Recept: traditionele Britse Plum Pudding

6

Britten zijn kampioen kerstdiners maken en ze houden van traditie. Zo zul je in de meeste Britse huishoudens een kalkoen op de dis vinden als hoofdgerecht. En het dessert, dat is meestal een Christmas Pudding met lekker veel rozijnen erin. In deze blog deel ik graag het recept van Jiska Sanders-van Soest voor de echte traditionele Engelse Plum Pudding.

Wat heb je nodig om de Plum Pudding te maken?

Als de kerstbomen nog in het bos staan, de kerstversiering nog op zolder ligt en aan Advent nog niet eens gedacht wordt… is er al een kerstklusje om te klaren. Wie straks het kerstdiner een heerlijke traditionele afsluiting wil geven, kan al vanaf oktober de traditionele stevige Engelse plumpudding bakken. Hij kán ook vlak van tevoren gemaakt worden, maar hoe langer de pudding rijpt, hoe lekkerder hij straks is. In vroeger tijden werd de pudding in november gemaakt… voor het jaar erna. Dus dan lieten ze de cake 13 maanden rijpen!

plum pudding gekookt2

Deze ingrediënten heb je nodig voor de Plum Pudding

Het is een hele lijst, maar zorg dat je in huis hebt:

 • 225 gram boter (als je heel traditioneel wil zijn: 225 gram gemalen niervet)
 • 2 eetlepels rietsuikerstroop (‘pannenkoekenstroop’) of Lyle’s Golden Syrup
 • 175 ml. cognac (als je daar niet van houdt, kan je die vervangen door bruin bier of cider)
 • rasp en sap van 2 citroenen
 • rasp van 2 sinaasappels
 • 3 large of 4 medium eieren
 • 225 gram broodkruim
 • 225 gram krenten
 • 225 gram grote witte rozijnen
 • 225 gram sultana’s of blauwe rozijnen
 • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 85 gram bloem of volkoren meel
 • 85 gram blanke amandelen, geroosterd en fijngehakt
 • 85 gram blanke hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
 • 1 grote goudreinet, geschild en fijngesnipperd of grof geraspt
 • 1,5 theelepels gemalen nootmuskaat (2 mag ook)
 • 1,5 theelepels gemalen piment (2 mag ook)
 • theelepel kruidnagelpoeder
 • halve tot hele theelepel kaneel

Eventueel kun je, naar smaak, één of meerdere van deze ingrediënten nog extra toevoegen voor een persoonlijke twist:

 • 85 gram gehakte verse gember
 • 85 gram gehakte gedroogde abrikozen (bv. als je niet van gember houdt)
 • 100 gram fijngehakte dadels
 • 100 gram geconfijte kersen (bigarreaux), gehakt
 • 2 geraspte wortels

Aan de slag! Zo maak je de Plum Pudding

Alle ingrediënten in huis en gehakt en voorbereid? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Stap 1 en 2 kun je dus al weken van tevoren doen.

Stap 1. Het puddingmengsel maken

Als je het lekker vindt, kun je de gedroogde vruchten een nacht voor het koken al laten marineren in de cognac (of andere sterke drank die je lekker vindt, bijvoorbeeld rum of Grand Marnier, whisky). Smelt de boter (of het niervet) met de stroop. Nu eerst laten afkoelen, daarna cognac, rasp en citroensap erdoor roeren. Eieren eerst los kloppen en daarna bij het mengsel roeren. Alle andere ingrediënten roer je door elkaar in een grote kom, daarna schep je het ei/botermengsel er doorheen.

plumpuddingmengsel

Stap 2. De Plum Pudding koken

Een plumpudding wordt gekookt, niet gebakken. Er zijn 3 manieren waarop je de plum pudding kunt koken. De traditionele, de gemakkelijke methode en de moderne variant. Ik leg ze hieronder alledrie uit!

De traditionele methode: met doeken & touw

Leg een grote lap kaasdoek, een grote ongekleurde theedoek of ongebleekt katoen op het aanrecht en leg daarop bakpapier. Vorm een bal van het deeg en leg deze op het papier. Vouw het papier zo zorgvuldig mogelijk over de hele bal heen, en bind daarna de doek dicht door steeds de tegenoverliggende punten samen te knopen. Knoop hier ook een stevig touw aan vast: die heb je aan het einde nodig om de pudding uit het kokende water te tillen.

Leg in een grote pan een opgevouwen schone theedoek op de bodem en leg de ingepakte deegbal erop. Zet de pan op een laag vuur met sudderplaatje en doe meteen kokend water erbij, tot de bal minimaal een kwart en maximaal half onder water staat. Laat de pudding op laag vuur ongeveer 6 uur koken (komt niet heel precies, alles tussen 5 en 8 uur is goed) en kijk regelmatig of er niet te veel water verdampt is, dus zo nodig blijven bijvullen.

plum pudding koken traditionele methode

Na het koken haal je de pudding uit het water en laat je hem de hele nacht in de doeken afkoelen. De volgende ochtend pel je de pudding uit de doeken en het papier (hij is nog vochtig, dat hoort zo) en bind je er schoon bakpapier en doeken omheen. Bewaar de cake op een koele, droge, donkere plaats, bij voorkeur in een blik. Bijvoorbeeld in een kelder, een schuur of onder een bed op een ongebruikte en onverwarmde logeerkamer (mits niet vochtig).

