Holly Christmousse: perfect als kersthapje of amuse

3

Eten & kerst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen het kerstdiner is voor velen van ons ieder jaar weer belangrijk, maar er zijn ook genoeg andere gelegenheden (zoals een kerstborrel of fout kerstfeest) waar eten een rol speelt. En daarvoor komt dit recept voor een heerlijk kersthapje zeker van pas!

Caprese in kerststijl

Dit hapje is een kerstige variant van de traditionele caprese – de combinatie van mozzarella, tomaat en basilicum. Het is niet alleen perfect als borrelhapje, maar doet het ook goed als amuse of onderdeel van een voorgerecht! Je vraagt je wellicht af waarom ik ‘m ‘Holly Christmousse’ heb gedoopt? Nou, de twee tomaatjes en het basilicumblaadje vormen samen een soort hulsttakje, en het Engelse woord voor hulst is holly!

kersthapje kerstamuse kerst 2015

Wat heb je nodig voor dit kerstrecept?

Om dit kerstrecept met mozzarellamousse te maken heb je nodig (voor ongeveer 26 hapjes):

 • twee bolletjes mozzarella
 • beker slagroom (250 ml)
 • peper & zout
 • 1 doosje Tomberries (dit zijn de allerkleinste tomaatjes die er bestaan, o.a. te koop bij Albert Heijn)
 • flink wat Basilicumblaadjes
 • 1 doosje KRUSTADER pasteibakjes van IKEA

Materialen:

 • 1 spuitzak (met spuitmondje)
 • keukenmachine of staafmixer

Hoe maak je dit kersthapje?

Begin met het maken van de mozzarellamousse. Snijd de twee mozzarellabolletjes in stukken en doe ze in de keukenmachine, doe er ongeveer 200 ml slagroom bij. Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie mousse hebt. Als ie nog te dik is, kun je er eventueel nog wat slagroom bij doen. Breng de mousse flink op smaak met peper en zout. Als je een spuitzak met spuitmondje hebt, stop dan – indien nodig – eerst het spuitmondje in de zak en vul de zak vervolgens met de mousse. Leg er een knoop in of sluit de zak goed af en leg in de koelkast tot gebruik.

amuses kerst 2015

Vul vervolgens de KRUSTADER pasteibakjes van IKEA met een flinke dot van het mozzarellamengsel. Maak het geheel af met twee of drie kleine pomberries en een blaadje basilicum. Draai er met de pepermolen nog wat verse peper overheen en je hapjes zijn klaar!

Tip: meteen opeten!

Deze tweede stap kun je trouwens het beste vlak voor het eten doen. Ik heb gemerkt dat de krokante pasteibakjes snel wat minder knapperig worden door het vocht in de mousse. Ik raad je daarom aan om het vullen van de bakjes uiterlijk een half uur vantevoren te doen. Ze zijn het lekkerst als je ze meteen op eet!

Alvast een hele smakelijke kerst!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. wat leuke recepten allemaal! Die Holly Christmousse ga ik beslist maken. Ik heb helaas slechte ervaringen met de krustader bakjes van ikea. Veel te vet en ruiken onaangenaam, vies zeg maar. Gewoon rond melba toastje of van die Jos Poell cups werken denk ik ook.

 2. Hoi Saskia,

  Wat een leuk recept zeg! Ik kwam het online tegen.
  Vind je het goed dat we het gebruiken in ons magazine Vrijwilliger Centraal wat op 7 december uitkomt. Dit blad wordt verspreid onder onze vrijwilligers en heeft een oplage van 1600 stuks.
  Ik hoor graag of het ok is.
  We vermelden natuurlijk de bron en jouw naam.

  Hartelijke groet,
  Patricia Lucas
  Palet Welzijn Gouda