Zelf kerstballen decoreren & beschilderen: 10 tips!

10

Vorig jaar versierde ik voor het eerst mijn eigen kerstballen, het is echt geweldig om te doen! In je eentje, met vriendinnen of met je kinderen. Dit jaar organiseerde ik voor een workshop kerstballen versieren, en wat was het gezellig. Wil jij aan de slag om jouw eigen kerstballen te versieren? In deze blog deel ik graag de belangrijkste tips & tricks voor mooi gedecoreerde kerstballen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

We beginnen met de voorbereiding. Welke spulletjes moet je in huis hebben? Hoe zorg je ervoor dat je de kerstballen straks goed kunt laten drogen? Hieronder vijf handige tips.

Tip 1. Maak een standaard om de kerstballen straks aan te laten drogen

Bouw met MDF twee (kruizen)standaards. Boor er gaten in en zorg voor heel dunne buisjes, waarmee je tussen de twee standaards een brug bouwt. Hier hang je met kerstbalhaakjes de ballen aan op. Let wel op de breedte van de buisjes en check of de kersthangers er omheen passen.

Je kunt ook metaaldraad gebruiken, maar mijn ervaring is dat het gewicht uiteindelijk te zwaar wordt, waardoor de ballen naar elkaar toeschuiven. Dus als je voor metaaldraad gaat, kies dan voor heel dik draad. Een plakbandje helpt om de ballen op hun plek te houden. Een derde optie is natuurlijk je droogrekje, helemaal gratis.

kerstbal-20151128-9197

Tip 2. Doe van tevoren ideeën op

Doe van tevoren ideeën op. Loop je in een winkel en zie je iets moois, onthoud het dan om zelf je eigen versie te maken. Verzamel mooie handlettering-letters die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om de voornamen van je kind(eren) te schilderen. Maar denk ook aan mooie afbeeldingen. Zoek bijvoorbeeld in tijdschriften óf doe ideeën op op Pinterest. Ook ik heb twee borden over kerstballen versieren op mijn Pinterest staan, neem daar ook eens een kijkje.

10-20151128-9208

Tip 3. Ga op zoek naar mooie patronen en afbeeldingen

Denk met het versieren van je kerstballen niet alleen in veel voorkomende afbeeldingen, maar ontwerp zelf iets origineels! Een volvlak-afbeelding van bijvoorbeeld een hert, de helft van je kerstbal beschilderen, ingewikkelde sneeuwsterren, mooie handlettering-letters, of – waar ik zelf weg van ben – prachtige grafische patronen! Zorg voor een schetsboekje, waar je vooraf wat moois in kan schetsen dat je later op je kerstballen kunt schilderen. Toffe patronen en afbeeldingen kun je ook op je Pinterest-bord pinnen om te bewaren.

Tip 4. Denk na over de kleur van je kerstballen

Koop je felgekleurde ballen of ga je voor zilver of goud? Het maakt heel veel uit voor het eindresultaat. Denk ook eens aan wit of parelmoer, dat geeft prachtige resultaten. Als je een toffe variatie in je collectie wilt aanbrengen, koop dan ook doorzichtige ballen, die kun je vullen!

Tip 5. Koop geschikte verf en glitter

Kies voor een verfsoort die in een tube/stift met spuitmondje zit (zie de foto hieronder), deze vind je in de hobbywinkel. Hier kun je makkelijk mooie vormen mee tekenen en schrijven. Er zijn speciale verfsoorten verkrijgbaar waarmee je glas kunt beschilderen, maar ik vond een andere soort welke ook prima op glas bleef zitten. Ik gebruikte Viva Perlen pennen, o.a. verkrijgbaar via CCHobby.nl. Kies naast de verf ook fijne glitters uit om je ballen straks af te maken.

kerstbal-20151128-9184

Kerstballen versieren & beschilderen doe je zo!

Tot zover de voorbereiding. Dan komen we nu bij het leukste deel: het daadwerkelijk versieren van de kerstballen. Met deze vijf tips wordt dat echt een feestje!

Tip 6. Kies je verf- en glitterkleur uit

Kies voor de versiering van je ballen in ieder geval een kleur die je mooi vindt staan bij je interieur. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Je hoeft niet alle ballen met dezelfde verfkleur en glitterkleur te versieren. Een contrasterende kleur is ook erg leuk om er tussen te doen, zodat je een speels effect krijgt.

kerstbal-20151128-9212

Tip 7. Combineer verfkleuren & glitterkleuren

Je kan oneindig combineren met verfsoorten en glitters. Heb je zilveren ballen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om deze met zilveren verf te beschilderen en direct daarna – als de verf nog nat is – met zilveren glitters te bestrooien. Ook leuk: zilveren ballen – blauwe verf – zilveren glitters, of zilveren ballen – blauwe verf – blauwe glitters. Doordat je kiest voor verschillende kleurlagen ziet iedere bal er weer anders uit en dat ziet er prachtig uit in de boom.

