10 bespaartips: je huis in kerstsferen voor weinig geld

14

Een beetje Christmaholic tovert het liefst zijn of haar hele huis om in een waar kerstparadijs. Maar dat is niet goedkoop! December is überhaupt al zo’n dure maand. En of je nou veel of weinig te besteden hebt, tips om het allemaal een beetje betaalbaar te houden, kunnen we allemaal wel gebruiken. Daarom lees je hieronder de allerbeste 10 bespaartips om je huis goedkoop te versieren voor kerst!

1. Maak je kerstversiering zelf

De makkelijkste en de meest voor de hand liggende tip van allemaal: maak je kerstdecoratie lekker zelf. Hier vind je allerlei DIY en zelfmaakideetjes voor superleuke kerstversiering die niet moeilijk en ook niet duur is om zelf te maken. Wat te denken van deze schattige wollen wintermutsjes die je van een restje wol en wc-rollen maakt? Superleuk!

kerst mutsjes maken voor kerstboom2. Ruil je kerstversiering met een vriend of vriendin

Zin in wat nieuws, maar geen zin om er de hoofdprijs voor te betalen? Ruil dit jaar je kerstversiering met een vriend of vriendin! Jij wat anders, zij wat anders. En na Kerst geef je het allemaal gewoon weer terug. Volgend jaar ruil je weer met iemand anders, en zo geniet je ieder jaar van andere kerstversiering, zonder dat het je ook maar iets kost. Ideaal!

3. Koop vintage ballen bij de kringloop

Ben je rond de kerst wel eens een kringloopwinkel binnen gegaan? Als je van vintage houdt en oudere kerstversiering – en een bonte boom prachtig vindt – dan is dat echt een aanrader. Je vindt er antieke kerstballen en kerstdecoratie van decennia geleden, maar ook onverwachte decoraties voor verrassende prijsjes. Speur ook eens Marktplaats af als je op zoek bent naar vintage kerstballen (of überhaupt tweedehands kerstdecoratie). Kan je een hoop geld schelen!

4. Mix & match: koop een paar opvallende nieuwe ballen

Wil je dit jaar toch echt iets nieuws (een nieuwe kleur), maar wil je geen geld uitgeven aan een compleet nieuwe collectie kerstversiering? Werk dan slim met wat je al hebt, mix & match! Koop een paar mooie, opvallende versieringen in de nieuwe kleur en een paar goedkope (plastic) kerstballen in dezelfde kleur. Zorg dat de ballen in de nieuwe kleur opvallen in je boom. Vul dit aan met de ballen en versieringen die je al hebt. Zo doe ik het ieder jaar!

5. Haal kerstgroen en decoratie uit tuin of bos

Vraag die buurman met die prachtige grote dennenboom in de tuin of je wat takken van zijn spar mag knippen. Zet ze in een vaas en doe er wat lampjes in. Instant kerstsfeer, en het kost helemaal niets! Ook hulst, dennenappels en ander bosgroen staat fantastisch. Tip: op de markt vind je trouwens rond de kerst ook betaalbare kersttakken en kerststukjes.

kersttak 106. Gebruik cadeaupapier om de kersttafel te versieren

Gebruik cadeaupapier als loper voor over de tafel en plak het aan de uiteinden onder de tafel vast. Super kerstig en feestelijk! Je kunt kiezen voor cadeaupapier waar al een mooi kerstprintje op zit. Maar je kunt ook voor effen wit of kraft cadeaupapier gaan (goedkoop te vinden bij de IKEA). Daar kun je zelfs met witte en zwarte stift mooie illustraties op tekenen. Hartstikke leuk!

dsc_0019dsc_00247. Koop kerstdeco bij budgetwinkels, outlets en bouwmarkten!

Het is nogal een inkoppertje, maar het baat echt om meerdere winkels en prijzen met elkaar te vergelijken. De kerstdecoratie is bij het gemiddelde tuincentrum natuurlijk hartstikke duur. Ga lekker inspiratie opdoen bij deze prijzige winkels, en maak foto’s van wat je mooi vindt. Maar koop vervolgens bij budget stores zoals de Action, Xenos of blokker.

Tip: hou ook de outlets in de gaten. Tegenover Intratuin Duiven zit bijvoorbeeld een superleuke Riverdale outlet waar ze altijd kerstdecoratie hebben (van vorige seizoenen). En in sommige steden verschijnen rond de kerstperiode zelfs speciale kerstoutlets waar je je slag kunt slaan. Nog een tip: bij bouwmarkten, zoals de Praxis en Karwei, vind je soms exact dezelfde ballen en deco (van dezelfde leverancier) als in de tuincentra, maar dan voor een hoop minder geld! Ik neus daar altijd even rond. Scheelt een hoop!

8. Versier je ramen met krijtstift

Het idee is heel simpel, maar het effect is zó ontzettend leuk! As je handig bent met tekenen, dan kun je natuurlijk je fantasie de vrije loop laten. Anders kun je proberen iets na te tekenen, of mooie patronen uitprinten en uitknippen en dat als sjabloon gebruiken. Nog een tip: heb je of ken je toevallig iemand met een beamer: als je de illustratie op het raam ‘schijnt’ met de beamer, is overtekenen een stuk makkelijker!

kerst-tekeningen-op-het-raam9. Leef je uit met kerstlampjes

Kerstlampjes geven instant kerstsfeer. Echt! En ze zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo duur. Zeker bij winkels als de Action koop je voor een paar euro snoeren met honderden lampjes. Er is geen ruimte die niet opknapt van een paar vrolijke kerstlampjes. Aan het raam, in een vaas op tafel, rondom de tv gedrapeerd, op de muur in het toilet. Het kan allemaal!

