Heerlijk gevogelte met Kerst: gevlinderde kip met citroensalsa

1

Eén van de meest ‘kerstige’ hoofdgerechten die je kunt serveren met het kerstdiner, is toch wel gevogelte. Dit heerlijke recept voor gevlinderde kip met geblakerde citroensalsa komt uit Delicious Magazine Kerstkoken deel 2 en mag ik delen met jullie. Natuurlijk staan er nog veel meer heerlijke recepten in de kersteditie van het tijdschrift, zeker de moeite van het kopen waard!

Wat heb je nodig voor de gevlinderde kip met citroensalsa?

Om dit heerlijke kerst-hoofdgerecht voor vier personen te maken heb je nodig:

 • 1 bio-kip van goede komaf

Voor de marinade

 • sap van 2 citroenen
 • 100 ml droge witte wijn
 • 50 ml olijfolie extra vergine
 • 1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
 • 2 el korianderzaad, geplet in de vijzel
 • 2 tenen knoflook, grof gehakt
 • 1 middelgrote ui, in dunne ringen
 • 1 tl zeezout + royaal gemalen zwarte peper

Voor de citroensalsa

 • 1 (bio)citroen, in schijven van 1 cm dik
 • 1 el + 50 ml olijfolie extra vergine
 • 1 el honing
 • 1 bosje (± 25 g) munt, fijngehakt
 • 1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 tl kappertjes, fijngehakt
 • 1 tl zeezout

Ook nodig: wildschaar, 2 stalen bbq-pennen

Hoe maak je de gevlinderde kip met citroensalsa?

Stap 1. Leg de kip neer met de borst naar onder. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de rugwervelkolom uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kipnu om en druk hem plat. Een gevlinderde kip is plat en daardoor eerder gaar. De vorm lijkt een beetje op een vlinder, vandaar de naam.

Stap 2. Hak alle ingrediënten voor de marinade grof in de kleine kom van de keukenmachine. Doe de kip met de marinade in een plastic zak, knoop dicht en wrijf de marinade goed in. Leg de zak in een kom minstens een uur in de koelkast, liefst wat langer. Een dag van tevoren kan ook.

Stap 3. Verhit de oven voor op 180°C. Spreid voor de salsa de citroenschijven uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze met wat olijfolie erover ± 10 min in de oven. Bestrijk met de honing en bak nog 8 min. tot ze er geblakerd uitzien. Hak de citroen fijn. Houd de munt apart.

Meng de citroen met de rest van de ingrediënten. Maak de salsa af met olijfolie, peper en zout en zet in de koelkast. Haal de salsa er op tijd weer uit, hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt de citroenplakken ook tegelijk met de kip roosteren. Leg ze dan op een bakplaat onder de kip.

Stap 4. Verhit de oven voor op 180°C. Druk de kip met marinade en al nog eens goed plat op een bakplaat. Steek de stalen bbq-pennen kruislings door het vlees in de poten door de borst. Zo blijft de kip mooi plat liggen tijdens het braden. Braad de kip in ± 40-55 min. gaar.

Stap 5. Schep vlak voor het serveren de munt door de salsa. Geef de salsa bij de kip. Lekker met wat pilav van freekeh of rijst en worteltjes.

kip

Nog meer heerlijke kerstrecepten? Die vind je hier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie