Dip dye: geverfde veren voor in de kerstboom

1

Vogels en hun veren in de kerstboom; het is een trend dit jaar! En daar speel ik met deze DIY graag op in. Wat vind je van deze bijzondere dip dyed feathers met koperverf of gouden verf en glitter? Ze zijn supermakkelijk om te maken en prachtig in de boom!

Wat heb je nodig om dip dyed feathers te maken?

Je hebt nodig (ik kocht het meeste bij Pipoos):

  • Grote veren
  • Koperkleurige en/of gouden hobbyverf met glans
  • Koperkleurige en/of goudkleurige glitter
  • Sponskwastjes
  • Alumiumfolie
  • Bordjes
  • Koperdraad
  • Schaar

dip dye veren koper kerst

Hoe maak je deze geverfde veren voor in de kerstboom?

Je maakt deze gevederde kerstdecoraties in 3 simpele stappen. Lees je mee?

Stap 1. De veren verven

Leg het alumiumfolie op je tafel en leg je te verven veer daar op (daar plakt ie niet aan vast, een placemat kan natuurlijk ook). Giet wat verf op een oud bordje en dip je sponskwastje in de verf. Zorg dat er niet al te veel op zit.

koperverf

De veren heten in mooi Engels ‘dip dyed’ en dat suggereert dat je ze ergens in ‘dipt’. Zo moet het er natuurlijk ook uitzien, maar ik heb gemerkt dat het dippen van je veren in een potje met verf niet zo’n mooi resultaat oplevert. Daarom heb ik ervoor gekozen om ze te verven met een sponskwastje.

veren verven met koperverf

Daarmee kun je de verf goed verdelen en zorg je dat ze niet al te nat worden, en dat komt de vorm van de veren weer ten goede. Hoe natter de veren, hoe plakkeriger en ‘piekiger’ ze worden. Gebruik dus zo min mogelijk verf!

dip dyed feather with copper paintBesluit tot waar je precies wil gaan verven en spreid de veren een beetje uit elkaar daar, zodat je voorkomt dat de verf ‘te ver’ komt. Verf vervolgens de onderzijde van de veer, dat kan eventueel ook aan twee kanten, maar dan wordt de veer wel weer natter en dus piekeriger.

Stap 2. De glitter erop strooien

Heb je de veren naar wens geverfd? Strooi dan, nu de verf nog nat is, wat glitter op het geverfde stuk. Ik heb de glitter maar aan één kant gedaan, dat werkte prima. Je hoeft trouwens geen glitter te gebruiken, ik heb het afgewisseld en sommige veren met en sommige met glitter gemaakt. En je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel glitter je gebruikt.

Glitter feathers DIY

Stap 3. Het haakje van koperdraad maken

De derde en laatste stap is het maken van het haakje van koperdraad. Wacht hiermee tot je veren droog zijn. Knip met een oude schaar of tangetje een flink stuk koperdraad van de wikkel en vouw ‘m dubbel. Wikkel de uiteinden een aantal keer strak om de punt van de veer en open het lusje aan de bovenkant een beetje zodat je de veer straks goed kunt ophangen in je kerstboom.

veren koperdraad haakje makenveren koperdraad vastmaken

Tadaa, je kerstveren zijn klaar!

Ziet dat er niet gezellig uit in de kerstboom? Ik vind van wel! Ze passen helemaal in de trend van dit jaar en zijn ook nog eens hartstikke mooi. Je kunt natuurlijk ook andere kleurtjes verf en glitter gebruiken, rood of groen bijvoorbeeld, zodat de veren perfect matchen bij de kleuren in jouw kerstboom.

kerstknutselen veren dip dye feathers christmasveren kerstdecoratieWat vond je van deze DIY? Ga je de veren zelf maken? Ik hoor het graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie