Käthe Wolfahrt in Rothenburg: een walhalla voor kerstfans!

15

Een paar weken geleden namen mijn verloofde en ik een paar dagen vrij om naar Duitsland te gaan. Al jaren wilde ik naar Rothenburg ob der Tauber om het hoofdkwartier van het bekende kerstmerk Käthe Wohlfahrt te bezoeken. En nu kwam het er eindelijk van! Ik kan je verklappen, het dorpje is een waar kerstparadijs. Het hele jaar door! Echt een must visit voor iedere kerstliefhebber…

Kerstsfeer in het pittoreske dorpje Rothenburg ob der Tauber

Het hele jaar door staat dit prachtige Middeleeuwse dorpje in het teken van Kerst. Er zijn maar liefst twee winkels van het familie-kerstbedrijf Käthe Wohlfahrt én een kerstmuseum. Het kleinere winkeltje, de ‘Christkindlmarkt’, opende in 1977 en is daarmee de oudste kerstwinkel in Rothenburg. Het was ook de eerste kerstwinkel in Duitsland die het hele jaar geopend is. Deze winkel is vooral ideaal voor als je gericht op zoek bent naar bepaalde ornamenten of decoraties, omdat ze allemaal per stuk gesorteerd zijn!

Christkindlmarkt verkleindkathe wohlfahrt auto

Weihnachtsdorf: een prachtige, grote kerstwinkel

De tweede winkel, die in de jaren ’80 het licht zag, is het ‘Weihnachtsdorf’. Deze winkel is echt ongelofelijk groot, hij bestaat uit maar liefst vier oude panden die aan elkaar verbonden zijn en telt allemaal kleine ‘winkeltjes’ op verschillende verdiepingen. Alsof het een echt dorp is! De winkel is ook erg geliefd bij beroemdheden, zo bezocht Michael Jackson ooit de winkel (er staat een foto van in de shop). En ik hoorde zelfs dat Katy Perry er klant is!

collage käthe wohlfahrt rothenburg ob der tauber

De grote witte kerstboom van ruim 5 meter in het hoogste deel van de kerstwinkel is echt práchtig om te zien. En wat te denken van de gigantische draaiende houten kerstpiramide die maar liefst 5,5 meter hoog is en ruim 2 ton weegt… Impressive!

Weihnachtsdorf Christmas Village

Je vindt in de winkel meer dan 30.000 verschillende ornamenten, die je natuurlijk allemaal kunt kopen (maar dan heb je wel een héle grote zak geld nodig). Het ‘kerstdorp’ is daarnaast versierd met ruim 122.000 lichtjes. In de video hierboven krijg je een heel goede indruk van dit indrukwekkende ‘Weihnachtsdorf’. Op de foto’s hieronder zie je nog meer van alle pracht en praal!

gingerbread man käthe wohlfahrtkindertraumDSC_0071

We werden trouwens rondgeleid door de goedlachse Felicitas Hoeptner, PR-dame bij Käthe Wohlfahrt. Ze vertelde ons alles over de geschiedenis van het familiebedrijf en over de bijzondere typisch Duitse kerstdecoraties.

saskia und felicitas

Het Duitse kerstmuseum

Op de bovenste verdieping van de grote kerstwinkel is daarnaast ook nog een zeer interessant kerstmuseum te vinden, waar je alles leert over de Duitse kerstgeschiedenis. Je kunt er daarnaast ornamenten bewonderen van heel, heel lang geleden. Meer informatie over het kerstmuseum en de openingstijden vind je hier. En als je meer wilt weten over de geschiedenis van het bedrijf Käthe Wohlfart zelf, bekijk dan eens de uitgebreide website. De verhalen zijn geweldig om te lezen (helaas wel in het Engels).

D-7.5.3

Alles decoraties zijn handgemaakt & met de hand beschilderd

In de winkels van Käthe Wolfahrt vind je weinig goedkope decoraties, maar dat heeft een goede reden. Alle eigen producten (Käthe’s Originals) zijn met de hand van hout (of tin) gemaakt n het eigen atelier. Vervolgens worden ze ook nog eens met de hand beschilderd.

houten decoraties käthe wohlfahrtDSC_0157

De decoraties zijn zó ontzettend gedetailleerd beschilderd en versierd, dat je je afvraagt hoe het mogelijk is om zoiets met de hand te doen. Echt kunst! Niet verwonderlijk dus dat een hanger voor in de boom al gauw 20 euro kost. Ze zijn werkelijk prachtig. Er worden trouwens ook producten van andere Duitse leveranciers verkocht, en ook die zijn stuk voor stuk van de allerhoogste kwaliteit.

Typisch Duitse kerstversieringen

Naast houten decoraties voor in de boom, vind je in de winkels van Käthe Wohlfahrt ook glazen kerstballen in alle kleuren, kerstservetten, textiel, kussens en tafelkleden. Maar de mooiste versieringen zijn toch wel de typische traditionele Duitse schwibbogen, notenkrakers, incense smokers (rokertjes) en kerstpiramides.

collage notenkrakers käthe wohlfahrt

Al deze decoraties zijn met de hand uit hout vervaardigd en wederom zeer gedetailleerd beschilderd. De komende tijd zullen er over deze prachtige traditionele Duitse kerstversieringen allemaal aparte artikeltjes verschijnen hier op de blog, zodat je er alles over kunt lezen en leren!

