De ultieme Christmas Checklist: zo voorkom je kerststress!

0

Nog heel even en dan is het alweer kerst! December is een verschrikkelijk drukke maand, en de laatste paar dagen voor kerst moet er nog zóveel gebeuren. Boodschappen, de laatste cadeautjes kopen en inpakken, misschien nog wat decoreren en natuurlijk: dat diner voorbereiden!

Pfff, met zo’n waslijst aan taken staat de kerststress natuurlijk om de hoek te trappelen. Tenzij je een verschrikkelijk georganiseerd persoon bent natuurlijk, dan is deze blog niet voor jou bedoeld. Maar als je – net als ik – wel wat structuur kunt gebruiken, lees dan vooral even door. Met deze ultieme kerst checklist kun jij gewoon lekker genieten de komende dagen. Wel zo fijn, lijkt me.

Operatie Kerst: maak todo- en toshop-lijstjes

Mijn belangrijkste tip voor een georganiseerde kerst: maak handige todolijstjes en toshoplijstjes. Zowel bij de todo- als de toshop-lijsten verdeel je de items op datum of dag. Niet alles kun je namelijk tegelijk doen of kopen. Denk dus nu alvast na over een planning en hou rekening met hoeveel tijd je daadwerkelijk hebt op die dagen. Voor je shoplijstje geldt onderverdelen per winkel je natuurlijk wat extra overzicht kan bieden.

Project #1. De decoratie

De boom die staat waarschijnlijk al wel. Maar misschien wil je nog wat laatste decoraties om de rest van je huis in kerstsferen te brengen.

 • Loop door je huis en bedenk welke ruimtes nog wel wat kerstsfeer kunnen gebruiken. Ook je badkamer en toilet kunnen bijvoorbeeld best een christmas make-over gebruiken. Datzelfde geldt voor je balkon of tuin en je slaapkamer.
 • Bedenk welke decoraties je nodig hebt voor de laatste versieringen. Zet alles wat je niet in huis hebt op je shoplist. Denk ook aan simpele dingetjes als extra kerstlampjes en waxinelichtjes (altijd handig om op voorraad te hebben!).
 • Plan een moment om je huis helemaal kerstklaar te maken. Doe dat bij voorkeur uiterlijk het laatste weekend voor Kerst. Kun je daarna ook echt een paar dagen genieten van al dat moois.
 • Zin om nog wat last-minute decoraties te maken? Hier vind je inspiratie.

collage kerstdecoratie aan kroonluchter

Project #2. De kerstkaarten

Niet iedereen verstuurt ze meer, maar ik blijf het toch leuk vinden: kerstkaarten! Wil je dit jaar kerstkaarten versturen en zorgen dat ze nog voor kerst aankomen? Verstuur ze dan uiterlijk vier werkdagen voor kerst. Voor de kerstkaarten:

 • Maak een lijst van de mensen die je een kerstkaart wil sturen en zoek gelijk alle adressen erbij. Nu geen tijd voor? Zet het op je to do list.
 • Tel hoeveel kerstkaarten je nodig hebt. Kijk eerst hoeveel je er nog hebt, voor je weer een hele lading nieuwe gaat kopen. Zet de hoeveelheid kaarten die je nodig hebt op je to shop lijstje. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je postzegels of decemberzegels.
 • Het is een beetje laat om zelf kerstkaarten te maken, maar het kan natuurlijk wel nog. Hier vind je creatieve ideeën. Zet dit op je to do lijst.
 • Plan een moment om de kaarten te schrijven en zet dit op je todolijst. Geen idee wat je erop moet zetten? Bekijk dit lijstje met ideetjes eens. Breng de kaarten direct na het schrijven naar de brievenbus. Kun je dat ook afvinken.

kerstkaarten maken 2013 3

Project #3. De kerstcadeaus

Heb je alle kerstcadeaus al in huis? Ik nog niet hoor! De laatste cadeautjes koop ik dit weekend en misschien zelfs wel de laatste paar dagen voor kerst. Ook het inpakken moet hier en daar nog gebeuren. Zit dat bij jou net zo? Denk dan na over de volgende zaken:

