10 bijzondere kersttradities om dit jaar mee te beginnen

9

Een tijdje terug vroeg ik op Facebook wat voor jullie nostalgie betekent. Ik werd overspoeld met prachtige kersttradities die jullie thuis met jullie gezin ieder jaar beleven. Met jullie verhalen, eigen inspiratie en ideetjes die ik her en der online vond, heb ik een lijstje samengesteld van 10 heerlijke kersttradities waar je dit jaar mee kunt beginnen. En waar je een leven lang plezier van zult hebben!

1. Engelse ‘Christmas Cake’ (met kerstwensen) bakken

Deze traditie van Jiska vind ik zo leuk! Elk jaar in de herfst bakt zij samen met haar kinderen een echte Engelse ‘Christmas Cake’. Deze cake bevat heel veel ingrediënten, zoals gedroogd fruit en noten. En natuurlijk ook altijd iets van alcohol. De cake moet je echt minimaal zes weken van tevoren maken, zodat alle smaken goed in elkaar trekken en de cake ‘rijpt’.

Je kunt dus al lekker vroeg in de kerstsferen komen door samen met je gezin in oktober of november de cake te maken. Lekker kerstmuziekje erbij, kopje warme choco of thee. Heerlijk! En het mooiste aan de traditie komt nog: bij Jiska thuis pakken de gezinsleden allemaal om de beurt de kom met beslag om erin te roeren. Vervolgens zeggen ze ieder een kerstwens die ze ‘door het beslag’ roeren. Is dat niet speciaal? De wensen schijnen trouwens opvallend vaak uit te komen!

2. Elf on the Shelf

Heb je wel eens van Elf on the Shelf gehoord? Het is een Amerikaans fenomeen, hartstikke leuk voor de kinderen. De elf (een pop) verschijnt iedere dag op een andere plek in huis en haalt de gekste streken uit. Voor de kinderen is het iedere ochtend weer geweldig om te ontdekken waar de Elf nu weer is en wat hij heeft uitgespookt. Hier lees je meer over deze nieuwe traditie.

Reindeer_with_Scout_Elf_23. Een kerstboom vol herinneringen

Een ander leuk idee is ieder jaar een bijzondere decoratie kopen voor in de boom. Bijvoorbeeld op vakantie, of op de kerstmarkt. Je zou ook al je (klein)kinderen een ornament kunnen laten uitzoeken. En ieder jaar hang je alle kerstdecoraties weer in de boom. Zo krijg je een kerstboom vól herinneringen!

Het gevolg is natuurlijk wel dat je boom steeds bonter wordt van al die bijzondere ornamenten, die waarschijnlijk niet heel goed bij elkaar passen. Mocht je dat lastig vinden, of het leuk vinden om de boom in je woonkamer ieder jaar een andere kleur te versieren (zoals ik), dan zou je natuurlijk ook een extra, speciale herinneringenboom kunnen neerzetten in een andere ruimte. In de keuken bijvoorbeeld, of de gang!

4. Elk jaar (grappige) kerstfoto’s maken

Elk jaar een familiefoto voor de kerstboom maken. Veel gezinnen doen het, en het is ook zo leuk om een groepsfoto te hebben van ieder jaar. Je zou de foto’s zelfs kunnen verwerken in je kerstversiering, door ze bijvoorbeeld op het toilet te hangen of ergens anders. Ook leuk: maak niet alleen een serieuze foto, maar ook eentje waarop iedereen gekke bekken trekt! Of gebruik photo props in kerstsferen, voor een heel funny resultaat!

IMG_20151219_2109105. Samen naar de nachtmis gaan

Mocht je nog nooit geweest zijn, kan ik je van harte aanbevelen om naar de nachtmis te gaan op kerstavond. Het is mijn mooiste kerstherinnering. Mijn moeder trok altijd mooie kleren aan (ik herinner me vooral de lange zwarte jas met zacht nepbont in de kraag) en droeg een speciaal parfum. In dat parfum – daar kwam ik laatst achter – zit onder andere mirre, hoe toepasselijk!

