Adventskalender: 24 fijne cadeautjes voor volwassenen

1

In de VS en UK is ‘ie al jaren een vast gegeven, en hier in Nederland eindelijk ook in opkomst: de adventskalender. En dan bedoel ik niet zo’n exemplaar met chocolaatjes erin, maar een ‘kalender’ die je zelf maakt met lieve cadeautjes erin of leuke opdrachten. Niets is leuker dan je kids, beste vriend(in) of geliefde verrassen met 24 kado’s, waar hij of zij er in december elke dag eentje van mag uitpakken. De laatste wordt op kerstavond geopend. En dan is het kerst!

Hoe ziet dat eruit, zo’n kalender met 24 kadootjes?

Vierentwintig cadeautjes dus, elk genummerd met een getal van 1 t/m 24. Het woord ‘kalender’ hoef je niet letterlijk te nemen. Die cadeautjes kun je namelijk gewoon inpakken en in een grote doos of krat doen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook envelopjes vullen met kleinigheidjes. Hier vind je inspiratie voor hoe zo’n adventskalender er nog meer kan uitzien.

Foto's: Laura Vlaanderen

Foto’s: Sabine van Stek & Laura Vlaanderen

Welke cadeautjes zijn leuk voor in een adventskalender?

De vraag die ik in deze blog wil beantwoorden is: wat stop je nou in zo’n kalender? Vierentwintig cadeaus van boven de 10 euro, dat wordt wel een hele dure grap. Daarom heb ik 24 cadeau-ideetjes verzameld met een kleiner prijsje (ergens tussen de 0 en 10 euro). En als je een kalender maakt voor een vrouw, is het vaak makkelijker dan voor een man. Om die reden zijn alle suggesties hieronder zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Hopelijk inspireert het je!

1. Bad- of doucheschuim

Mijn favoriete doucheschuim is de mousse van Rituals. Het is lekker dik en romig en verzorgt mijn droge huid. Rituals heeft douchemousses in allerlei geuren en ook twee series voor mannen, je koopt ze online o.a. bij De Bijenkorf. Vind je Rituals wat te duur (een flesje kost €8)? Ook Etos heeft fijne gels en crèmes in het assortiment, voor een stuk fijner prijsje (€1,79).

2. Wooncadeau

Iets voor in huis is altijd leuk. Maar wel bij voorkeur iets wat past in het interieur van de ontvanger! Kijk eens roond op digitale woonwinkel VTWonen.nl. Daar hebben ze superleuke wooncadeautjes, ook onder de 10 euro. Gebruik de superhandige ‘Gift Finder’ voor het zoeken naar het ideale cadeau. En als je het echt niet weet, kun je ook altijd een cadeaukaart kopen.

3. Kerstversiering

Waarom zou je niet ook iets van kerstversiering geven? Hartstikke leuk toch! Een setje lampjes op batterijen kan iedereen wel gebruiken (leuk onder een stolp bijvoorbeeld!). En anders koop je wat toffe kerstservetten of een slinger met ‘Merry Christmas’ erop ofzo van HEMA. Check ook de kerstversiering van VTWonen.nl of Bol.com eens. Daar zitten erg leuke dingen tussen!

kerstshop bol.com

4. Favoriete cocktail (mini)

Wist je dat van de meeste flessen alcohol ook miniflesjes te koop zijn? Koop een mini-flesje drank en doe er eventueel een klein flesje frisdrank bij, zodat de ontvanger zijn favoriete cocktail kan maken. In de supermarkt staan daarnaast allerlei blikjes met kant-en-klare-cocktails, dus daar kun je ook eens een kijkje nemen.

5. Sinterklaassnoep

Op 5 december geef je natuurlijk iets van Sinterklaassnoep. Een chocoladeletter bijvoorbeeld, of een zakje pepernoten. Eventueel met een kort gedichtje erbij.

catbannerwk_45_874X211_sint-snoepgoed

6. Iets hilarisch

Het leven hoeft niet allemaal maar serieus te zijn. Wat dacht je van een scheetkussen van de HEMA? Of een van deze supergrappige producten van RadBag.