kerstbal-20151128-9210

Tip 8. Oefen met verschillende technieken

Oefen het ‘schrijven’ met de verftubes/verfstiften eerst even op een vel papier, dan heb je door hoeveel verf de tube geeft. Maak dunne lijnen, dikkere lijnen of oefen eens een sneeuwster. Behalve beschilderen en met glitters versieren aan de buitenkant, is het ook tof om de doorzichtige kerstballen te openen en ze te vullen met glitters. (voor special effects, daarna ook de buitenkant beschilderen.) Ook leuk; de kerstballen vullen met andere materialen, zoals kraaltjes, confetti, zoete versiering, sneeuw, mos of papierstroken met tekst.

kerstbal-20151128-9189kerstbal-20151128-9192

Tip 9. Ga kerstballen versieren met de kids

Kerstballen versieren is een superleuke activiteit voor op de vrije dagen voor Kerst. Kinderen vinden het geweldig om papa of mama mee te mogen helpen. Reuze spannend natuurlijk dat je voorzichtig moet zijn met de kerstballen.

Deze kerstvakantie samen met de kids kerstballen decoreren? Laat ze zelf leuke patronen schilderen, een kindertekening maken, de voorletter schrijven, of een leuk tekenfilmfiguur maken, zoals een sneeuwpop. Zelf heb ik met mijn driejarige zoon kerstballen zitten beschilderen en versieren, dus ook onze boom staat er dit jaar prachtig bij!

Tip 10. Doe een zelf versierde kerstbal cadeau

Zoek je nog een kerstcadeautje? Geef zo’n mooie, met de hand versierde kerstbal cadeau! Super leuk voor opa of oma, of je beste vriendin die net mama is geworden. Pak deze leuk in, in bijvoorbeeld een cupcake-doosje, schattig. Verkrijgbaar bij o.a. kook- en bakwinkels.

kerstbal-20151128-9201

Vragen? Stel ze gerust!

Dat waren mijn tien tips voor mooi gedecoreerde kerstballen. Vergeet geen kerstmuziek op de achtergrond aan te zetten en voor lekkere hapjes te zorgen, veel plezier met elkaar. Ook Laura van Vinkacademy.nl volgde de workshop kerstballen versieren bij mij, en vele van deze prachtige foto’s zijn door haar genomen. Heb je nog vragen over het versieren van kerstballen? Laat hieronder een reactie achter en ik beantwoord je vraag graag.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Liseth Blitz van Blitz Ontwerpt is grafisch ontwerper en illustrator. Ze ontwerp voor zowel particulieren als bedrijven en je kunt bij haar terecht voor een persoonlijk en origineel ontwerp. Liseth maakt ook toffe kerstkaarten.

Reageer!

10 reacties

 1. Hoi Liseth,
  Ik ben bezig om een kerstfeest te organiseren voor mijn werk. qua entertainment willen we diverse workshops aanbieden, waaronder kerstballen versieren. Ben je hiervoor in te huren?
  We verwachten zo’n 150 mensen op het feest. Lang niet allemaal zullen ze een bal willen versieren en we kunnen bijvoorbeeld bij inschrijving voor het feest vragen of ze dat evt willen zodat we een idee hebben om hoeveel mensen het gaat. Je mag me bij interesse graag mailen! Oh jam, het feest is in Heemskerk op 16 december. groetjes Merel de Vries

 2. Hallo, wat een superleuke creaties komen hier voorbij! Is het ook mogelijk om de kerstballen te schilderen met de home decoverf van de action? Vindt de kleuren daarvan namelijk supermooi.

  Gr. Simone

  • Hoi Simone, bedankt voor je enthousiaste reactie en je compliment! Ik kan je niet adviseren over de verf van de Action, gezien ik deze zelf niet ken. Waarschijnlijk staat het er wel op, of je het kunt gebruiken op glas. Zo ja, dan kun je er gerust mee aan de gang. Indien dit niet mogen is, maar evt. wel op plastic, zou je kunnen overwegen wat plastic ballen te versieren.
   En anders, gewoon even uitproberen op 1 glazen bal, een nachtje laten drogen en kijken of dat het goed blijft zitten. Veel plezier!

 3. Lak je de ballen ook nog af met iets voor een beschermingslaagje? Of zijn ze na het beschilderen en het versieren met glitter ‘klaar’?

  Gr. Saskia

  • Hoi Saskia, nee de ballen lak ik niet af. Ik koop speciale tubetjes verf, geschikt om ook op de kerstballen mee beschilderen. Wanneer de verf nat is, gooi je de glitter er op, deze droogt daar dan in vast. Veel plezier!

 4. Hi

  Super leuk ik ga van het weekend samen met mijn dochter aan de slag

  Had jij ook glitterpennen en zo ja welke had je gebruikt?

  • Hoi Paula, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Ik heb de pennen gebruikt van het merk ‘Viva decor – perlen pen’ en daar zelf glitter-strooiers bij gekocht. Tip, neem heel fijne glitters. Eerst de bal met de verf geverfd, daarna de losse glitters erover gestrooid. heel veel 😉 dus tip, bakje eronder. Laten drogen! Veel plezier!