Pyramids Schwibbogen 1

Tips voor een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber

Ben je enthousiast geworden over een bezoek aan het hoofdkwartier van Käthe Wohlfahrt? Dat vind ik niet gek! Het is écht een bezoekje waard. Ook het stadje zelf met haar romantische gebouwen en prachtige Middeleeuwse stadsmuur is absoluut prachtig. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder!

collage rothenburg ob der tauber

Autorit & hotelovernachtingen

Als je een bezoek wil brengen aan Rothenburg ob der Tauber kun je het beste met de auto gaan. Zorg wel voor een Umwelt-sticker (anders riskeer je een boete van 80 euro). Vanaf Utrecht is het 580 kilometer rijden, dat kost je zeker 6 uur (zonder stoppen).

Het ligt helaas dus wat te ver weg voor een dagtripje. Eigenlijk heb je er wel een lang weekend voor nodig, met twee overnachtingen, zodat je optimaal kunt genieten van al het moois. Gelukkig telt het stadje genoeg hotels! En ook in de regio eromheen zijn voldoende geschikte slaapplekken. Hier op Booking.com vind je alvast een paar aanraders.

Kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauber

In het najaar wordt het hele dorp ook versierd met kerstbomen, kerstlampjes en andere decoraties. Van 27 november t/m 23 december is er bovendien een hartstikke gezellige kerstmarkt in het dorp, om de sfeer helemaal af te maken. Bovendien is vanuit het stadje de trip naar Nürnberg zo gemaakt, ook daar is een prachtige, beroemde kerstmarkt.

Christmas Village outside winter

Nog meer Käthe Wohlfahrt!

Vind je de rit naar Rothenburg ob der Tauber nou toch iets te ver? Er zijn ook winkels van Käthe Wohlfahrt dichterbij huis. Zo zijn er twee in Brugge en vind je een winkel in Rüdesheim. Ze zijn natuurlijk een stuk kleiner dan de winkel in het Middeleeuwse dorp, maar ook absoluut de moeite van het bezoeken waard!

Ben jij een echte Käthe Wohlfahrt fan? Hou dan de blog zeker in de gaten de komende weken! Want er volgen later dit jaar superleuke winacties waar je prachtige houten decoraties van het Duitse merk kunt winnen. Zeker weten dat je niets mist? Abonneer je dan op de Christmaholic Nieuwsbrief, of volg ons op Facebook of Instagram.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

  1. Wij houden van oude stadjes en kerst, dus toch eens een trip naar Rothenburg ob tauber plannen 🙂 Geweldig zeg, ik kijk nu al me ogen uit alhier op je blog.

  2. Op de kerstmarkt in Merano hebben ze ook elk jaar een klein winkeltje. Daar keek ik mijn ogen al uit en mijn portemonnee was na het bezoekje al een flink stuk lichter.
    Ik vond het zo gaaf dat ik toen het plan heb opgevat om ook eens naar Rothenburg ob der Tauber te gaan. Het lijkt me geweldig maar eerst even sparen

  3. Ooohhh…helemaal geweldig, mijn grote kers bovenop de kerstmarkt in aken, samen met mijn moeder sluiten we altijd af in het huisje vol moois van kathe wohlfarth, ieder jaar! We waren van plan dit najaar naar londen te gaan om ons in de kerstsfeer te dompelen maar ik vind dit een beter plan! Geweldig dat je hierover nog meer gaat delen en ja…een prijs van kathe wohlfarth winnen…dat is misschien wel te mooi om waar te zijn! Veel plezier verder en ik wacht je berichten allemaal af! 🙂

  4. Jeej!! Net een weekend naar Rothenburg ob der Tauber geboekt, begin December! Nu eerst nog een weekje naar de zon, maar ik verheug me nu al op de kerstwinkel en -markt!

  5. Wij gaan al jaren in december naar Rothenburg Ob der Tauber. Käthe Wohlfahrt is de winkel bij uitstek voor alle kerst gerelateerde spulletjes, maar in de vele andere kneuterige winkeltjes kun je ook hele leuke ornamentjes kopen. Ik verzamel kerstmannen en ieder jaar kan ik toch weer nieuwe erbij kopen. Mijn kersttrend is al jaren hetzelfde zilver, glas, wit en fonkelende lichtjes én mijn kerstmannen met allemaal een rode jas. Dat is voor mij de ultieme kersttrend!

  6. Ik zou graag willen weten of je in duitsland ook winkels hebt waar je kerstspullen zoals boomversiering lemax enz kunt kopen net zoals hier bij de tuincentra kan iemand mijn vraag beantwoorden ik kan niks vinden op het web alvast bedankt.

    • Ik heb gehoord dat jullie mooie glazen kerstboom versiering hebben en zou je er wat foto.s van kunnen sturen met prijs wand we moeten uit Nederland komen bij deze mijn dank