Traditioneel kerststuk maken met lekker veel groen

0

Het is weer kerstfröbeltijd! Ik ben een middagje langsgegaan in de prachtige bloemenzaak van mijn vriendin Marieke – Bloemmarie in Eindhoven – om samen weer een paar leuke kerststukjes te maken. We beginnen met een prachtig groot traditioneel kerststuk, dat heel makkelijk te maken is en ook nog voor Sinterklaas heel mooi is om op tafel te zetten.

Wat heb je nodig voor dit kerststuk?

Zorg dat je in huis hebt:

 • Een schaal
 • Prikkers
 • Oase
 • Mes & kniptang
 • Mos
 • Nobilis of kersttak
 • Pinus
 • Hyacintjes
 • Ijzerdraad (groen)
 • Gedroogde lotusbloem
 • Hazelaartak
 • Succulenten
 • Katoenbol
 • Kerstdecoratie
 • eventueel: lijmpistool

Hoe maak je dit klassieke kerststuk?

Marieke noemt dit kerststuk het ‘stapelstuk’, omdat je het laagje voor laagje opbouwt. Eerst maak je de basis en daarna ga je lekker los met versieren.

De basis van je kerststuk maken

Je begint met de schaal. Zorg dat daarin één of twee oaseprikkers zitten, vastgelijmd aan de bodem. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het zorgt ervoor dat je stuk strakjes lekker stevig is. Laat de oase in een emmer water zichzelf volzuigen (niet onderduwen). Als ie helemaal doorweekt is, druk je ‘m op de prikkers in de schaal. Haal nu met een mesje de hoekjes van de oase af.

DSC_3161

De volgende stap is het bedekken van de ruimte rondom de oase met vers mos. Kijk goed of de zijkanten helemaal bedekt zijn, dat geeft straks het mooiste resultaat.

DSC_3167

Knip een tak Nobilis of kerstgroen op maat, en leg hem in de lengte op de oase. Zet hem op een aantal plekken vast in de oase door een ijzerdraadje dubbel te vouwen en over de tak heen in de oase te drukken.

DSC_3172

Geef je kerststuk nu nog meer lengte door in dezelfde richting (horizontaal) aan beide kanten een paar takjes Pinus in de oase te steken. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe ‘breed’ je wil dat je stuk wordt. De variatie in kerstgroen geeft je kerststuk trouwens strakjes lekker veel diepte en dynamiek.

DSC_3184 DSC_3194

Bevestig ook de Hazelaartak(ken) nu in dezelfde richting op het kerststuk. Dit doe je wederom door ijzerdraad dubbel te vouwen en over de tak heen in de oase te prikken. We hebben het op de foto’s trouwens niet helemaal in de juiste volgorde gedaan, maar voor thuis is het makkelijker om eerst de tak te bevestigen en dan pas te gaan decoreren!

DSC_3226

Je kerststuk decoreren

De basis van je stuk is nu al klaar! Je kunt dus gaan beginnen met decoreren. Daarvoor kun je eigenlijk vanalles gebruiken. Wij gebruikten een grote kerstster, wat grote en kleine kerstballetjes, katoenbolletjes, Hyacintjes, Succulenten en gedroogde Lotusbloem. Plus wat houten sterretjes die we vastlijmden met een lijmpistool.

DSC_3257

De kerstballen maak je vast door een ijzerdraadje door het kroontje te halen en in de oase te prikken. De Hyacintjes en Succulenten kun je heel eenvoudig bevestigen door in de ‘wortels’ wat ijzerdraad te prikken en deze vervolgens in het stukje prikken. Tip: draai tijdens het decoreren je stuk af en toe, zo weet je straks zeker dat het er van alle kanten mooi uitziet.

DSC_3256 DSC_3216DSC_3266

Je kerststuk is klaar!

En het kerststuk is klaar! Superleuk om op tafel te zetten, maar ook op de vensterbank of op een kastje staat ie natuurlijk prachtig.

klassiek kerststuk maken diy uitleg tutorial

Natuurlijk kun je zelf lekker variëren met de decoratie. Denk aan een mooie kaars (of vier, voor de advent), maar ook dennenappeltjes en glitterende decoraties of wat nepsneeuw kunnen heel goed. En je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het stuk eerst te maken met kerstgroen en plantjes en pas later (na Sinterklaas) de kerstballetjes en kerstdecoraties toe te voegen.

DSC_3279

Wat vind je van dit kerststuk?

Vond je dit een leuke tutorial? Of heb je wellicht nog vragen? Stel ze gerust hieronder! En hou de site in de gaten voor nog meer creatieve ideetjes met kerstgroen en kerstballen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!