Kerstkaarten ontwerpen: zo maak je de ultieme foto voor op je kerstkaart

2

Het duurt niet lang meer en dan vallen de eerste kerstkaarten alweer in de brievenbus! Een mooi moment om na te denken over wat je zelf gaat versturen naar familie en vrienden. Om je te onderscheiden van de gemiddelde kerstkaart, kun je dit jaar kiezen voor het maken van een Greetz kerstkaart met eigen foto. En dan volgt de grote vraag: welke foto zet je op de kaart? En nog belangrijker: hoe maak je die en waar moet je dan op letten? We geven negen tips voor het maken van de perfecte foto voor op jouw kerstkaart voor 2015!

Voorbereiding en onderwerp van de foto kiezen

We beginnen met de voorbereiding. Wat zet je op de foto? En hoe zorg je dat je straks een mooie foto krijgt voor op je kerstkaart?

1. Zorg voor een foto van goede kwaliteit

Wil je een mooie kerstkaart hebben, dan is de kwaliteit van de foto erg belangrijk. Hierbij geldt: hoe scherper de foto, des te mooier de gedrukte kaart wordt. Zet je camera op de hoogste resolutie voor het beste resultaat. En kies – als je de mogelijkheid hebt – voor een foto gemaakt met een digitale camera in plaats van een foto van je mobieltje, want deze zijn nog altijd net iets mooier.

2. Zorg voor een echte kerstsfeer

Als je denk aan kerst, denk je aan een aantal gerelateerde thema’s zoals cadeaus, sneeuw, de kerstman en familie. Ga je een foto maken, dan kun je één van deze thema’s uitkiezen, of misschien wel een combinatie. Ook zijn er een aantal echte kleuren die je vaak ziet terugkomen. Rood, goud en wit zijn van die typische kleuren die je op een foto en kaart kan laten terugkomen.

Veel fotokaarten die met kerst worden verstuurd hebben een afbeelding van het gezin, een mooie natuurfoto met sneeuw of eentje van de hond met een foute kerstmuts op. Hartstikke leuk! Zorg dan ook dat alle accessoires die je op de foto wilt hebben in de juiste kleur aanwezig zijn. Maak je een foto van je gezin, let er dan op dat de kleding overeenkomt zodat het geen onsamenhangende foto wordt. Ter inspiratie hoe het niet moet: kijk eens naar deze minder geslaagde kerstfoto’s. Hilarisch!

Bron foto: Mirror.co.uk

Bron foto: Mirror.co.uk

3. Houd de foto persoonlijk

Een foto van het gezin of van je huisdier is natuurlijk al heel persoonlijk. Maar kies je voor een landschapsfoto, dan is het wel zo leuk om een foto te maken of gebruiken van iets in de omgeving van je woning. Juist die herkenbaarheid maakt de foto uniek en extra leuk voor familie en vrienden die de kerstkaart ontvangen.

Het maken van de foto

De tweede fase: het daadwerkelijk maken van de foto. We hebben een aantal handige tips voor je om een prachtige kerstfoto te maken.

4. Maak een duidelijke foto

Zorg dat wat je op de kaart wilt hebben staan, duidelijk en op de voorgrond van de foto staat. Als je teveel uitzoomt valt je gewenste afbeelding namelijk straks weg in het geheel. Wil je een foto gebruiken met je gezin erop, laat de mooie omgeving (bomen, bergen, etc) achterwege en leg de nadruk op de gezichten. Zo krijg je de meest sprekende foto’s!

5. Houd de achtergrond in de gaten

Bij het maken van een buitenfoto moet je natuurlijk de achtergrond niet vergeten. Zo is een helderblauwe lucht veel mooier dan een grijze lucht. Ook afleidende voorwerpen op de achtergrond leiden af van wat je over wil brengen op de fotokaart.

6. Gebruik natuurlijk licht

Kies ervoor om foto’s te maken terwijl het buiten licht is. Natuurlijk licht, daglicht dus, oogt op foto’s veel mooier dan kunstlicht. Wacht dus niet tot de avond om een foto te maken maar doe het gezellig in het weekend bijvoorbeeld!

kerstkaart1

7. Maak een serie foto’s en kies de leukste uit

Wat fijn dat de tijden van het fotorolletje achter de rug zijn. Geen enkel beletsel dus om gelijk enkele exemplaren te schieten zodat je straks uit meerdere foto’s kunt kiezen. Zeker als je een groepsfoto maakt is er altijd wel iemand bij die net even niet kijkt, knippert met de ogen of gewoon iets minder leuk op de foto staat.

Na het maken van de foto

Is je foto gemaakt? Dan zijn er nog twee dingen die je niet moet vergeten voor het allerbeste resultaat!

8. Sla je foto op in het juiste bestand

De ene digitale foto is de andere niet. Er bestaan verschillende formaten waarin je een foto kunt opslaan. Kaartenwebsites accepteren veel formaten, maar zeker niet alle. Als je de foto overzet van je camera op de PC of de afbeelding opslaat vanuit een bewerkingsprogramma, gebruik dan het formaat .jpg of .jpeg. Dit is het meest voorkomende formaat bij foto’s.

9. Gebruik een fotobewerkingsprogramma voor de laatste aanpassingen

Iets van de foto afknippen, de foto op het juiste formaat zetten of iets lichter of donkerder maken? Met een fotobewerkingsprogramma is dit een fluitje van een cent! Ook kun je de foto zo nog een tekstuele boodschap meegeven als je wil! Doe inspiratie op met deze voorbeelden van teksten voor op kerstkaarten.

Dit artikel is in samenwerking met Greetz geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Heb je ook interesse om samen te werken met Christmaholic? Kijk dan hier voor een overzicht van de mogelijkheden.

Reageer!

2 reacties

  1. Pingback: Originele teksten & quotes voor op je kerstkaarten - Christmaholic.nl