Recept: feestelijke chocoladetaart van Jamie Oliver

0

We schreven eerder deze week al over het gave nieuwe kookboek van Jamie Oliver; Comfort Food. Dit recept komt uit dat boek. Elk huishouden hoort een fantastische chocoladetaart op zijn repertoire te hebben, aldus Jamie. Of het nouis om simpelweg aan je chocoladequotum te voldoen, voor een speciale gelegenheid waarbij een vers gebakken taart niet mag ontbreken (ik zeg; kerst!). Een ding is zeker: deze feestelijke chocoladetaart zal voor iedereen die hem proeft de lat hoger leggen.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten voor 16 personen zijn:

Voor de taart

 • 250 g boter, plus extra om in te vetten
 • 150 g pure chocolade van goede kwaliteit (70% cacao)
 • 2 el olijfolie
 • 300 g fijne kristalsuiker
 • 6 grote eieren
 • 150 g zelfrijzend bakmeel
 • 4 el cacaopoeder van goede kwaliteit

Voor het chocolade-rijstlaagje

 • 300 g pure chocolade van goede kwaliteit (70% cacao) of melkchocolade, plus extra voor erbij,
 • 75 g boter
 • 1 el vloeibare honing
 • 100 ml double cream of slagroom
 • 100 g gepofte rijst

Voor de nougatglazuur

 • 2 grote eiwitten
 • 3 el vloeibare honing
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 1 afgestreken tl wijnsteenzuur
 • ½ tl vanille-extract
 • desgewenst: ½ tl oranjebloesem of rozenwater

De heerlijke taart bereiden

collage jamies taart

Verhit de oven tot 180 °C/Gasovenstand 4. Vet een hoge springvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bekleed hem met een dubbele laag bakpapier. Stamp de chocolade voor de taart in een hittebestendige kom fijn en laat de stukjes met de boter, de olie en de suiker op een pan zachtjes pruttelend water smelten tot een homogeen, glanzend mengsel. Haal de kom van het vuur, laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen en klop er met een elektrische mixer op de hoogste stand een voor een de eieren door.

De taart bakken

Zeef er het meel, de cacao en een flinke snuf zeezout bij, en klop het beslag nog even goed door elkaar. Giet het beslag in de geprepareerde springvorm en bak de taart ongeveer 50 minuten, of tot een houten prikker die je erin steekt er nog een beetje vochtig uitkomt. De bovenkant van de cake barst tijden het bakken hier en daar open maar dat is geen probleem. Daar zie je niks meer van als alle heerlijke versiering er straks op zit. Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen en stort hem vervolgens in zijn geheel op een rooster.

De taart in lagen snijden

Leg hem wanneer hij volledig afgekoeld is op een taartschaal, snijd hem met een lang mes (of met een handige taartsnijder) overdwars in 3 gelijke plakken en leg de 2 bovenste plakken op verschillende borden. Check het superhandige filmpje hieronder voor een instructie cakelagen snijden met kleine cocktailprikkers en een broodmes!

Het chocolade-rijstlaagje maken

Voor het chocolade-rijstlaagje moet je de chocolade in stukjes breken en met de boter, de honing, de room en een snufje zout in een grote, hittebestendige kom op een pan zachtjes pruttelend water laten smelten tot een homogeen glanzend mengsel. Laat het 5 minuten afkoelen en roer er de gepofte rijst door. Verdeel het mengsel over de 3 afgekoelde taartplakken en strijk het in een egale laag tot aan de randen uit.

Het nougatglazuur

Doe voor het nougatglazuur de eiwitten met de honing, de suiker, de room, het wijnsteenzuur, zout en een scheutje water in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan zachtjes pruttelend water, draai het vuur hoog en klop het mengsel 6 tot 7 minuten met een elektrische handmixer, of tot zich puntjes vormen. Haal de kom van de pan,voeg het vanille-extract en (desgewenst) het oranjebloesem- of rozenwater toe, en blijfkloppen tot het mengsel flink dik is. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen, verdeel het mengsel gelijkmatig over de 3 taartplakken en stapel deze op elkaar.

Maak de taart af met wat geschaafde krullen chocolade. In het filmpje hierboven zie je precies hoe je die maakt. Wil je een spectaculaire entree? Steek er dan wat sterretjesvuurwerk in, zoals op de foto hieronder. Een wauw-effect gegarandeerd. Geniet ervan!

feestcakejamie

© Jamie Oliver Enterprises (2014 Jamie’s Comfort Food) Photographer: David Loftus

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!