Waar komt de kerstelf eigenlijk vandaan?

3

Wie de kerstman is, is voor iedereen wel bekend. Maar al die leuke, kleine elfjes van de kerstman… Waar komen die eigenlijk vandaan? Zij zijn het die zo hard werken op de Noordpool om voor jou het leukste cadeautje te vinden en in te pakken!

Kerstelfjes: waar komen ze vandaan?

Als je aan een kerstelf denkt, denk je natuurlijk meteen aan een schattig klein mensje met fel gekleurde kleding, puntoortjes en schoenen met een krul aan de voorkant. Het beeld dat wij krijgen van kerstelfjes in alle kerstfilms en boeken. Ben jij ook zo benieuwd hoe deze kerstelfjes ooit bij de kerstman zijn gekomen? Lees dan verder!

Wat doen kerstelven?

De ‘Amerikaanse’ kerstman heeft elfjes die op de Noordpool voor hem werken. Zij maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Ze verzorgen de rendieren, kijken naar de verlanglijstjes en zorgen voor de slee van de kerstman. Zij doen al het voorbereidende werk zodat de Kerstman helemaal klaar is voor zijn reis op Kerstavond. Je kunt je ook maar beter goed gedragen in de buurt van de kerstelven want zij zijn ook verantwoordelijk voor de naughty list (de ‘stoutekinderenlijst’) van de kerstman. Voor de kerst kijken zij welke kinderen lief en stout zijn en natuurlijk laten dit weten aan de kerstman.

Waar de kerstman en zijn elfjes nou echt wonen blijft nog altijd de vraag. Vaak wordt gezegd de Noordpool maar omdat daar geen rendieren voorkomen zijn er mensen die van mening zijn dat ze uit Lapland komen. Hoeveel elven de kerstman heeft is ook een raadsel, hier zijn de meningen over verdeeld.

De geschiedenis van de kerstelf

Kerstelfen kennen een lange geschiedenis en zijn zelfs ouder dan de kerstman! Ze worden in verband gebracht met allerlei mythologische wezens als kabouters, dwergen, nimfen en gnomen. Deze laatste wezens zouden een soort beschermers van je huis zijn, ze houden de demonen buiten je huis.

Als je goed voor de gnoom was deed hij alles voor je! Gnomen waren echter niet alleen aardig als je goed voor ze was, maar konden ook kwelgeesten zijn als je ze niet goed behandelde! Je kon ze dus maar beter te vriend houden. De mensen geloofden dat je een bord pap bij je deur neer moest zetten, omdat de gnomen hier zo veel van hielden.

Scandinavische schrijvers bedachten kerstverhalen

Scandinavische schrijvers zorgden voor een lievere naam en zo werden de kerstelfjes geboren. Zij beschreven de gnomen als helpers van de kerstman en zo kregen ze een andere naam en karakter. Veel kenmerken van de kerstman en verhalen rondom kerst zijn bedacht door schrijvers in de 19e eeuw. In 1856 verscheen de elf voor het eerst in een boek van Louisa May Alcott.

Wist je dat… de kerstman vroeger ook werd gezien als elf en/of gnoom? Hij had dan weer een geel, dan weer een groen pak aan. In 1931 kreeg tekenaar Haddon Sundblom de opdracht om de kerstman te tekenen voor Coca Cola. Hij kwam met de vrolijke, dikke man met rood pak en een witte baard en dat beeld is daarna nooit meer veranderd.

Bron foto: Flickr | Armadillo444Bron foto: Flickr | Armadillo444

Wil jij ook een elfje in huis halen? Verdiep je dan eens in ‘the Elf on the Shelf’. Een pop van een elfje om in huis te halen die je kinderen in de gaten komt houden en af en toe een brief mee neemt over zijn of haar bevindingen in huis. Later lees je daar meer over in een ander artikel hier op Christmaholic!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Jessica is van kinds af aan al gek op kerst door de lichtjes, sfeer en family time. Je huis aankleden met leuke items, kerstfilms, lekkere hapjes, met zijn allen dineren en cadeautjes kopen.. It's the most wonderful time of the year! Jessica hoopt je te enthousiasmeren met haar blogs over alles wat het kerstgevoel bevordert.

Reageer!

3 reacties