Vrolijke Christmas crackers: waar komt deze leuke traditie vandaan?

2

Vind jij ze ook zo fascinerend, die kleurrijke en glimmende rolletjes? Ze zien er uit als een klein cadeautje en maken je nieuwsgierig naar de inhoud. In Nederland zijn ze nog niet zo heel bekend, maar in Engelssprekende landen wel! Weet jij eigenlijk hoe Christmas crackers zijn ontstaan en wat de betekenis is achter dit gebruik? Lees maar mee!

Christmas crackers: een toffee met een raadsel of grapje

Christmas crackers lijken op een soort kokertje in cadeaupapier. Je hebt ze in allerlei kleuren, met leuke printjes die te maken hebben met kerst en mooi versierd met strikjes of glitters. Het lijkt een soort mooie toffee met in het midden de inhoud en twee gedraaide uiteindes. Vaak kun je ze al kant en klaar kopen in de winkel maar je kunt ze ook prima zelf maken. Je kunt ze dan personaliseren met een leuke, lieve of gekke boodschap voor de ontvanger.

Foto christmas cracker 4

Bron foto: Flickr | Tricky83.

De Christmas cracker heeft altijd dezelfde inhoud. Na het openen vind je in de “cracker” een raadseltje of ‘grapje’, een papieren kroontje en een klein cadeautje. Sommigen zeggen dat de kroon verwijst naar Driekoningen, die centraal staan in het kerstverhaal van Jezus. Je maakt hem open door aan beide uiteinden zachtjes te trekken. Hierna volgt de ‘knal’ en vliegt de inhoud van je cracker in het rond.

Je kunt er flauwe raadseltjes in vinden als:

  • Wat zegt een klein kaarsje tegen een grote? Vanavond ga ik uit.
  • Hoe noem je iemand die bang is voor Santa Claus? Claustrofobisch.
  • Wie is er nooit hongerig tijdens de kerstdagen? De kalkoen, die is altijd gevuld.

Geschiedenis van de Christmas cracker: waar komen ze vandaan?

Christmas crackers zijn van origine een Engelse traditie. Ze bestaan al sinds 1846 toen ze bedacht werden door Tom Smith, een Engelse banketbakker. In Parijs zag hij bonbons in een koker met een vrolijk papiertje eromheen. Hij probeerde ze eerst te verkopen met een ‘speciaal’ motto of berichtje erin, maar dit bleek geen succes te zijn.

Toen hij op een avond naar het haardvuur zat te kijken, raakte hij gefascineerd door het geknetter en de kleine vonkjes in de haard. Daar naar kijkende kwam het idee in hem op om een klein ‘knallend’ effect aan zijn snoepjes toe te voegen.

De kroon in de cracker

Na het overlijden van Tom gingen zijn drie zoons verder met deze familie ‘business’. Één van zijn zoons bedacht het idee van de kroon in de ‘cracker’ en reisde de hele wereld rond om ideeën op te doen voor de kleine cadeautjes.

Er kwamen ‘themacrackers’ in allerlei soorten en maten, voor allerlei verschillende gelegenheden. De inhoud van de ‘cracker’ werd dan aangepast aan de koper! Het is de bedoeling dat de ontvanger na het openen de kroon op zijn of haar hoofd zet en het raadseltje en/of grapje voor leest. Zo hoort het volgens de Engelse traditie.

Bron foto:Flickr | M Car

Bron foto: Flickr | M Car

Als moment hiervoor wordt vaak het kerstdiner uitgekozen, voor of na het eten maakt iedereen zijn of haar Christmas cracker open. Mensen doen dit meestal de tafel rond, je trekt aan die van jezelf en die van je buurman of buurvrouw. Veel lachen, rondvliegende confetti en cadeautjes en daarna op zoek naar jouw tekst of raadseltje om voor te lezen aan je familie en vrienden.

Foto christmas cracker 2

Bron foto: Flickr | Echadwick.

Ook nieuwsgierig geworden?

Leuk om te weten: de allergrootste Christmas cracker ooit was 63,1 meter lang en had een diameter van 4 meter. Hij was gevuld met ballonnen, speelgoed, een kroon van 2,5 meter en een grap. Dat moet een flinke ‘klap’ geweest zijn!

Ze worden dus ook veel gebruikt om met hun mooie kleuren de tafel voor het kerstdiner op te fleuren! Op de kersttafel of in de kerstboom ontstaat dan een gezellig, kleurrijk geheel.

Wil jij ook je kerstdiner afmaken met deze Christmas cracker, je kunt hem vinden bij winkels als Hema of de Tuinen. Je kunt ze ook bij allerlei online winkels bestellen. Wat voor boodschap zal er in jouw Christmas cracker zitten?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Jessica is van kinds af aan al gek op kerst door de lichtjes, sfeer en family time. Je huis aankleden met leuke items, kerstfilms, lekkere hapjes, met zijn allen dineren en cadeautjes kopen.. It's the most wonderful time of the year! Jessica hoopt je te enthousiasmeren met haar blogs over alles wat het kerstgevoel bevordert.

Reageer!

2 reacties

  1. Wat leuk om de geschiedenis van de crackers te lezen.Het staat zo gezellig op een gedekte tafel.Ook heb ik er een paar als versiering liggen.

  2. Mardi vd Holst op

    Heel leuk deze Aandacht voor Kerst. Ik ben vooral op zoek naar de tekstjes als inhoud voor Christmas Crackers….grapjes,raadseltjes en andere leuke kerst teksten.