Wanneer gaan de kerstafdelingen in 2016 open?

38

Nog maar een paar weekjes wachten en dan openen de eerste tuincentra de deuren van de kerstafdelingen alweer! Ik kan niet wachten tot ik weer heerlijk inspiratie op kan gaan doen en rond mag neuzen tussen al dat moois. En natuurlijk; tot ik weer inkopen kan doen voor het nieuwe kerstseizoen! Nog heel even geduld en dan gaan de kerstshows in 2016 weer van start…

Wanneer gaan de kerstshows open?

In onderstaand overzicht vind je per tuincentrum en winkel de officiële startdatum van de kerstshow. Kun jij net als ik niet wachten tot je weer kunt gaan kerstshoppen? Omcirkel onderstaande datums dan zeker in je agenda, of zet een notificatie in je telefoon!

Je hoeft trouwens niet persé zo lang te wachten. In het schema hieronder zie je de officiële startdata, maar vaak is er al eerder wat te zien! Sommige tuincentra hebben een afgeschermde kerstshow (daar kun je dus ook pas terecht als alles klaar is), maar bij de meeste winkels zul je in september al verandering zien ontstaan. De eerste winterdecoratie komt erin en vaak beginnen ze met het neerzetten de kersthuisjes, de Lemax-show. Vooral Intratuin Duiven staat daar natuurlijk bekend om!

De leukste kerstshows van Nederland

Natuurlijk passen niet alle tuincentra en winkels die kerstdecoratie verkopen in dit overzicht. Ik heb een selectie gemaakt van de winkels die altijd een erg mooie en/of grote kerstshow hebben. Stuk voor stuk kerstafdelingen die een bezoekje waard zijn. Het kan zijn dat je naast een winkelnaam ‘datum onbekend’ ziet staan. Sommige winkels weten nog niet zeker wanneer de kerstafdeling opent of willen die informatie nog even geheim houden. Zodra ik meer informatie ontvang van de winkels, vul ik onderstaand overzicht aan!

WinkelPlaatsDatum opening kerstafdeling
EurofleurLeusden15 oktober 2016 (mogelijk al eerder)
IKEAAlle vestigingenUiterlijk 3 november 2016 (mogelijk al eerder)
Intratuin DuivenDuiven9 oktober 2016
Intratuin HalsterenHalsteren15 oktober 2016
Kerstwereld Hendriks (Kampeerwereld)Ermelo15 oktober 2016
Tuincentrum CoppelmansAlle vestigingen1 oktober 2016
Tuincentrum DaniëlsVlodropFeestelijke opening op vrijdagavond 30 september 2016
Tuincentrum de BoetHoogwoud (Noord-Holland)23 oktober 2016
Tuincentrum DriesprongZoetermeer1 oktober 2016
Tuincentrum LeursVenlo30 september 2016 (Feestelijke opening op donderdagavond 29 september)
Tuincentrum OsdorpAmsterdam (Osdorp)Officiële opening op 11 november 2016 tijdens de Winterfair koopavond (eerder al wel open)
Tuinland GroningenGroningen17 oktober (week 42)

Welke kerstafdelingen ga jij bezoeken?

Zoals ieder jaar zijn de kerstafdelingen in het Zuiden van Nederland vaak eerder open dan in het Noorden. Dus als je echt niet kunt wachten, dan weet je waar je zijn moet! Naar welke kerstshows kijk jij het meest uit en welke kerstafdelingen wil jij dit jaar een bezoekje brengen? En mis je misschien nog een geweldige kerstafdeling in het lijstje hierboven? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

38 reacties

 1. Ik vind de speciale kerstavond bij Intratuin Zevenhuizen altijd erg leuk! Lekker rondneuzen op de kerstafdeling, luisteren naar het kerstkoor en een hapje en een drankje! En de kerstafdeling bij de Driesprong is ook altijd geweldig!

 2. Ik ben een groot kerstmis lieverhebber en sla dan ook groots in als er weer korting is! Vorig jaar stond ik met familie met 3 karren voor de ingang klaar bij Intratuin Sliedrecht, erg mooi tuicentra met eem overzichtelijke en aardig grote kerstshow vindt ik zelf. Ik ben vooral fan van de Efteling-luville lijn daar hebben ze is Sliedrecht de gehele collectie van en ook veel Lemax. Een aanrader voor je kerstdorpen!

