Rudolph’s Christmas: hét kerstkookboek

2

Als je op 8 september 2015 in de Markthal in Rotterdam was, is het je vast niet ontgaan. De Wereld van Smaak, een prachtige locatie midden in de Markthal, werd omgetoverd tot kerstparadijs. En ineens waren daar allemaal kerstmannen en -vrouwen. De reden? Rudolph van Veen lanceerde zijn eerste kerstkookboek: Rudolph’s Christmas. En wij waren erbij!

Rudolph van Veen is (net als wij) gek op kerst

Eigenlijk was er, buiten Nigella’s Kerst, nog geen echt kerstkookboek. En al helemaal niet van een Nederlandse chef. “En als je Rudolph heet…” lacht de tv-kok tijdens de perspresentatie, “sja, dan kan kan het ook eigenlijk niet anders.” Met de vrolijke tonen van het wereldberoemde ‘Rudolph the red nosed reindeer’ op de achtergrond, vertelt Rudolph over zijn passie voor kerst en de gedachte achter het kerstkookboek.

“Ik ben gek op kerst, dat kan ook niet anders als kok, en ik droom er al tijden van om een kookboek te maken waarin al die heerlijke klassiekers verzameld staan.” Het idee voor het boek ontstond anderhalf jaar geleden: “We hebben met z’n allen vorig jaar onze kerst ‘opgegeven’ om samen naar Londen te gaan. Daar deden we inspiratie op, proefden we de échte kerstsfeer en maakten we de prachtige sfeerfoto’s die in het boek staan.”

DSC_0301

Kerst kun je ruiken en proeven, in het theater

En die echte kerstsfeer, daar wordt Rudolph heel erg gelukkig van. Misschien is dat ook wel een van de redenen om ook een theatertour op touw te zetten. Zodat hij die bijzondere sfeer kan delen met het publiek. “De theatershows worden geweldig. We gaan lekker koken, er worden prachtige kerstliedjes gezongen door The Voice-zangeres Barbara Straathof en ook collega-tv-chef Bianca Janssen is van de partij.” Mensen kunnen tijdens de shows die van november t/m december in heel Nederland plaatsvinden de kerstsfeer ruiken, proeven en beleven, zoals dat alleen in het theater kan.

Wat staat er allemaal in het kookboek?

Weer even terug naar ‘het boek’, want dat is werkelijk prachtig geworden. Het staat niet alleen boordevol echte kerstkook- en bakklassiekers, maar ook de vegetarische en de lichte kerst komen aan bod. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan stylinginspiratie en antikookstresstips. En de foto’s, die zijn om van te watertanden. Rudolph hoopt dat zijn boek een echte klassieker wordt: “Wat ik geweldig zou vinden, is als mensen dit boek aan elkaar cadeau geven. En als ze het er elk jaar weer bij te pakken als de vraag rijst: ‘wat gaan we eten met kerst?’.”Rudolph's Christmas

Kerstkoken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Als je denkt dat het boek vol staat met onhaalbare culinaire hoogstandjes, dan heb je ’t mis. “Mijn doel is dat mensen denken: ‘Oh heerlijk, dat kan ik ook maken!’. Als ze zeggen: ‘Wow Rudolph, wat knap gemaakt van je’, dan heb ik mijn werk niet goed gedaan,” vertelt de chef. Alle recepten, zelfs de gerechten die er ingewikkeld uit zien, zijn dus toegankelijk voor iedereen. En ook nog eens zoveel mogelijk goed voor te bereiden. Want niets is vervelender dan de hele avond in de keuken staan terwijl je gasten zich vermaken aan tafel, dat begrijpt Rudolph als geen ander.

DSC_0274Kerst bij Rudolph van Veen

Staat hij dan zelf wel in de keuken met kerst? “Jazeker, we hebben de traditie om met een vrij grote vriendenclub steeds bij iemand anders kerstavond te vieren. Dan staan we met vier, vijf of zes mensen in de keuken samen lekkere dingen te maken. De ene keer is het bij iemand binnen, dan weer in een tuin of in het bos, altijd anders en steeds weer heel gezellig.”

Eerste kerstdag viert de chef het liefst met zijn familie. “Ik vind het heerlijk als op eerste kerstdag mijn familie langskomt. Dat voelt voor mij dan ook als ultieme rust.” Wat hij dan op tafel zet? “Dat is elk jaar anders, maar de klassiekers komen altijd terug. Denk aan stoofpeertjes, cranberrycompote en aardappelkerstkransjes. Die gaat Rudolph overigens ook allemaal maken tijdens de theatershow. “En dat doen we in een kleine keuken, zonder allerlei ingewikkelde apparaten. Je zult zien dat je echt niet veel nodig hebt om een heerlijk kerstmaal te maken,” belooft hij.

DSC_0330

“Het hoofdstuk ‘classic christmas’ is een verzameling van mijn favorieten. Als ik een zanger zou zijn, zouden het mijn ‘greatest hits’ zijn.”

Tweede kerstdag brengt de chef graag gourmettend of lekker lui op de bank door. En je dacht het al: zowel voor die heerlijke ‘lazy christmas’ als de ‘gourmetpret’ vind je in zijn boek de nodige inspiratie. Als ik de chef tot slot vraag wat zijn favoriete recept is uit het boek, kan hij eigenlijk niet kiezen.

“De kersttaart vind ik heerlijk, maar ook het glutenvrije vruchtenbrood met amandelspijs en fruit – heel anders dan de traditionele kerststol – is geweldig. Eigenlijk is het hoofdstuk ‘classic christmas’ een verzameling van mijn favorieten. Als ik een zanger zou zijn of in een band zou zitten, dan zouden dat de ‘greatest hits’ zijn, de verzoeknummertjes,” lacht hij.

DSC_0303

Nog meer Rudolph’s Christmas? Jazeker!

Wat was het leuk om Rudolph te mogen ontmoeten en interviewen, en wat een leuke man is het. Hij is net zo aardig, vrolijk en positief als op tv. Dat lees en zie je ook terug in zijn boek en ongetwijfeld in de theatershow. Wil je je eigen Rudolph’s Christmas? Dat kan! Het 300 pagina’s tellende boek kun je vanaf nu bestellen via o.a. Bol.com voor €29,99.

Bekijk op bol.com

Kaartjes voor de show bestel je via de website www.rudolphschristmas.nl. En hou Christmaholic goed in de gaten, want er volgen nog een paar leuke artikelen én winacties rondom het boek en de show binnenkort!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!