10 tips om instant kerstgevoel te krijgen!

6

Vroeger, toen je samen met je moeder de kerstboom opzette, kerstliedjes aan, ballen van de zolder, overviel het je zomaar. Zonder je best ervoor te hoeven doen, was het daar: het kerstgevoel. Nu je volwassen bent, en niet zo zorgeloos meer als toen je nog klein was, is het soms wat lastiger om dat magische gevoel te ervaren. Met de 10 tips hieronder (die bij mij altijd werken!) wordt het echter een koud kunstje.

Wat is het eigenlijk, dat kerstgevoel?

Wat wat is het nou eigenlijk, dat kerstgevoel? Ik denk dat je het het best kunt omschrijven als een gevoel van spanning, opwinding en geluk, mede dankzij het koude winterweer (en misschien zelfs sneeuw) in aanloop naar de kerstdagen.

Christmasfair-4988

Ik heb wat vrienden en kennissen gevraagd wat voor hun dat kerstgevoel precies is, en het blijkt eigenlijk niet zo goed te beschrijven. Het begint vaak als de dagen korter worden en het weer guurder. Mensen denken aan gezellig samen binnen zitten, terwijl het buiten koud en donker is.

Kerst is gezelligheid

De lichtjes in de stad. De voorpret van het versieren van de boom, het kopen van een nieuwe outfit en de spanning voor het feest en het geven van de leuke cadeautjes die je net gekocht hebt (of het krijgen ervan!). Een woord dat iedereen noemt als het kerstgevoel wordt omschreven is het überhollandse woord ‘gezelligheid’. Daarnaast hebben veel mensen het over warmte en geborgenheid en een bijzondere sfeer.

ACX-ACP26658

Als kind werd die sfeer voor je gecreëerd, werd je meegezogen in de voorbereidingen voor het feest. Als volwassene moet je die sfeer zelf maken. Maar met deze tips, gaat dat de komende weken gegarandeerd lukken!

1. Bezoek een kerstmarkt of tuincentrum

Als er iets is waarmee je instant in de Spirit of Christmas komt, dan is het wel een bezoekje aan een kerstmarkt of de kerstshow van een tuincentrum. Hier vind je een lijst met toffe kerstevenementen om te bezoeken, en hier vind staan de verslagen van kerstshows waar wij al zijn geweest dit jaar. Daar zit vast wel iets leuks voor je bij! Ik word er elke keer weer happy van als ik zo’n tuincentrum binnenloop, de muziek hoor en de kerstballen me tegemoet sprankelen.

Kerstshow Intratuin Duiven kerstafdeling 2015

2. Ga lekker kerstknutselen

Kneuterig met kerstmuziek op standje burenruzie heerlijk knutselen, het zorgt ervoor dat je de tijd even helemaal vergeet en in het nu komt. Weg zorgen, alleen even de focus op het knutselwerkje voor je. Ook het maken van kerststukjes is natuurlijk een uitstekende manier om lekker creatief bezig te zijn. En je hebt daarna meteen iets leuks om op tafel te zetten. Dubbel kerstgevoel. We hebben een hele hoop creatieve blogjes hier op Christmaholic, voor als je inspiratie op wilt doen. Ik zou zeggen: plan een creatief middagje en geniet!

knutselen kinderen kerst

Bron: Fotolia

3. Doe kerstinspiratie op

Doe inspiratie op voor je eigen kerst thuis, door op Pinterest rond te struinen, hier op Christmaholic te neuzen of bijvoorbeeld leuke tijdschriften of kookboeken te lezen. Veel tijdschriften brengen een speciale kersteditie van hun blad uit (dat geldt zeker voor de kooktijdschriften). En van de woon-, kook- en lifestylemagazines die maandelijks uitkomen, liggen de kerstedities in de loop van deze maand al in de winkel!

kerst kook tijdschriften 2014

Maak een lijstje of pinbord op Pinterest van alles wat je leuk vindt. Ook liggen er al veel kerstdecoraties en feestkleding in de winkels. Bezig zijn met de voorbereiding is bezig zijn met voorpret! En voorpret = kerstgevoel. Heerlijk!

4. Bak heerlijke kerstkoekjes (en eet ze op)

Kerstkoekjes, kerstbaksels, kerstzoetigheid… Het bakken alleen al is een plezier. En het opeten maakt het helemaal goed. Hier vind je een verzameling recepten voor heerlijke kerstbaksels. Vooral deze kerstkoekjes zijn mijn persoonlijke favoriet. Natuurlijk zet je ook hierbij kerstmuziek op (en een kerstmuts op je hoofd, want waarom ook niet). Lekker smikkelen met een kop warme chocolademelk met slagroom of winterthee erbij of een lekkere kerstcocktail. Goddelijk!

fleskoekje

5. Ga kadootjes kopen, inpakken of geef er alvast ééntje

Ik vind het kopen en geven van cadeautjes één van de leukste dingen die bij Kerst horen. Waarom zou je wachten tot ver in december met het kopen ervan? Lekker sfeervol inpakken en alvast onder de boom leggen, helpt ook heel veel. En ook het geven kan heus al eerder hoor, gewoon tussendoor alvast een winters kadootje. Hou je niet in!

kerstcadeautjes inpakken met bruin papier en doorzichtige folie

Wil je je geliefde of een vriend(in) echt verrassen? Maak dan een adventskalender met 24 cadeautjes waarvan hij of zij er van 1 t/m 24 december elke dag ééntje mag uitpakken. Daar kun je de komende weken al heel veel plezier aan beleven. En in december krijg je elke dag een blij Whatsappje met een foto van het cadeautje dat die dag is uitgepakt. Echt zo leuk!