 3. Zoals ieder jaar maken mijn vriendinnen en ik in december er een dagje van bij Intratuin Halsteren . Eerst koffie (met iets lekkers natuurlijk), dan de eerste helft tot aan de lunch en dan lunchen en dan het tweede deel. Voor we afrekenen zijn we weer toen aan thee met iets lekkers en dan is de dag al weer aardig voorbij.

 4. Intratuin Duiven staat eigenlijk elk jaar wel op m’n kerstshoplijstje! Geweldige (grote) kerstshow daar! En sinds oktober vorig jaar wonen we bijna naast Intratuin Barneveld dus daar ben ik vanaf oktober ook veel te vinden 😉 Heerlijk!

 5. Naar de Ikea voor in elk geval het inpakpapier (lijkt wel een soort van kerst-fetisj, haha)! Verder Tuincentrum Osdorp, Tuincentrum Het Oosten in Aalsmeer eens kijken. We hebben ook nog een Tuincentrum Konijnenburg en een kleine Life & Garden hier in Amstelveen, maar daarvan weet ik niet of die een echte kerstshow hebben of veel aan kerst doen. Een paar jaar terug wel enorm luxueuze kunstkerstbomen bij Konijnenburg gezien, maar oh zo duur (om van te janken gewoon). We zien allemaal wel en oh ja, op zaterdag 26 november van 10.00 tot 17.00 uur is er bij De Meent in Amstelveen de jaarlijkse Zweedse Kerstmarkt gehouden door de Zweedse Kerk.

 6. Francis bracke op

  Voor mij intratuin halsteren vooral omdat het zo dichtbij is van waar ik woon maar zeker omdat ik het een fijn tuincentrum vind om in te wandelen

 7. Ik ga altijd naar de Kerstafdeling van Praxis Tuincentrum én Ikea, beiden in Heerlen die zijn wel ok.
  Maar de prachtige Kerst(boven)afdeling van Intratuin Geleen bezoek ik het liefst, meestal een paar keer!
  Ik zie overigens niks uit Zuid-Limburg in dit overzicht staan, iemand nog tips misschien?

 8. Hallo, fijn om te zien dat er meer mensen zijn zoals mij.In augustus begint het bij mij ook al een beetje. Herfst en de wintertijd vind ik ook zeer gezellig.
  De lente en zomer vind ik ook mooi hoor maar dan is er ook weer een tijd voor vroeger donker,kaarsjes en knus de kachel aan.
  Er is bij ons in Leeuwarden ook genoeg te bekijken. Intratuin en Tuin hebben ook altijd een mooie kerstafdeling maar ik heb geen idee wanneer die opengaan.

 9. Wat leuk om te zien dan Tuincentrum Driesprong erbij staat!! Dat wordt de eerste, is altijd weer spannend hoe de opstelling dit jaar is, sfeer en aparte fotomomentjes her en der verspreid.Vorig jaar was het erg origineel met de kerstdorpen dus erg spannend weer.Daarna ga ik naar intratuin zevenhuizen of toch maar eens verder weg ‘Duiven’ aandoen.Ikea hoort er inmiddels ook bij, gelijk naar de broodafdeling.En heel misschien na jaren weer eens naar Duitsland: oberhausen.

 10. Fijn om te weten wanneer de echt show begint bij de intratuin in halsteren zijn ze al bezig en ik heb er al 2 keer wat spullen kunnen kopen voor me kerstdorp. Nu weer wachten tot 11 oktober en dan kan ik al mijn verjaardags geld uit gaan geven ! Heb der al onwijs zin in

 11. Tuincentrum van Leurs in Venlo! Betere prijzen dan de intratuin, eerder open en gigantisch uitgebreid dit jaar. 4000 m2 meer kerst artikelen dit jaar. Ik kan niet wachten en ga aanstaande vrijdag direct na de opening al kijken om ideeën op te doen. Waarschijnlijk ga ik ook een lemax spooky town village bouwen dit jaar, omdat mijn zoontje helemaal wegis van Halloween.