De makkelijke methode: met kookpuddingvorm

Doe het deeg in een ingevette kookpuddingvorm en sluit af met het bijgeleverde deksel. Kook de pudding ongeveer 6 uur. Na afkoelen stort je de pudding uit de vorm en laat je hem verpakt in bakpapier en doeken rijpen op een koele, droge, donkere plaats.

De moderne methode: in de magnetron

Doe het deeg in een ingevette puddingvorm, maar niet in plastic of metaal. Een aardewerken vorm of magnetrongeschikte siliconenvorm zijn het meest geschikt. Kook de pudding in de magnetron 5 minuten op de hoogste stand. Laat 5 minuten rusten en kook daarna 3 minuten op de middelste stand. Laten afkoelen, en met vorm en al in bakpapier en doeken verpakken en laten rijpen op een koele, droge, donkere plaats. Zoals gezegd; bij voorkeur in een blik!

Plum pudding bewarenplum pudding gekookt

Stap 3. De pudding kort koken en (eventueel) flamberen

Het is kerstmis! De plum pudding heeft een aantal weken lekker gerijpt en alle smaken zijn in elkaar getrokken. Denk erom om geen zware maaltijd te eten als je de plum pudding als dessert serveert. Want boy, wat is hij machtig!

De pudding kort koken

De Plum Pudding wordt warm geserveerd. Dit doe je door de pudding op de dag zelf opnieuw op te koken. De traditioneel en makkelijker bereide pudding doe je in de doeken of puddingvorm nogmaals in de kookpan en laat je ongeveer anderhalf tot twee uur nogmaals koken, daarna haal je hem uit het water en meteen uit de doeken of kookvorm. Serveer direct! De moderne (en evt. makkelijker bereide) pudding doe je 3 minuten op de middelste stand van de magnetron en daarna stort je de pudding en serveer je hem.

De pudding flamberen

Je kunt de pudding eventueel ook flamberen. Bedenk vooraf of je de pudding wil versieren met fondant, hulst of kerstversiering, want dan mag je de pudding niet flamberen (brandgevaar!). Als je de pudding wel wil flamberen, zorg dan dat je cognac of rum in huis hebt. De alcohol hierin zal opbranden, en de alcohol van de in het recept gebruikte drank is bij het koken vervlogen, dus de pudding is nog steeds veilig door kinderen te eten. Flamberen gaat als volgt: doe een flinke juslepel vol hete cognac of rum en steek dit aan. Giet het meteen over de pudding en serveer direct.

Brandybutter erbij serveren

Ook is het erg lekker om brandybutter te maken om erbij te serveren. Die is nog wel alcoholhoudend. Voor brandybutter laat je roomboter goed zacht worden op kamertemperatuur en vervolgens meng je gelijke delen boter en (poeder)suiker door elkaar. Voeg net zo veel cognac scheutje voor scheutje roerend toe tot de boter nog net niet schift. Zodra hij gaat schiften kan een lepeltje (poeder)suiker het schiften weer stoppen. Als je ook je brandybutter alcoholvrij wil, vervang dan de cognac door sinaasappelrasp en -sap.

Je Plum Pudding is klaar!

En dan is het tijd om heerlijk te smikkelen en smullen van je typisch Engelse ‘Christmas Pud’. Ik dacht eigenlijk altijd dat een plum pudding zo’n wiebelwiebel-geval is. Maar niets is minder waar! Het is een stevige en lekker kruidige, niet al te zoete koek met rozijnen, andere gedroogde vruchten en nog meer lekkers! Jiska heeft trouwens alle drie de methodes van koken uitgeprobeerd, en vindt dat de traditionele bereidingsmethode het beste resultaat levert. Maar het is natuurlijk wel het meeste werk, en ook de andere twee methoden leveren uiteraard een heerlijke pudding op!

Met heel veel dank aan Jiska Sanders-van Soest.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Ik ga zondag 20 november starten met de pudding, Stir-up Sunday!
  En vandaag ben ik gestart met de Kerst-chutney, staat nu heerlijk te pruttelen. Jammer dat ik geen geuren kan plaatsen op de site, het huis ruikt heerlijk naar mandarijn, cranberries en alle kruiden!

 2. Christmas pudding.
  Dag Saskia. Ik heb het zover klaar, morgen gaat alles in de vorm, maar het complete mengsel is wat los, het is niet zo vast als deeg, is dat wel goed.
  Groetjes,
  Bert Schreuder.

 3. Vandaag met mijn dochter Pippa begonnen, hadden een origineel pudding blik en we doen het met behulp van de crockpot (slowcooker). Ben benieuwd!

  • Jiska Sanders-van Soest op

   Laat je na Kerst eens weten hoe het smaakte? Lijkt me geweldig makkelijk om het in de slowcooker te kunnen doen voortaan!