 • Zet de cadeaus die je nog moet kopen op je shoplist.
 • Check of je voldoende cadeaupapier, linten, labels, plakband (vooral die!) en andere aanverwante zaken in huis hebt. Zo niet: zet cadeaupapier (etc.) op je shoplist.
 • Bewaar alle bonnetjes op één plek in een envelopje, zodat je ze eenvoudig kunt vinden en mensen straks makkelijk ongewenste cadeaus kunnen ruilen.
 • Plan nu een moment voor het inpakken van de cadeaus als iedereen weg is (naar bed, of niet thuis). Zet op je to do list bij de juiste dag.
 • Geen idee hoe je je cadeaus leuk kunt inpakken? Bekijk deze tips & suggesties.

Antistresstip: steeds meer cadeautjes kun je tegenwoordig online bestellen, en worden ook nog eens binnen een of twee werkdagen bezorgd. Gun jezelf wat rust, en bestel online wat mogelijk is. Alleen al bij Bol.com vind je zo ongeveer alles wat je nodig hebt.

collage kerstcadeautjes inpakken

Project #4. De outfit

Als iemand het verdient om er mooi gekleed bij te zitten deze Kerst, dan ben jij het wel. Of dat nou in een cosy foute kersttrui of in een prachtig jurkje of pak is. Je hebt natuurlijk geen zin om te gaan zitten stressen op het laatste moment over je outfit. Denk daarom aan de volgende zaken:

 • Bedenk alvast wat je aan gaat doen op eerste én tweede kerstdag (waarschijnlijk wil je niet beide dagen hetzelfde aan) en zorg dat het gewassen en gestreken is. Zet eventueel op je todo-lijstje.
 • Denk ook aan je schoenen, riem, panty, vestje/jasje en andere accessoires.
 • Ga je je haren opsteken? Deze kerstkapsels zijn easy peasy en zitten prachtig! Een beetje oefenen vantevoren is natuurlijk slim, zet op je todolijst!
 • Wil je dat je haren met kerst mooi zitten, maar ben je daar zelf niet zo handig in? Plan een afspraak bij de kapper. Bij Cosmo kun je je haar al voor €15 laten stylen. Wees wel snel met bellen, want de kappers hebben het rond deze tijd druk.
 • Geen zin om te hoeven kijken naar je nagels? Laat gellak zetten door de nagelstylist of schoonheidsspecialiste. Kost een paar euro, maar je hebt er twee weken plezier van. Plus: je lak blijft mooi tijdens het koken en alle andere kerstactiviteiten. No chippin’!
 • Heb je nog iets nodig om je outfit compleet te maken? Zet het op je shoplist. Dat geldt natuurlijk ook voor de outfits van de kids.

kersttrui_fun

Project #5. Het eten

Oh het eten, als dat niet belangrijk is! Er is ontbijt, er is lunch, er is een diner en misschien nog wat lekkers voor bij de borrel. Wacht niet te lang met de voorbereidingen, dat scheelt je een hoop stress.

 • Bedenk ruim op tijd wat je wilt gaan maken met Kerst (hier kun je lekker inspiratie opdoen) en shop de langer houdbare ingrediënten al een tijdje van tevoren (zet op je todolist!). Dat scheelt een hoop drukte de dag voor Kerst. Denk niet alleen aan het diner, maar ook aan het ontbijt, de hapjes, de drankjes etc.
 • Vergeet niet om je gasten te vragen of ze bepaalde dingen niet lusten of mogen. Zet ook op je todolijst!
 • Wil je iets bestellen bij de bakker of de slager? Doe dit dan ruim op tijd. Zet op je todolijst!
 • Wil je stress voorkomen? Kies dan recepten die je langer vantevoren kunt maken. Vooral desserts die in de vriezer of koelkast moeten opstijven zijn ideaal, die kun je makkelijk een of twee dagen van tevoren maken. Zet dit op je todolijst!
 • Maak ook een boodschappenlijstje voor de verse producten die je vlak voor Kerst moet kopen. Wacht niet tot de allerlaatste dag voor Kerst, want dan wordt het stressen als die ene groente of dat stukje vlees nergens te vinden is.

kerstrecept voorgerecht krabcocktail met hollandse garnalen

 • Denk alvast na over welk servies je gaat gebruiken voor welke gang en check of je genoeg borden, bestek, glazen e.d. in huis hebt voor wat je van plan bent. Weet je zeker dat je niet tussendoor hoeft af te wassen, dat scheelt!
 • Denk ook alvast na over hoe je je borden gaat opmaken, maak eventueel een tekeningetje. Hier vind je 10 tips voor perfect opgemaakte borden.
 • Maak een todolijstje voor Kerst zelf waarin je precies omschrijft wat je allemaal moet doen voor het kerstdiner. Ik maak altijd drie lijstjes:
  • Voorbereiding (dit zijn dingen die ik gedurende de dag al kan doen)
  • Tijdens het koken (hierin neem ik per gang op wat ik nog moet doen)
  • Finishing touch (zaken als garnering en welke wijn waarbij)
 • Meer tips voor een stressvrij kerstdiner vind je hier en hier.

Tip: steeds meer supermarkten zijn op Tweede Kerstdag gewoon open en zelfs op Eerste Kerstdag openen een aantal winkels hun deuren. Scheelt je weer stress.

pastoorshaasjes kerstrecept rudolph van veen

Project #6. De tafel dekken

Wat je ook op tafel zet, een sfeervol gedekte en versierde tafel maakt het helemaal af. Het is natuurlijk erg handig als je van tevoren nadenkt over wat je daar allemaal voor nodig hebt.

 • Haal wat kerstgroen in huis om de tafel mee te versieren (op de shoplijst!).
 • Check of je voldoende waxinelichtjes en andere kaarsen in huis hebt (en anders op de shoplijst!).
 • Schrijf je menu op mooie menukaarten (hier kun je toffe gratis varianten downloaden en printen) en denk ook aan kerstservetten, servetringen en naamkaartjes. Alles wat je kunt voorbereiden, scheelt je weer stress met Kerst. Kun je zelf ook een beetje genieten.
 • Heb je geen idee hoe je de tafel mooi kunt dekken en versieren? In deze blogs vind je voldoende inspiratie!

kerstservies tafel dekkenmenukaart servetringen naamkaartjes free printables

Project #7. Kerstplezier

 • Natuurlijk wil je mooie kerstfoto’s hebben voor de leukste herinneringen. Zorg dat je camera opgeladen is en er een kaartje in zit. Op de todolijst!
 • Wil je echt originele foto’s? Haal photoprops in huis of maffe hoofddeksels. Kerstlol gegarandeerd! O.a. te koop bij Xenos en HEMA. Op de boodschappenlijst!
 • Met Kerst zet je natuurlijk kerstmuziek op, dat kan door gewoon op SkyRadio af te stemmen, maar het is net zo leuk om zelf een playlist in Spotify te maken. Op de todolijst! Christmaholic heeft natuurlijk ook een eigen lijst met favoriete kerstliedjes, die vind je hier.
 • Tussen het eten en cadeautjes uitpakken nog tijd over? Denk aan leuke gezelschapsspelletjes of maak een hilarische quiz om met de hele familie te spelen. Ook het kerstdobbelspel is en blijft natuurlijk een topper.

VN-212 Photo Booth Kit

De belangrijkste to do: geniet!

Zo, dat is een flinke lijst, nietwaar? Operatie Kerst is een behoorlijke uitdaging. En dan zijn we de belangrijkste to do zelfs nog vergeten. Wat dat is? Laat het los & geniet! Kerst gaat om samenzijn met vrienden en familie, om gezelligheid en plezier, om het leven en de liefde vieren. En niet alles hoeft perfect te zijn. Mis je toch nog belangrijke to-do’s en to-shops in deze blog? Dan hoor ik het graag in een reactie hieronder. Samen maken we deze lijst helemaal af!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!