Adventskalender: elke dag een leuke activiteit

5

Je kent ze vast wel, die adventskalenders met snoepjes achter elk vakje. Kinderen zijn er dol op. De laatste jaren is het zelf maken van adventskalenders enorm in opkomst. In elk zakje, doosje of envelopje stop je een kleinigheidje, elke dag van de advent mag er een opengemaakt worden. Onlangs kwam ik op Pinterest speciale activiteitenkaartjes tegen voor in de ‘deurtjes’ van de kalender. Wat een leuk idee!

Activiteiten met de kids

Ik vind het echt een geweldig concept; geen kadootjes, maar activiteiten in de adventskalender. Leuke dingen om samen te doen, met het hele gezin. ’s Ochtends bij het ontbijt maak je samen een zakje of vakje open en lees je de activiteit voor de dag. ‘Een kerstverhaaltje lezen’, bijvoorbeeld. En wat dacht je van ‘vandaag blijven we allemaal de hele dag in pyjama’. Ook leuk; ‘teken een gesmolten sneeuwman’, ‘pak een kerstcadeautje in’, ‘zing je favoriete kerstliedje’, ‘stuur een kerstkaartje naar opa en oma’ of ‘we gaan naar het kerststalletje op de markt’. Geweldig toch?

Als je all out wil gaan, kun je ook de ‘materialen’ die nodig zijn voor de activiteit toevoegen aan het zakje/doosje. Er zijn echt zoveel leuke dingen te bedenken om samen met je kinderen te doen! Eigenlijk is het zonde om dit concept niet door te trekken tot in de kerstvakantie ;-).

advent calendar original_advent_calendar_042

Bron foto’s: Homeshoppingspy

Activiteiten met je lief

Natuurlijk is dit idee ook hartstikke leuk om samen met je lief, je partner, te doen. Print een aantal kaarten, schud ze door elkaar en stop ze zonder te kijken in de envelopjes of zakjes. Elke dag haal je er samen een leuke activiteit voor die dag uit. Denk aan dingen als ‘samen een kerstfilm kijken’ en ‘alvast een kerstcadeau uitpakken’, ‘een mooie wandeling maken’, ‘warme chocomelk drinken’ of ‘kerstkoekjes bakken’. Het kan ook iets simpelers zijn, zoals ‘vertel elkaar 3 dingen die je leuk vindt aan de ander’ of ‘vertel iets over jezelf, dat de ander nog niet weet’.

Ook leuk is het om een vriend of vriendin te vragen de activiteiten voor je te bedenken en in de adventkalender te stoppen, zo is het voor jullie allebei echt een verrassing. Het is wel handig om rekening te houden met het weekend, dan heb je natuurlijk net wat meer tijd voor de wat uitgebreidere activiteiten ;-). Want kerstkoekjes bakken op woensdagavond na een lange werk- of schooldag, daar heb je denk ik niet zo’n zin in.

Gratis printables

Er zijn verschillende Amerikaanse websites die gratis printables aanbieden, plaatjes met activiteiten die je kunt downloaden en zelf uitprinten. Hartstikke leuk! Kijk maar naar de voorbeelden hieronder.

advent kalender 4advent kalender 3

De meeste printables die ik kon vinden zijn echter wel in het Engels geschreven, dus dat is wel lastig met Nederlandslezende kids. Via de onderstaande sites kun je printables gratis downloaden. Google of zoek ook eens op Pinterest naar ‘free printables advent calendar’, dan vind je hartstikke veel inspiratie. En het is natuurlijk het allerleukste als je de briefjes zelf schrijft.

Ik denk dat het een superleuk idee is om samen met je kinderen of geliefde uit te voeren. Wat denk jij? Wil je trouwens inspiratie opdoen voor het zelf maken van adventskalenders, lees dan zeker eens dit artikeltje van vorig jaar.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

  1. Pingback: Wat is advent nou eigenlijk?

  2. Janet kooyenga op

    De afgelopen twee jaar heb ik een adventkalender voor mijn vriend gemaakt. De eerste keer had ik de cadeautjes gehangen aan knijpers die ik op een canvas schilderij had geplakt, en de tweede keer aan een klein houten trapje. De laatste keer gaf ik hem cadeautjes die geïnspireerd waren op koken. Het cadeautje wat hij opende op 5 december en op kerstochtend waren altijd speciale cadeautjes. Voor dit jaar moet ik nog iets verzinnen….

    Janet