Oma’s kerstrecept: pasteitje met kippenragout

6

Op kerstavond, als we terug waren uit de avondmis, zette mijn moeder standaard een pasteitje met kippenragout op tafel. Dikke kans dat dat gerecht ook bij jou kerstherinneringen oproept. Een simpele, maar overheerlijke klassieker en het recept is makkelijk van tevoren klaar te maken.

Grootmoeders keuken

Uitgebreid koken en lekker eten is me vanuit twee families met de paplepel ingegoten. Niet alleen mijn inmiddels wereldberoemde oma Fien weet hoe je de lekkerste bourgondische gerechten op tafel tovert, de moeder van mijn vader heeft ons ook heerlijke recepten nagelaten. Na haar overlijden hebben twee tantes haar recepten, neergekrabbeld op allerlei losse briefjes en post-its, verzameld in een klein kookboekje met de titel Mama Mia’s Kookkunsten. Met daarin ook deze kippenragout die ik graag met jullie deel.

Kookboek_omas_recepten

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor vier personen?

 • 1 soepkip of 4 kippenbouten
 • 1 ui, gesnipperd
 • 250 gr. champignons
 • 1 stukje foelie
 • 1 blokje kippenbouillon
 • 1 laurierblaadje
 • 50 gr. boter
 • 3 el. bloem
 • scheutje room
 • 2 el. fijngehakte peterselie
 • pasteibakjes
 • optioneel: worcestershire saus of maggi

voor 4 personen | 1/2 uur + 1 uur kooktijd

Bereiding

Breng de kip, het laurierblaadje, de foelie en bouillontablet in een pan vol water aan de kook. Zet het vuur laag en laat pruttelen totdat de kip gaar is. Haal de kip uit het water en verwijder het vlees met een vork van het bot.

Ingredienten_Kippenragout

Verwarm de oven voor en bak de pasteibakjes volgens de verpakking in de oven. Bak de ui samen met de champignons in wat boter of olie. Smelt vervolgens een klont boter in een braadpan en schep al roerend de bloem erbij totdat een roux ontstaat.

Champignons_kippenragout

Haal het laurierblaadje uit de kippenbouillon, doe alle ingrediënten bij elkaar in de braadpan en blijf roeren totdat de ragout ontstaat. Voeg eventueel extra bloem toe om te binden. Een scheutje room erbij en breng op smaak met peper en zout. Wat druppeltjes maggi of worcestershire-saus geven het gerecht iets meer pit. Vul de bakjes met de ragout en garneer ze met wat peterselie. Besprenkel met een beetje vers citroensap.

Pasteitje_Kippenragout

Blijft er wat ragout over? De volgende dag ook lekker (en simpel) met wat gekookte rijst en abrikozen uit blik.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

6 reacties

 1. Heerlijk waren de pasteitjes en oma”s groentsoep. Ben geen keukenprinses maar alles volgens recept klaargemaakt. Voor ons een topper.