Kerstontbijt: grootmoeders worstenbroodjes

1

De geur van verse oliebollen, worstenbroodjes en speculaas brengt velen van ons in de feeststemming. De dagen voor kerst doen we boodschappen in de supermarkt, bij de slager en de bakker. Terwijl we wachten tot we aan de beurt zijn, genieten we van de verse broodgeur die onze neus bereikt.

De geur van decembergebakjes & kerstlekkers

Als we naar de volgende winkel gaan staat ons de geur van versgebakken oliebollen te wachten. Drie straten verderop ruiken we vanuit de huizen in de straat al geuren die ons doen vermoeden dat men zich aan het voorbereiden is op de feestdagen.

Zelf worstenbroodjes bakken voor kerst

Toch is het nog veel leuker, gezelliger én lekkerder om zelf in de keuken te staan en deze heerlijkheden te bakken. Heb je een gaatje vrij in de kerstvakantie? Duik de keuken dan in en verras je gezin tijdens kerst met versgebakken worstenbroodjes.

grootmoeders worstenbroodjes

Ingrediënten voor Brabantse worstenbroodjes

Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt:

 • 500 gram tarwebloem
 • 1 zakje gist
 • 50 gram gesmolten roomboter
 • 200 ml melk
 • 200 ml lauw water
 • Olijfolie
 • 2 sneetjes (oud) brood
 • 500 gram rundergehakt
 • Zeezout
 • Peper
 • Twee theelepels nootmuskaat
 • Chilipoeder
 • Flinke theelepel suiker
 • 1 ei

Zo maak je grootmoeders worstenbroodjes

Het maken van de worstenbroodjes kost even werk, maar dan heb je zo iets lekkers om met het kerstontbijt of na de nachtmis van te smikkelen.

Stap 1. Het deeg maken

Doe de tarwebloem in een kom. Zeef de gist en doe de suiker erbij en voeg zo’n 10 gram zeezout toe aan het geheel, meng dit goed door elkaar. Maak nu in het midden een kuil en schenk daar de gesmolten roomboter, 100 ml van de melk en 200 ml lauw water bij. Meng alles tot een zacht geheel en laat dit 15 minuten staan.

Stap 2. Het deeg kneden

Ondertussen bestrijk je het aanrecht met wat olijfolie. Na 15 minuten haal je het deeg uit de kom en ga je het voor minimaal 5 minuten kneden. Het deeg moet erg soepel aanvoelen en elastisch zijn. Maak van het deeg een grote bal en plaats deze terug in de kom. Dek de kom af met plasticfolie, zet neer op een warme plek (huiskamertemperatuur) en laat 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld.

Stap 3. De worstjes maken

Week de 2 sneetjes brood in de overgebleven 100 ml melk. Ondertussen gaat het gehakt in een kom. Knijp de sneetjes brood uit en meng ze samen met 10 gram zout, een flinke snuf peper, twee theelepels nootmuskaat en twee mespuntjes chilipoeder door het gehakt. Kneed het gehakt goed door en maak er een grote bal van. Verdeel deze nu over 12 kleine balletjes en rol deze daarna uit tot worstjes (rolletjes) van 12 cm lang.

Grootmoeders worstenbroodjes

Stap 4. De worstenbroodjes maken

Haal nu het deeg uit de kom en kneed hier nog even doorheen. Verdeel ook deze bol in 12 stukjes en rol de bolletjes uit tot 14 cm. Leg de rolletjes gehakt nu in de stukjes deeg. Klap het deeg nu over het rolletje gehakt en druk het rondom het gehakt dicht.

Leg de worstenbroodjes met voldoende tussenruimte op een bakplaat die is ingevet of waar een vel bakpapier op ligt. Dek ze af met folie of met een doek en laat ze nogmaals 1 uur rijzen.

Stap 5. De worstenbroodjes bakken

Verwarm de oven voor op 220 graden. Klop ondertussen een ei op en bestrijk hier de worstenbroodjes mee. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak het brood in 20 minuten goudbruin en gaar. Na 20 minuten laat je de broodjes afkoelen op een rooster en daarna smullen maar!

Grootmoeders worstenbroodjes

Je kunt je worstenbroodjes ruim van tevoren maken

Vers worstenbrood is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je de worstenbroodjes wat langer van tevoren maken? Dat kan zeker! Sommige mensen vinden worstenbroodjes zelfs het lekkerst als je ze opnieuw opwarmt. Je kunt je worstenbroodjes invriezen, zorg er dan wel voor dat ze goed luchtdicht verpakt zijn zodat ze niet uitdrogen. Laat ze, voordat je ze opwarmt, eerst even ontdooien en doe ze vervolgens in de oven bij 180 graden (ongeveer 6 a 7 minuten). Smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Kerststukjes maken, een kerstboom uitzoeken en optuigen en kerstkoekjes bakken. Pure nostalgie als je het Anouk vraagt. Ze studeert, schrijft, fotografeert en reist de wereld over. Zonder familie, haar liefste lief en chocola wordt het niks en ze wordt ook wel een real Christmaholic genoemd. Lees meer verhalen van Anouk op haar Blog of volg haar via Instagram.

Reageer!

1 reactie