Kerst inpakken kerstcadeaus IKEA 2015

6. Plan een kerstshoptripje (naar het buitenland)

Oké, deze tip is alleen mogelijk als je wat meer budget hebt. Maar je krijgt echt instant kerstgevoel als je door een feeëriek verlicht Londen of New York loopt om daar je kerstinkopen te doen. Ik zeg je, kerstgevoel, check! Maar ook veel Nederlandse en Belgische steden zijn super gezellig om op een koude herfstdag te bezoeken. Zo vind ik zelf Den Haag een aanrader, maar ook shoppen in Maastricht (met een tripje naar de kerststad van Nederland – Valkenburg – erbij) is geweldig.

Santa Carrying Shopping Bags

7. Ga naar de sneeuw!

Kou en sneeuw, daar krijg je echt de kriebels van hoor. De kerstkriebels wel te verstaan. Als je in het Zuiden van het land woont, zoals ik, is een dagtripje naar de Ardennen, waar vaak in december al wat sneeuw ligt, natuurlijk ideaal. Maar ook het Duitse Winterberg is goed te berijden in een weekendje. Kun je nog een nachtje slapen in een chalet, perfect.

Allemaal te ver weg? Ga dan lekker skiën of snowboarden bij een indoor-sneeuwbaan of schaatsen ergens op de markt in het centrum van je stad of dorp. Overigens kun je ook alleen apres-skiën of kaasfonduen bij de meeste indoor skibanen, zoals Snowworld, met uitzicht over de sneeuwbaan.

heidi sneeuw bomen

8. Versier je huis in kerstsferen

Zet lekker je kerstboom alvast op! Heerlijk die sfeer in huis, al die lichtjes, de versiering. Je huis is nooit gezelliger dan nu. Vind je het wat te vroeg? De meeste mensen wachten met versieren tot na Sinterklaas, en ook ik zet de boom pas op in December. Maar wat houdt je tegen om nu alvast wat aan versiering te doen? Zet een schaal met kerstballen op tafel, hang wat lichtjes op tegen de muur, gewoon iets van gezelligheid in huis. Instant kerstsfeer!

Bron: Fotolia

Bron: Fotolia

9. Schrijf & stuur échte kerstkaarten

Ik vind het nog steeds superleuk om echte kerstkaarten te schrijven en te versturen. Maar ik vind het minstens zo leuk om kerstkaarten te ontvangen! Als je zin hebt om helemaal creatief en origineel te doen, kun je natuurlijk je kerstkaarten ook zelf maken. Hier hebben we allerlei tips & ideetjes op een rij gezet voor het maken van kerstkaarten. Kun je helemaal los!

Kerstkaarten collage

10. Overdonder al je zintuigen met kerst, kerst en nog meer kerst

Heb je met al deze tips nog steeds geen succes? Dan wordt het tijd voor een overdosis kerst voor al je zintuigen! Je moet het proeven, ruiken, voelen, zien én horen… Het kerstgevoel is een beleving. Als je alle zintuigen prikkelt, kun je er echt niet meer omheen.

Bak of kook iets wat je echt aan kerst doet denken, zoals kerstkransjes of een heerlijk stukje wild met cranberrysaus. Haal wat vers kerstgroen in huis of spray namaak dennengeur in je huis (ja, dat bestaat!). Kruip op de bank onder een warm dekentje met een goed boek terwijl op de radio kerstliedjes draaien (Sky Radio The Christmas Station!) of kijk naar zo’n een heerlijke kerstfilm op Netflix. Want die staan er nu al genoeg op, kijk hier maar eens voor een top 10. En belangrijk: doe het allemaal (ongeveer) tegelijk, voor een extra grote (over)dosis kerst. Go, go, go!

Dat waren ze, mijn 10 tips voor instant kerstgevoel. Welke tips werken bij jou het beste? Misschien moet je ze nog gaan uitproberen. Of wellicht staat er nog een onmisbare tip helemaal niet tussen? Laat je het weten in de reacties hieronder? Ben benieuwd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

  1. Goede tips! Alleen cadeautjes horen er niet bij in mijn ogen. Dat is echt Amerikaans. Wij vieren Sinterklaas dus om dan ook met kerst iets te doen vind ik teveel van het goede!

  2. Steek een geurkaarsje aan of een tablet in je brandertje met een kerstige geur. Of willen een paar kaneelstokjes bij elkaar met een twijgtouwtje en leg dit tussen je herfstkaarsen op het tableau. Of zoals we vroeger deden, kruidnagels in een sinas appel stekken in patroontjes en in een schaal……instant nostalgie

  3. Ik begin meteen op 6 december, koop een ( echte ) boom, laat m bezorgen, en dan kan ik los…….boom versieren, huis gezellig maken, kerstmuziekje aan, wat voor kleur wordt het dit jaar, pakjes onder de boom……kortom, heerlijk ! Ik plan dan altijd een vrije dag, zodat ik ruim de tijd heb….en dan maar genieten…..

  4. Pingback: Hoe kun je een straat een echt kerstgevoel geven in de stad? - Aimsterdam