10. Kerstspullen kopen met korting

Wist je dat veel tuincentra een speciale kerstkoopavond hebben waar je soms tot wel 25% korting krijgt op de hele collectie? Tip: ga eerst een keer rondneuzen op een rustig moment, zo hoef je in al die drukte tijdens de koopavond niet te zoeken en weet je precies wat je nodig hebt!

Nog een tip: je hebt er nu waarschijnlijk niks aan, maar als je op derde kerstdag of in de paar dagen na kerst naar de tuincentra gaat, krijg je echt ontzettend veel korting. Soms wel 50% of zelfs 70%. Vooral grote aankopen, zoals een nieuwe kunstkerstboom, kun je daarom het beste pas na kerstmis doen.

SamenwerkingBonustip: hou de Christmaholic-winacties in de gaten!

Elke week vind je hier op Christmaholic een supertoffe winactie. En regelmatig is daarbij leuke kerstdecoratie te winnen. Dan wordt het versieren van je huis natuurlijk in één klap een stuk goedkoper. Blijf op de hoogte van nieuwe winacties via Facebook of Instagram!

Wat is jouw ultieme budgettip voor kerstversiering?

En, mis je nog een goede budgettip als het om het versieren van je huis gaat? Welke ultieme tip voor goedkope kerstdecoratie heb jij nog? Laat het weten in een reactie! Wie weet help jij met jouw idee iemand anders om die dure kerstperiode nét wat betaalbaarder te maken.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

14 reacties

 1. Krijtstiften geweldig idee. met die kleine erbij is ijsbloemenspray uitgesloten vin m goed. Volgende vraag waar koop je die??

 2. Wat heerlijk weer om te lezen, de meeste van jou tips gebruik ik al. Ik koop idd de mooie stukken allemaal na de feestdagen, zo ben ik dus 2 feb. Jarig en met kerst geef ik al aan wat ik graag zou willen hebben, zij kunnen dat dan na de feestdagen goedkoop kopen en ik krijg het dus met mijn verjaardag.. ideaal.. zo heb ik al een heel dorp bij elkaar gespaard.
  Mss nog een kleine tip.. vraag eens rond… er zijn nog steeds mensen die geen zin hebben in al het “kerst gedoe ” (wat wij dus niet snappen ) en wel nog allerlei kerstspullen op zolder hebben liggen.. en heb je veel verschillende kleuren ballen gekregen, koop een spuitbus verf bij de action en spuit ze in 1 kleur..

 3. Lien Wouters op

  Ik dacht ook goeie zaakjes te doen in de kringwinkel. Dus ik op zoek naar vintage ballen. De gewone ballen lagen aan 20 cent per stuk, tot ik een glazen kast tegenkwam met de vintage ballen aan 6 (!) Euro per stuk. Bij de kringloop weten ze ook wat populair is:-(

 4. Budget: ik wil geen reclame maken maar bij een blauwe discounter hebben ze zilver en eucalyptus kerstballen, Ster & hart met een vintage poeder finish ze zijn prachtig voor bij kerst trend Misty Lake!!
  Samen met hun glitter bladertakken in wit en zacht goud word mijn open haard een budgetvriendelijke showstopper!!

 5. Ik heb eigenlijk een vraag: bij tip 6 zie ik een kerstboom snijplank 🙂 waar kan ik die vinden?
  Vorig jaar had Rudolph van Veen een leuk idee: kaas/worst/tomaatjes in een kerstboomvorm op een snijplank leggen.Hartstikke leuk natuurlijk…..tot iedereen wat pakt: weg boom.

 6. Ten eerste, wat is het heerlijk om je nieuwsbrieven weer te mogen ontvangen!! Zo knus op de bank op een anders saaie zondagmiddag!
  Ten tweede, leuke bespaar tips, ik zal ze zeker in mijn achterhoofd houden, te meer omdat ik nu al een beetje te veel uitgeef voor de kerst :-)) ( je kent het wel, die prachtige gifttags of glitter kaarten van een mooi merk waar je ECHT niet zonder kan ;-)).

 7. Mijn persoonlijke tip:
  Investeer in neutrale kleuren maar koop om de zoveel jaar mooi nieuw lint waar je lusjes van maakt voor in de boom. Of breder lint voor mooie strikken (wel met ijzerdraad in verwerkt. De keuze is reuze, satijn. Organza, satijn met organza

 8. Leuk allemaal!
  Gebruik eens in de vensterbank, glazen etiketloze potjes! Om de schroefdeksel een leuk lint, met erin waxinelichtjes.
  Ik heb buiten een overdekt balkon, en zet daar een dienblad op een tafeltje vol met glazen potjes, vervolgens steek ik (afval) groen er tussen, leuk effect en het kost niks!

 9. Marloes van der Graaf op

  Nog een tip voor het tekenen op de ramen, plak een uitgeprint patroon op de andere kant van het raam (wel spiegelen als er tekst in staat) en je kunt het zo overtekenen!