7. Iets om tijd mee te verdoen

Een leuke puzzel, origami notitieblaadjes met instructie over hoe ze te vouwen in de mooiste diertjes en andere figuren. En wat dacht je van Sudoku toiletpapier? Perfect voor mensen die hun tijd nemen op het toilet en eigenlijk iedereen kan er wel om lachen als hij dit cadeau krijgt.

8. Sleutelhanger

HEMA heeft een geweldige selectie sleutelhangers in het assortiment. Kijk maar naar de exemplaren op de foto’s hieronder. Ook een toffe sleutelhanger is deze perfecte verstopplaats voor cash. Je koopt ‘m voor €8,95 via RadBag (echt een leuke cadeaushop trouwens). Heb je altijd wat geld bij je!

cash-stash-sleutelhanger-met-geldverstopplaats-6b2

9. Theedoek of handdoek

Een mooie theedoek of handdoek (of een mooi setje) kan iedereen wel gebruiken. HEMA heeft supermooie theedoeken in het assortiment. Wil je een grappige kersttheedoek? Ga dan eens rondneuzen bij de Primark!

10. Wijn is fijn!

Heerlijke wijn hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg yummie flesjes voor onder de 5 euro te koop. Bij de Albert Heijn bijvoorbeeld. Maar ook Gall & Gall heeft van alles in het assortiment. Weet je niet wat de ontvanger lekker vindt? Geef dan een Gall & Gall cadeaubon voor 5 euro. Ideaal! Wil je toch wat meer uitgeven: erg leuk is dat je bij HEMA je eigen wijnetiket kunt laten ontwerpen. Dan heb je pas echt een persoonlijk cadeau.

11. Cadeaubon

In principe ben ik niet zo fan van cadeaubonnnen. Maar als je iets geeft waar mensen écht blij mee zijn, zoals een bon voor hun favoriete restaurant of winkel, dan is het natuurlijk iets heel anders! Bij de Albert Heijn en Primera zag ik trouwens ook cadeaubonnen voor Netflix hangen. Daar zijn de meeste mensen ook erg blij mee!

Manners-verlanglijstje-Martyn-Netflix

12. Christmas candy

Naast Sinterklaassnoep, mag kerstsnoep natuurlijk ook niet ontbreken. Geef lekkere kerstkransjes of candy canes. Of fijne kerstchocolaatjes.

13. Een toepasselijk tijdschrift

Ook zo’n leuk klein cadeautje is een tijdschrift. Je hebt al iets leuks voor een paar euro en je kunt iets kopen dat perfect aansluit bij de interesses van de ontvanger. Houdt hij van auto’s? Dan geef je hem een Autoweek! Houdt zij van koken? Dan geef je een leuke kersteditie van een food magazine, zoals Delicious of Foodies. Ook Jamie Magazine en Smult zijn erg leuk!

Tijdschriften

14. Lot uit de loterij

Degene voor wie je een adventskalender maakt, is ongetwijfeld een lot uit de loterij. Dus waarom beloon je ze niet met een mogelijke hoofdprijs? Of het nu een kraslot of een staatslot is, allemaal superleuk. Ook grappig trouwens: geef een adventskalender-kraslot. Dan heb je een adventskalender in een adventskalender.

15. It socks!

Het enige wat je hoeft te weten, is zijn of haar schoenmaat. Sokken komen altijd van pas en zijn meestal niet duur. HEMA heeft leuke cadeaudoosjes met sokken erin voor zowel mannen als vrouwen. Ook H&M verkoopt vanalles op sokgebied. En kerstsokken mogen natuurlijk altijd! If it socks, it’s a winner!

SK028 Mens Xmas Socks

16. Niet mokken

Je hebt tegenwoordig zoveel leuke mokken om je koffie of thee uit te drinken. Starbucks heeft supergave kerstmokken, maar ook Xenos verkoopt keileuke exemplaren. Ook speciaal voor opa, oma of gewoon iemand die de beste is.

