Paleo kerstmenu: 3 heerlijke kerstrecepten

1

Eten volgens Paleo is: biologisch, natuurlijk en onbewerkt, zonder granen, zuivel, peulvruchten en geraffineerde suikers. De Paleo-levensstijl is ontstaan vanuit de gedachte dat bewerkte voedingsmiddelen ons te weinig bieden. Ze missen vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen om je lichaam fit en gezond te houden.

Paleo kerstmenu

Als je graag Paleo wilt eten én een lekker kerstdiner wilt klaarmaken, dan gaat dat prima samen! Dit is ook een fijn menu als je inspiratie zoekt om je lichaam goede voeding te geven na een (iets te…) overheerlijke Kerst. Deze kerstrecepten zijn allemaal lactose- en glutenvrij dus perfect voor als je gasten krijgt met een allergie. Tip: het nagerecht moet minstens 3 uur in de koelkast dus het is het handigste om daar mee te beginnen.

Het voorgerecht

Dit is een voorgerecht met zalm. De zalm kun je eventueel vervangen door garnalen. Als je vegetarisch wil eten, dan kun je gegrilde groenten naar keuze toevoegen en de zalm weglaten.

Zalm & avocado met een Italiaanse twist

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 4 plakken gerookte biologische zalm
 • 1 avocado
 • 1 citroen
 • 1/2 komkommer
 • handjevol cherrytomaten
 • handjevol pijnboompitten
 • verse Italiaanse kruiden (basilicum, tijm, oregano)
 • olie naar keuze

Bereidingswijze:

Schaaf de halve komkommer in dunne plakjes en verdeel deze over twee borden. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan, zonder olie. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakken. Leg op ieder bord een halve avocado en twee plakken gerookte zalm, boven op de komkommer. Knijp een citroen uit en besprenkel de avocado en de zalm met citroensap.

Als garnering voeg je de geroosterde pijnboompitten en een aantal gehalveerde cherrytomaten toe. Je kunt naar keuze verse kruiden fijnsnijden en deze over het voorgerecht verdelen. Bij wijze van dressing kun je een paar druppels olie toevoegen. Eet smakelijk!

paleo voorgerecht

Het hoofdgerecht

Het hoofdgerecht maken we met kipgehakt. Je kunt het gehakt ook vervangen door stukjes tonijn of door champignons, dan blijft het passend binnen de Paleo-eetstijl.

Gevulde paprika op een bedje van rucola

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 200 gram biologisch kipgehakt
 • 1 rode paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 kleine rode ui
 • 150 gram rucola
 • 1 biologisch ei
 • 1 eetlepel kappertjes
 • rozemarijn, fijngesneden
 • oregano, fijngesneden
 • olie naar keuze

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de rode ui. Meng deze vervolgens in een kom met het gehakt, de kappertjes, het ei, de rozemarijn en de oregano. Verwarm dit mengsel kort in een koekenpan, zonder olie. Het is niet de bedoeling om het al helemaal gaar te bakken. Snijd ondertussen de twee paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de vier paprikahelften in een ovenschaal. Vul de paprikahelften op met het gehaktmengsel en plaats 20 minuten in de oven.

Verdeel de rucola over twee borden. Haal de paprikahelften uit de oven en verdeel deze over de twee borden. Besprenkel met een olie naar keuze en eet smakelijk!

paleo hoofdgerecht

Het dessert

Tot slot: het toetje! We gaan een chocolademousse maken volgens Paleo. Je leest het goed: chocolade is toegestaan :-).

Chocolademousse

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 100 gram kokoscrème
 • 50 ml kokosmelk
 • 50 ml water
 • 100 gram pure chocolade (70/80% cacao)

Bereidingswijze:

Breek de chocoladereep in kleine stukjes. Verdun de kokoscrème met de kokosmelk en water in een steelpannetje. Zet het pannetje op een laag vuur. De verhoudingen kun je zelf aanpassen, zolang er maar een dikke kokosmelk ontstaat.

Terwijl de kokosmelk opwarmt, plaats je een schaal op de pan waarin je de chocolade au bien marie laat smelten. Zet de gesmolten chocolade even apart en haal de kokosmelk van het vuur. Giet de gesmolten chocolade rustig bij de kokosmelk en mix goed door elkaar met behulp van een garde, tot een egale bruine vloeistof ontstaat. Verdeel deze over twee bakjes en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

paleo deseertVoor een feestelijk effect kun je de chocolademousse bestrooien met geraspte kokos. Ook kun je de chocolademousse met warm fruit (kersen, bosbessen, frambozen) serveren. Geniet ervan!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Karen is dol op lezen, het liefst in het gezelschap van haar hond en een beker warme chocolademelk. Ze geeft cursussen en workshops creatief schrijven. Ook heeft ze een schrijfcafé in Tilburg. Zie voor meer info haar blog Kaatje Chocolaatje. Karen viert Kerstmis graag met een Engels tintje en haar kerstboom is gevuld met souvenirs uit alle landen die ze bezocht heeft.

Reageer!

1 reactie