Handgeletterde kerstkaarten: 4 tips voor prachtig geschreven kerstquotes

0

Tegen de digitale stroom van kerst- en nieuwjaarswensen via social media in zijn er nog steeds diehards die wél graag echte kaarten versturen. En bij Christmaholic zien we ze natuurlijk het liefst zelfgemaakt. Handletteren is een toffe en eenvoudige manier om een sfeervolle kerstkaart te maken. Grafisch vormgever Elvira Oomens geeft vier tips voor wie met handletteren aan de slag wil.

Handletteren is helemaal in

Na de opleiding modevormgeving belandde Elvira Oomens bij een bedrijf waar ze vooral achter een computer ontwerpen maakte. Een paar jaar geleden kreeg ze steeds meer zin om met de hand dingen te gaan doen. ‘Ik wilde weer gaan schrijven, feeling krijgen met pen, inkt en papier. Niet meer alles kunnen deleten als je niet tevreden bent, maar heel geconcentreerd en gefocust bezig zijn, dat maakt handletteren zo leuk.

Toen ik doorkreeg dat het een trend begon te worden, ben ik begonnen met workshops handlettering organiseren. Kerst leent zich hier perfect voor, dus een speciale kerstworkshop was een logisch gevolg.’ Speciaal voor ons licht Elvira alvast een tipje van de sluier op. Waar moet je letten als je met handlettering aan de slag gaat?

1. Zorg voor een gevarieerde pennenset

Veel heb je niet nodig om met handletteren aan de slag te gaan: papier, potlood, gum en een aantal pennen, het liefst fineliners van verschillende diktes. Elvira gebruikt ook nog kalligrafiestiften en brushpennen, een pen met een kwastje waar inkt uit komt. Variatie in type en kleur papier en pennen kan je handletterproject een leuk effect geven: gebruik bijvoorbeeld een witte pen voor extra accenten en gekleurd, zwart of craftpapier voor een mooie achtergrond.

schets1 (1)2. Maak een gedetailleerde potloodschets

Het is misschien verleidelijk om zo snel mogelijk met al die leuke pennen in de weer te gaan, maar de basis voor een mooi eindresultaat is een potloodschets die tot in de puntjes is uitgewerkt. ‘Zodat het met pen alleen nog maar een kwestie is van overtrekken en je niet meer hoeft na te denken over hoe het eruit moet zien’, legt Elvira uit.

schets2 (1)

3. Varieer in lettertypes

Typisch voor handletteren is het gebruik van verschillende lettertypes en groottes. Als je bijvoorbeeld een quote wil opschrijven zet je de belangrijke woorden groot neer en gebruik je daarvoor een opvallend, expressief lettertype. Kleine en simpele lettertypes gebruik je voor de minder belangrijke woorden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je niet teveel lettertypes voor één quote gebruikt. Elvira licht toe: ‘Vaak wil je heel gretig gebruikmaken van alle inspiratie die je hebt opgedaan, maar twee, maximaal drie lettertypes per quote is voldoende. Het gaat meer om de spanning die je tussen die lettertypes weet te creëren.’

schets3 (1)

4. Iedereen kan het!

Je zou het misschien denken, maar je hoeft geen mooi handschrift te hebben om goed te kunnen handletteren. ‘Het heeft helemaal niks met mooi schrijven te maken’, legt Elvira uit. ‘Je kunt met handletteren juist allerlei verschillende stijlen uitproberen. Net wat jou aanspreekt. Op Pinterest en Instagram vind je ontzettend veel inspiratie voor leuke quotes en lettertypes.’ Waar je ook een berg ideeën kunt opdoen is het pas verschenen The Complete Book of Chalk Lettering.

kaart (1)
Op www.destadsfabriek.com vind je meer informatie over de workshops handlettering die Elvira geeft. Op zondag 8 november vindt in Dordrecht de speciale kerstworkshop plaats. Heb je dan al andere plannen? Studio Suikerzoet en Het Appeltaartgevoel organiseren dit najaar ook kerstworkshops handletteren.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!