  • Ik ben ook súper benieuwd naar de vernieuwde kerstafdeling daar! De opening is trouwens donderdag al, niet vrijdag :). Ik ga woensdagavond naar de besloten opening, ZO benieuwd! Laat je weten wat je er van vond?

 12. Ik denk in verband met de winkels in België is dat dit weekend, volgend weekend en de week erna.
  Dit telt toch voor de kerstshows die ik meestal doe.
  Dit is in de regio Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

 13. Intratuin in Enschede, vaste prik ieder jaar en super knus en gezellig 🙂 en bij Oosterik in Denekamp schijnt ook een hele mooie kerstshow te zijn. Verder bezoeken we ieder jaar één of meerdere kerstfairs in Duitsland.

 14. Op maandag 10 oktober was ik bij Ikea in Barendrecht. Wat een teleurstelling: nog geen snippertje kerst te zien. Volgens een medewerkster zouden ze deze week de kerstafdeling op gaan bouwen.
  Intratuin Zevenhuizen staat hierboven niet vermeld dus ik wacht nog maar een week met gaan dan weet ik tenminste zeker dat de kerstafdeling open is.
  Als ik bij mijn broer in Amsterdam ben ga ik altijd zomer en winter naar tuincentrum Osdorp; het is bij hun om de hoek en de kerstafdeling is helemaal geweldig.

  • Hoi Ria, ik had precies hetzelfde als jij. Ik was afgelopen maandag in Eindhoven en ook daar: niks te zien. Ik heb inmiddels meerdere keren contact gehad met de persafdeling van IKEA en tot twee keer toe een onjuiste datum te horen gekregen. Ik heb weer een teleurgestelde mail gestuurd, en kreeg nu te horen dat de kerstafdelingen uiterlijk 3 november klaar moeten zijn (mogelijk eerder). Ik hoop maar dat het dit keer wel klopt! Pfff 🙁

 15. Ikea Zwolle heeft de kerstafdeling inmiddels wel ingericht. Eurofleur Leusden staat er weer prachtig bij en ook Kerstwereld Hendriks is weer de moeite waard. Bij die laatste valt op dat de indeling echt compleet anders is dan afgelopen jaren wat het wel weer erg leuk maakt!

 16. Iedere jaar vaste prik hier in het zuiden. Tuincentrum Daniels (prachtig) en naastgelegen tuincentrum (volgens mij Groenrijk) en Coppelmans (heel mooi) en Intratuin Nuenen.
  Stukje rijden dat wel maar naar Intratuin Duiven ga ik ook graag en eventueel Ikea. Leurs in Venlo ook als het even kan!
  Kijk er altijd erg naar uit en gaan binnenkort er lekker veel op uit!!

 17. In Eibergen is een fantastische kerstwinkel. Je kijkt werkelijk je ogen uit! Kijk maar eens op hun Facebook. Daar staan heel veel foto’s. Decobazar-Eibergen…. Alleen geopend op Vrijdag en zaterdag!!

 18. Intratuin in Duiven! Dan kom je echt helemaal in de sfeer! Onze zoon van 11 jaar is daar ook niet weg te krijgen. Zo mooi als ze dat allemaal neerzetten. Één groot miniatuur kerstfeest!!

 19. Sjaan Hendriks op

  Almeerplant in Amere, altijd een prachtige kerstshow. Laatste weekend in oktober is de opening maar is nu ook al open. Zeer de moeite waard om te kijken!

 20. Ik mis nog een hele mooie kerstshow, en wel de kerstshow bij tuincentrum de Koning Meerweg 3 8507 CA Rohel. Dit tuincentrum heeft woensdag 26 oktober de speciale kerstshow opening van 10:00 tot 21:00 uur

 21. Ik mis de Avri in Dongen/Oosteind. Vandaag geweest!! Prachtig. Onder andere een mooi ver gezicht van de Biesbosch met een bootje op spiegels dat net water voorstelt. Mooie planeten zoals je in de Droomvlucht in de Efteling ziet. Een soort poort van het Raveleijn (Efteling). Holle Bolle Gijs en de reus van Klein Duimpje die echt beweegt.

 22. Bomberna Gardencenter in Maldegem – Belgie zeker de moeite waard om een halve dag te vertoeven. Daar is de kerstshow reeds enkele weken open. Je waant je in een echt kerstdorp met alles erop en eraan.