Kerstdessert: chocoladetruffeltaart met kersensaus

10

Deze chocolade-truffeltaart met warme kersensaus laat menigeen het water in de mond lopen. Als je een hap neemt, smelt de chocolade langzaam op je tong en proef je daarna de zoete smaak van de kersen. Deze taart is het ideale kerstdessert voor de feestdagen. Waarom? De taart is romig, heerlijk warm door de kersensaus en zeg nou eerlijk, wie houdt er niet van chocolade?

Wel of geen keukenprins(es), dat maakt voor deze taart niet zoveel uit. Door de vele ingrediënten lijkt het een hele klus, maar je zult versteld staan van het gemak waarmee ook jij deze taart op tafel zet!

Wat heb je nodig voor deze kersttaart?

Voor deze chocoladetruffeltaart met kersensaus heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de taartbodem:
120 gram kristalsuiker
60 gram bloem
60 gram cacaopoeder
4 eieren
Snuf zout
1,5 kopje sterke espresso (koud)

Voor de truffelvulling:
650 ml slagroom
550 gram pure chocolade

Voor de garnering:
Twee handen vol verse kersen
Een pot kersen
Cacaopoeder

Gebruik voor de taartbodem een springvorm van 22/23cm doorsnede en bekleed deze met bakpapier of smeer de springvorm in met boter of olijfolie.

Chocolade truffeltaart met kersensaus, Kerstdessert, Kersttoetje

Aan de slag! Zo maak je het kerstdessert

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Klop in een metalen pan of kom op een pan heet water (de au-bain-marie manier) de suiker en de eieren dik en luchtig tot het een lichtgele kleur heeft. Zeef de bloem, het zout en de cacao en roer deze door het mengsel heen. Blijf goed doorroeren en houd het mengsel in de gaten, de eieren kunnen bij een hoge temperatuur sneller aankoeken. Giet het beslag in de springvorm en zet de taartbodem minimaal 15 minuten in de oven. Let zelf goed op of de bodem gaar is, want dit verschilt per oven.

Haal de taartbodem uit de oven en laat voor 10 minuten afkoelen in de springvorm. Maak de springvorm nu voorzichtig los en plaats de taartbodem op een rooster. Laat nogmaals afkoelen voor 10 minuten. Maak de springvorm schoon en bekleed deze opnieuw met bakpapier of smeer in met boter of olijfolie. Plaats de afgekoelde taartbodem terug en smeer deze in met de koude espresso.

Chocolade truffeltaart met kersensaus, Kerstdessert, Kersttoetje

Voor de truffelvulling mix je alle slagroom tot het een romig geheel wordt. Ondertussen zet je een pan water op het vuur, breek je alle chocolade in stukjes en plaats je deze in een ijzeren kom of pan. Je gaat de chocolade nu au-bain-marie smelten.

Als de chocolade gesmolten is, laat je het een aantal minuten afkoelen voor je het gaat mengen met de slagroom. Daarna gebruik je een spatel om hier een geheel van te maken. Vouw de chocolade voorzichtig door de slagroom.

Giet de truffelvulling nu over de taartbodem heen en plaats de taart voor minimaal 1,5 uur in de koelkast. Als de 1,5 uur voorbij is warm je de pot met kersen op. Voeg hier twee eetlepels suiker aan toe roer door tot het kookpunt. Laat de saus nu een paar minuten afkoelen en giet dit over de taart heen. Haal de springvorm van de taart af en garneer nu met de verse kersen en eventueel wat cacaopoeder.

Eet smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Kerststukjes maken, een kerstboom uitzoeken en optuigen en kerstkoekjes bakken. Pure nostalgie als je het Anouk vraagt. Ze studeert, schrijft, fotografeert en reist de wereld over. Zonder familie, haar liefste lief en chocola wordt het niks en ze wordt ook wel een real Christmaholic genoemd. Lees meer verhalen van Anouk op haar Blog of volg haar via Instagram.

Reageer!

10 reacties

  1. Afgelopen kerst als trifel gemaakt, met als extra een sneeuwwitte laag van slagroom/mascarponemengsel met geschaafde chocoladekrullen erboven op.Goddelijk lekker, en komt dit jaar gewoon weer op tafel.

  2. Pingback: Kerstdessert: chocoladetruffeltaart met kersensaus