Het was zo bijzonder om als kind lang op te mogen blijven en dan die magische, serene kerstviering mee te maken. Om 12 uur, als de mis was afgelopen, was het kerst en wenste iedereen elkaar een zalig kerstfeest. Iedereen was vrolijk en lief voor elkaar. Zo bijzonder! Steevast als we thuiskwamen was de tafel gedekt, dronken we een kopje thee en aten we een Brabants worstenbroodje voordat we gingen slapen.

6. In de aanloop naar kerst iedere week een kerstfilm kijken

Wist je dat Netflix het hele jaar door bol staat van de kerstfilms? Om in de weken voor kerst heerlijk in de stemming te komen, zou je samen met je gezin op een vaste dag in de week (bijvoorbeeld op de adventszondagen) een kerstfilm kunnen kijken. Zo krijg je elke week een dosis van dat heerlijke kerstgevoel! En worden de weekenden in de aanloop naar Kerst nog specialer.

7. Een adventskalender vol cadeautjes of bijzondere belevingen

In Nederland is het niet gebruikelijk, maar in de VS en Engeland hebben veel gezinnen een adventskalender. Wij kennen ze alleen met chocolaatjes erin, maar je kunt ze ook zelf maken en vullen met een cadeautje voor elke dag (bijvoorbeeld voor je partner of je kids). Of met een leuke opdracht zoals “teken een sneeuwpop” of “vandaag drinken we samen warme chocolademelk met slagroom”. Hier vind je nog veel meer inspiratie!

8. Kerstballen beschilderen

Naast paaseieren schilderen, kun je ook je kerstballen versieren met verf en glitters! Zo geef je niet alleen je oude kerstballen een totaal nieuw uiterlijk, je kunt er ook een gezellige nieuwe traditie van maken. Samen – in het weekend na Sinterklaas bijvoorbeeld – allemaal één bal beschilderen voor in de kerstboom. Of natuurlijk voor in de speciale herinneringenboom (zie traditie nummer 3). Hier vind je allerlei tips & ideetjes voor het beschilderen en versieren van kerstballen.

Foto door Laura Vink

9. Foute Kerstavond organiseren!

Met kerst gaan de meeste mensen op hun paasbest gekleed. Maar wat trek je op Kerstavond aan? Waarom ga je niet met z’n allen in foute kersttrui! En ga je samen foute kerstfilms kijken! Even lekker lachen en ontspannen de feestdagen in! Het is trouwens ook heerlijk om in zo’n foute kersttrui weg te kruipen terwijl je samen naar de All You Need Is Love Kerstspecial kijkt (dat doen mijn lief en ik elk jaar).

Je kunt er natuurlijk ook een traditie van maken om op kerstavond een gezellige foute kerstborrel te organiseren voor al je vrienden. Er zijn genoeg (foute) decoraties om foute kerstfeestje of -borrel helemaal af te maken! Hier vind je heel veel tips & inspiratie voor een onvergetelijk kerstfeestje.

10. Een jaarlijks kerst-uitje

Als je het kunt betalen, is een jaarlijkse trip naar Londen in de periode voor Kerst natuurlijk écht fantastisch. Ik was er vorig jaar en ik zou er zo graag dit jaar weer heen gaan. Ook de kerstmarkten in Duitsland (Düsseldorf, Oberhausen, Keulen) zijn echt de moeite van het bezoeken waard.

Maar je hoeft natuurlijk niet persé naar het buitenland. Een bezoekje aan een mooie kerstshow in Nederland brengen is al fantastisch. Mijn favorieten zijn Intratuin Duiven en Halsteren en Tuincentrum Coppelmans in Nuenen. Maar ook ieder jaar naar een kerstconcert gaan is natuurlijk een prachtige traditie.

