijkse kerstparade op woensdag en zaterdag, die door de straten van het dorp trekt. Ook Santa’s Home is een aanrader, waar de grootste zingende kerstboom van Europa te vinden is. Leuk! Kerststad Valkenburg is geopend van 14 november t/m 23 december.

christmas parade

Kerststad Valkenburg is dus echt de moeite waard om te bezoeken. En je kunt je er rustig een paar dagen vermaken. De regio waar Valkenburg ligt is sowieso een aanrader, het voelt als een stukje buitenland in eigen land. Wil je langer dan een dag gaan? Overweeg dan eens een busreis met overnachting naar Valkenburg.

2. Magisch Maastricht

magischmaastricht
Warme Wintersfeer, mooie kerstcadeautjes, héérlijke Glühwein en Chocomel, typisch hapje eten en vooral veel gezelligheid! Dat vind je erug op de kerstmarkt van Magisch Maastricht Vrijthof. Naast de kerstmarkt met meer dan 50 mooie houten chalets, kun je ook genieten van een mooi Maastrichts panorama vanuit het reuzenrad.

Voor de kids is er een winters treintje, een mooie nostalgische grande carrousel, een mega glijbaan en een nostalgische rups. Uiteraard niet te vergeten is de grote schaatsbaan (meer dan 800m2), gelegen aan het Paviljoen. In het gezellige paviljoen kun je genieten van heerlijke winterkost en een drankje. In het paviljoen zijn daarnaast met regelmaat activiteiten en artiesten te bekijken en beluisteren. Magisch Maastricht is van 29 november t/m 30 december dagelijks geopend. Meer informatie vind je op de website.

3. Dickensfestijn Deventer

dickens festijn deventer

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in Deventer op zaterdag 20 en zondag 21 december. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden.

Het Dickens Festijn vindt voor de 24e keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Van 18 t/m 20 december is er in de verwarmde Grote Kerk in Deventer ook de jaarlijkse kerstmarkt. De toegang kost €2,50. Voor meer informatie kijk je op deze website.

4. Kerstmarkt Dordrecht

kerstmarktdort

Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar heb van horen zeggen dat de kerstmarkt in Dordrecht zeker weten een aanrader is. De Kerstmarkt Dordrecht is met ruim 200 kramen en pagodetenten de grootste kerstmarkt van Nederland.

Daarnaast is er ook entertainment in de vorm van muziekpodia, straattheater en de welbekende Christmas sing-a-long. Verspreid over de binnenstad staan sfeervolle podia waar kerstliederen in allerlei stijlen ten gehore gebracht worden. Dit jaar vindt de Kerstmarkt Dordrecht van 12 t/m 14 december plaats. Meer weten? Check de website!

5. Winterbreak Roermond

Screenshot 2014-10-31 at 15.25.29

En tot slot een compleet nieuwe kerstmarkt in het rijtje: Winterbreak Roermond. Maar is het wel een kerstmarkt? “Het evenement krijgt nadrukkelijk GEEN ‘nostalgische’ kerstsfeer,” staat er met koeienletters op de website, die verder nog weinig vertelt over wat we dan wel kunnen verwachten in Roermond.

We zullen het dan ook maar geen kerstmarkt noemen, maar een wintermarkt. Winterbreak Roermond vindt plaats van 10 december t/m 4 januari 2015. Er zijn chaletjes met allerlei cadeaus en lekkers te vinden, maar we kunnen ook een schaatsbaan en een wintercircus verwachten. Er is verder nog niet zoveel informatie bekend over het programma, hou daarvoor de site in de gaten. Mijn verwachtingen zijn in elk geval hooggespannen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

  1. Monique Jeeninga op

    Wat super leuk! Alleen jammer dat het zo ver rijden is hihi. Ik ben op zoek naar leuke kerstmarkten in Friesland, Groningen of Drenthe… Maar tot op heden nog weinig leuks gevonden de afgelopen jaren…

  2. ik ben in 2013 rond kerstmis in Valkenburg geweest, het was daar echt zo mooi… Niet normaal! Meetsal begin ik 300 dagen van te voren al af te tellen naar kerst omdat ik echt niet kan wachten. Ik ben ook jarig op 25 december 🙂 xxxxx

  3. Kerstmarkt in Dordrecht is hartstikke de moeite waard !!
    Ooh Ooh ik kan niet kiezen wil dit jaar eigenlijk naar Dordrecht, Valkenburg, Düsseldorf en Keulen offf Oberhausen

  4. Nou. De kerstmarkt in Dordrecht heeft niet veel met kerst te maken. Die hoort wat mij betreft echt niet in dit rijtje thuis.