5 toffe bordspellen voor eindeloos speelplezier in de herfst- en kerstvakantie!

2

De zomer ligt weer achter ons en donkere, druilerige middagen staan voor de boeg. Klik een sfeervol lampje aan, brand een kaarsje en installeer je met je liefde, BFF, kinderen, familieleden of all of the above rondom de eettafel. Het seizoen der bordspellen is aangebroken en met de herfstvakantie en de kerstvakantie in het vooruitzicht zijn er genoeg mogelijkheden tot kneuterige gezelligheid!

5x gezelschapsspellen voor veel plezier aan tafel

De volgende vijf gezelschapsspellen zijn naar mijn mening echt de moeite waard om aan te schaffen of om aan je verlanglijstje toe te voegen. Je kunt er natuurlijk ook eentje cadeau doen aan een vriend(in), zodat je zelf ook kunt spelen ;-).

1. Ticket to Ride Europa

Dit spel van Days of Wonder is een lust voor het oog. Prachtige illustraties sieren niet alleen de doos, maar ook het speelbord en de bijbehorende kaartjes. Met kleine, gekleurde treintjes verover je de treinroutes in het Europa van 1900. Of niet! Bouwt je tegenspeler net een station op jouw lijn naar Zagreb? Gaat het je lukken om via een alternatieve route op je bestemming te komen?

tickettoride

Met kleine treinstellen bouw je je eigen lijnen van begin- tot eindpunt. Maar alleen als je de juiste treinkaartjes bemachtigt om aan de benodigde vergunning te komen. Lange routes leveren meer punten op en onvoltooide routes zorgen voor puntenaftrek aan het eind van het spel. De treinmagnaat met de meeste punten wint. Dit is een bordspel van twee tot vijf spelers vanaf acht jaar. Het vereist enig denkwerk, maar geluk is ook een factor!

Bekijk op bol.com

2. Cluedo – new and improved!

“Het was mevrouw de Wit in de biljartkamer met de dolk.” Dit scenario is nog steeds mogelijk in het vernieuwde Cluedo-spel. Maar er is ook een nieuwe mogelijke crime scene toegevoegd! Met het tweezijdige speelbord kan de gastheer niet alleen in het landhuis het loodje gelegd hebben, maar ook op de boulevard. Een leuke toevoeging aan deze klassieker.

cluedo

Ik ben groot fan van Cluedo en kan niet wachten om dit spel aan mijn collectie toe te voegen. Met de uitgebreide mogelijkheden is dit spel vast nog spannender dan zijn voorloper. Hopelijk is de Goedheiligman zo vriendelijk om hem voor mij mee te nemen in de zak, zodat mijn familie en ik crimineel gezellige avonden tegemoet kunnen zien in de kerstvakantie. Moord- en doodslag voor drie tot zes spelers vanaf acht jaar.

Bekijk op bol.com

3. Minions Monopoly

Bananas everywhere in deze uitgave van monopoly. Verzamel bananenkaartjes en verkoop Verschrikkelijke Ikke-plekjes om Gru te dwarsbomen in zijn nieuwe kwaadaardige plan. In de basis is dit ‘gewoon’ monopoly, maar de hilarische Minion-speelpoppetjes en aangepaste vormgeving maken dit een must-have voor gezinnen met kinderen vanaf vijf jaar.

minionsmonopoly

De standaard monopoly is niet gemaakt voor jonge spelertjes, wat leuk dat monopoly rekening houdt met de kleintjes door dit spel te introduceren! Mijn kleuter vindt de Minions ontzettend grappig en mijn echtgenoot en ik spelen graag monopoly. Ik weet wel wat ik op het verlanglijstje van zoonlief ga zetten. Eindelijk eens iets anders om met zijn drieën te doen in plaats van kwartetten.

Bekijk op bol.com

4. World series of Yahtzee

Old fashioned yahtzee met een moderne twist. Een tikkeltje hysterisch wanneer alle spelers tegelijk hun stenen gooien, maar ook spannend! Want wie als eerst een combinatie gooit die op het speelbord ligt, drukt op de knop en bepaalt dat de tijd begint te tikken voor de andere spelers. Zo kan het gebeuren dat er een ronde voorbij gaat zonder dat je punten binnenhaalt.

worldseriesyahtzee

Gooi zo snel mogelijk een van de combinaties die op het bord liggen, druk op de zoemer en haal de meeste punten. Ik heb dit spel gespeeld met familieleden en ik vond het leuk! De dobbelstenen vliegen over de tafel wanneer de zoemer begint af te tellen. Een dynamisch spel voor twee tot vier spelers vanaf acht jaar.

Bekijk op bol.com

5. Kroko Loko

Voor de papa’s en de mama’s, ooms en tantes en grootouders noem ik deze speltip. Vorige week speelde ik voor het eerst Kroko Loko met mijn bijna kleuter. De krokodil die in stukjes is gehakt, is natuurlijk erg grappig. Iedere speler begint met een kop en een staart. Om de krokodil te laten groeien moet hij eten. Met een dobbelsteen bepaal je of de kroko een land- zee- of luchtdier moet eten. Deze prooien liggen ondersteboven op tafel en worden blind omgedraaid.

spel-kroko-loko

Draai je een vis om terwijl je een landdier nodig hebt? Dan blijft je krokodil klein. Op zoek naar een beest uit de lucht en je draait een papegaai om? Hoera! Jouw krokodil wordt groter. Maar pas op! Je tegenspeler kan een stukje van jouw krokodil wegpakken en aan zijn eigen vastplakken. Een leuk en kleurrijk vormgegeven spelletje dat grappig en leerzaam is. Voor kinderen vanaf vier jaar (of iets jonger). Twee tot vier spelers.

Bekijk op bol.com

Wat is jouw favoriete bordspel?

Dat waren mijn vijf speltips, stuk voor stuk bordspellen die gegarandeerd voor een gezellige middag of avond zorgen. Welke is jouw favoriet? Of staat jouw favoriet er niet tussen? Natuurlijk zijn er nog veel meer (nieuwe) bordspellen te koop. Kijk op de spelletjespagina van Bol.com voor een overzicht!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Linda is bijna 30. Ze is moeder van Melle (4) en Tom (5 maanden) en getrouwd met hun vader. Ze is een levensgenieter en gezelligheidsdier, lekker creatief en een echte keukenprinses.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

2 reacties

 1. MONIQUE JEENINGA op

  Bedankt voor de tips! Ik ben gek op gezelschapsspellen en hoop mijn meiske van 3,5 straks ook zo ver te krijgen Te beginnen met Kroko Loko! Lijkt me super leuk!

  • Hoi Monique,
   Bedankt voor je enthousiaste reactie!
   Ik wens je alvast heel veel plezier samen met je dochtertje. Kroko Loko is zo leuk!
   Groetjes,
   Linda