17. Handcrème

Ook weer ter voorbereiding op de koude tijd: een heerlijke handcreme die de huid en nagelriemen lekker verzorgt. Zowel mannen als vrouwen kunnen zo’n cremepje wel gebruiken. L’Occitane verkoopt heerlijke exemplaren voor €7,50 met alleen natuurlijke ingrediënten. Ik heb de Cherry Blossom en hij ruikt en voelt heerlijk. Maar als je rondneust bij Douglas dan vind je nog veel meer heerlijke handcrèmes.

collage handcremes

18. Een cd

CD’s kosten tegenwoordig bijna niks meer. Geef een mooie kerstcd of gewoon een leuke cd met muziek uit zijn of haar jeugd. Ook dat zorgt weer voor een stukje nostalgie. Ook leuk: zelf een cd maken met tracks die je aan jullie vriendschap of relatie doen denken.

19. Zakdoekjes

Ik heb altijd een pakje zakdoekjes in mijn tas. Jij? Nu het winterseizoen eraan komt, is een voorraadje snuitpapier geen overbodige luxe. HEMA heeft nu bijvoorbeeld superleuke tissuedozen en pakken zakdoekjes. Kan de ontvanger een keer stylish de neus snuiten.

20. Ingrediënten voor een feestmaaltje

Weet je wat het favoriete maaltje is van de persoon voor wie je een cadeau uitzoekt? Koop dan alle houdbare ingrediënten voor zijn of haar lievelingskostje en stop ze bij elkaar in een pakje. Droge ingrediënten als rijst, pasta en granen maar ook sausjes in pot en kruiden zijn perfect voor dit soort cadeaus.

317795-svetik

Je kunt natuurlijk ook een recept geven van jezelf waarvan je denkt dat hij of zij het lekker vindt en daar de houdbare ingrediënten voor bij elkaar shoppen. Als je het cadeau in het begin van de advent zet, dan kunnen verse ingredienten eventueel ook! Maar niets wat in de koelkast bewaard moet worden uiteraard.

21. Puzzel

Iedereen houdt wel van een puzzeltje op zijn tijd. Geef de ontvanger een leuk puzzelboekje met Sudoku’s of kruiswoordpuzzels. Of koop zo’n toffe houten puzzel voor een paar euro bij de Action.

22. Voorbereiding op de winter

De koude winter komt eraan! Waarom geef je geen cadeau waarmee de ontvanger zich kan voorbereiden op winterse taferelen. Denk aan een krabber voor de autoruit of een spray die het ijs in no time oplost. Ook leuk: strooizout om de oprit of tuin ijs- en sneeuwvrij te maken.

2153808

Bron foto: Omroep West

23. Speelgoed uit je jeugd

Als er iets is wat we tijdens de periode rond kerst graag doen, is het dat gevoel van nostalgie oproepen. En speelgoed uit je jeugd, is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Koop een flesje bellenblaas of stoepkrijt en doe er een leuke boodschap of opdracht bij. Ook een klein setje lego is hartstikke leuk. HEMA heeft overigens ook diverse leuke kleine speelgoedcadeautjes.

24. Een dvd

Nog zo’n simpele, maar leuke cadeautip. Geef een leuke (kerst)film cadeau! Ook dvd’tjes kosten tegenwoordig helemaal niet veel. Voor slechts een paar euro vind je al leuke films. Op Bol.com vind je een enorm assortiment films onder de €10. Waaronder Frozen, The Hunger Games en de populaire Bond-film Skyfall. Als je er 3 koopt, kosten ze samen zelfs maar €25 euro.

collage dvd's

TIP! Denk goed na over de timing

Het leuke van de adventskalender is dat je precies weet wanneer welk kadootje uitgepakt gaat worden. En daar kun je dus rekening mee houden! Geef iets van kerstversiering bijvoorbeeld liever begin dan eind december, dan kan de ontvanger er langer van genieten.

Opdrachten & activiteiten in de adventskalender

En je hoeft natuurlijk niet in elk pakje een écht cadeautje te doen. Wat dacht je van zo nu en dan een leuke opdracht of activiteit om samen te ondernemen? ‘Maak een gekke kerstfoto van jezelf en app die naar mij’. Of geef een herfstwandeling met warme choco na, een leuke kerstfilm kijken op de bank, de kerstshow van een tuincentrum of een kerstmarkt bezoeken. Leuk toch? Hier vind je meer inspiratie voor opdrachten & activiteiten in een adventskalender.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie