Hoe kies je de perfecte kunstkerstboom?

4

Loop een willekeurig tuincentrum binnen en je ziet door de kunstkerstbomen het bos niet meer. Bomen met lange naalden, bomen met korte naalden. Blauwe en groene bomen. Bomen met besneeuwde takken. Bomen van 1,50 meter en bomen van 2,30 meter. Bomen met en bomen zonder ingebouwde lichtjes. Hoe kies je nu een boom die past bij jouw wensen en interieur? Op Kerstwinqel.nl, een webshop waar je kunstkerstbomen kunt kopen, vonden we handige tips om je een stuk op weg te helpen!

Hoe herken je een kunstkerstboom van goede kwaliteit?

Als je overweegt een kunstkerstboom te kopen, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat je de boom een aantal jaren wilt gebruiken. Kies daarom voor een boom van goede kwaliteit. Maar hoe herken je die? Een duurzame boom heeft de volgende eigenschappen:

  • de takken hebben een stalen kern en zijn naaldvast (d.w.z. als je ze ombuigt tussen duim en wijsvinger, blijven ze heel);
  • de boom moet brandvertragend zijn en officieel NEN-gecertificeerd;
  • de boom moet een een degelijke standaard hebben waarmee je hem goed neer kunt zetten;
  • en tot slot (niet onbelangrijk) er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing bijzitten.

Welke kleur kerstboom kies je?

Oké, nu je weet dat je kunstkerstboom van goede kwaliteit is, moet je nog kiezen welke soort, kleur en maat bij je past. En hou je vast, daar zijn zo ongelofelijk veel variaties in dat je er duizelig van wordt. Dus, wat doe je? De eerste keus die je moet maken, is of je een groene of blauwe boom wil. Bijna alle modellen zijn in die twee kleuren te verkrijgen, zoals de Matterhorn op de foto’s hieronder. Groene bomen zijn fris en warm, blauwe bomen zijn koel, maar prachtig. Kijk in eerste instantie naar welke kleur je het mooiste vindt en welke het beste in je interieur past.

collage matterhorn blauw en groen

Denk daarna ook na over welke kleuren kerstdecoratie je erin wilt hangen. Groene bomen ogen warmer en zijn goed te combineren met alle kleuren kerstversiering. Blauw is wat koeler en combineert prachtig met blauwe, grijze of witte decoraties, maar combineert bijvoorbeeld wat minder mooi met traditioneel kerstrood, bruin of goud.

Wat voor soort naalden wil je?

Ben je eruit qua kleur? Dan gaan we naar de volgende stap; de soort boom! Sommige bomen hebben horizontale takken, andere bomen hebben licht hangende takken. Daarnaast zijn er kortnaaldige en langnaaldige takken. Met kunstbomen wordt natuurlijk geprobeerd echte bomen zo reëel mogelijk te imiteren. In de natuur hebben kortnaaldige bomen horizontale takken, langnaaldige bomen hebben lichtafhangende takken (zoals Nordmann-bomen).

Het voordeel van kortnaaldige bomen is dat er wat meer ruimte tussen de takken zit, waardoor je makkelijker decoraties in de boom kunt hangen en meer met diepte/perspectief kunt decoreren. Andere bomen zijn bijvoorbeeld afgeleid van een Pinus of hebben een bevroren uiterlijk. Op de foto links hieronder zie je bijvoorbeeld een prachtige Frosted Pine. Een volle boom met prachtige, licht glinsterende takken. Het is alleen echt moeilijk om deze boom te decoreren omdat hij zo vol is en de naalden zo lang. Rechts zie je een foto van de Fraisier Fir, een kortnaaldige boom. Die is veel makkelijker te decoreren!

collage kerstbomen naalden

Kortom; kijk naar wat je mooi vindt (lange of korte naalden) en denk ook na over hoe je je boom wilt decoreren. Hou je het bij lichtjes en een paar ballen? Dan kun je best een langnaaldige boom kiezen. Wil je echt veel decoratie in je boom hangen? Dan is een kortnaaldige de beste keus.

Wil je een kunstkerstboom met ingebouwde lampjes?

Wil je geen gehannes met lampjes in- en uit de boom halen? Ga dan voor een kerstboom waar de verlichting al in zit! Steeds meer bomen hebben ingebouwde LED-lampjes die ook nog eens dimbaar zijn. LED-lampjes zijn energiezuinig en zeer duurzaam en kunnen een leven lang mee. Tegenwoordig is LED-licht ook echt warm wit, niet meer zo koel als vroeger. De meeste LED-lampjes branden wel iets feller dan normale verlichting, maar speciaal daarvoor hebben de bomen een dimmer, zodat je zelf de lichtsterkte kunt bepalen. Wil je liever zelf lampjes in je boom hangen (bijvoorbeeld omdat je LED-licht niet zo mooi vindt), ga dan dit jaar eens voor clusterverlichting. Daarmee krijg je allemaal kleine, magische twinkelende lichtjes in je boom. Super, toch?

frasier groen prelit

Zo, dat waren onze tips voor het kiezen van de perfecte kunstkerstboom. Hopelijk hebben ze je op weg geholpen. Alle bomen op de foto’s zijn trouwens te koop op Kerstwinqel.nl (deze webshop is van de eigenaar van Tuincentrum Coppelmans in Nuenen). Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in een reactie!

Deze blog is in samenwerking met Kerstwinqel.nl geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Pingback: Top 5 kunstkerstbomen van 2014

  2. Pingback: Top 5 kunstkerstbomen van 2015