Wat zijn jouw kersttradities?

Zo, nu heb je tien kersttradities waar je dit jaar nog mee kunt beginnen! Ik ben onwijs benieuwd of er een traditie tussen zit die wel iets voor jou en je partner of gezin is? Of heb je misschien zelf nog een kersttraditie die eigenlijk niet in dit rijtje mag ontbreken. Vertel je het me hieronder door een reactie achter te laten? Leuk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

 1. Kerst vieren mijn 4 kinderen en 2 aanhangkinderen op kerstavond.
  Nu 3 van de 4 kids volwassen zijn werpt het zijn vruchten af, waarom we het op kerstavond vieren. Ze kunnen dan bv een dag naar hun schoonfamilie of zelf mensen uitnodigen of naar hun vader.
  Kerstavond is mama’s kerstfeest met lekker eten en cadeautjes!
  Om 17.00 uur legt de jongste baby jezus in de stal en dan begint ons feest!
  1e kerstdag ben ik alleen thuis met mijn jongste dochter, lopen de hele dag in onze kerstpyama en kijken van vroeg tot laat kerstfilms!!
  Tijdens bv een animatiefilm waar ik niet van hou kook ik allemaal lekkers voor ons 2.
  Wat ook traditie is, is de engel hoog boven in de kerstboom! Als klein meisje vond ik dat zo mooi bij mijn moeder thuis. Toen ik volwassen was en mijn eigen traditie’s ging maken met mijn gezin heb ik een engel gekocht en die hang elk jaar boven in de boom.

 2. Onze traditie is dat wij vanaf oktober al gerust kerstfilms op dvd kijken (nogal een collectie, grinnik) wanneer wij daar zin in hebben. Dit kan dus ook gewoon doordeweeks ’s avonds zijn (met al die tig tv-zenders loop je toch nog te zappen). Het eind november/begin december opzetten van de boom, versieren van de keukenramen (galerij) en plank, de rest van het huis, het verzinnen van lekkere dingen en voorbereiden (inkopen!), alles wat moet vòòr december al gedaan hebben zodat er niks meer moet in december, het samen zijn al weten wij dit jaar niet zeker of m’n dochter erbij zal zijn of dat zij in London zal zitten of ergens in de lucht zal rondvliegen, grinnik. Dus dit jaar wordt het ook een jaar van enigszins verrassingen, denk ik zo. Een adventskalender heb ik ook in de vorm van een houten piramide met allerlei gekleurde laatjes, die ik dit jaar weer wil neerzetten (weet alleen nog niet waar). Wij zijn niet van de kerstuitjes (iets op kerstdag zelf doen), maar heerlijk thuis met hete chocolademelk (en slagroom of course!), lekker hapje, cadeautje, muziekje erbij (tjingelingeling), misschien dvd, spelletje, wie weet?

 3. Elk jaar slapen wij met z’n allen 1 nacht onder de kerstboom. Dit is geboren uit nood. Het was zo mistig dat wij tijdens een bezoek aan mijn zus niet meer naar huis konden. Bij de buren dekens en matjes geleend want ons gezin bestaat zonder aanhang al uit 6 personen. Dus dit was een geregel MAAR zo gezellig, dat wij sinds dien elk jaar deze traditie voort zetten. Allemaal matrassen op de grond en alleen de kerstverlichting aan ZO KNUS en op de achtergrond zacht kerstmuziek. Sommige kinderen zijn al uit huis maar het wordt weer aangevuld met nichtjes.

 4. Kerstavond is altijd eerst naar de kerstmis om 19:00 waar wij veel bekenden tegenkomen en een fijne kerst wensen.vorig jaar was de kerk donker en kreeg iedereen een kaars, pastoor maakte de eerste aan en daarna moest iedereen die van degene naast hem aanmaken, zo werd het langzaam licht, prachtig! Daarna thuis all you need is love kijken en de dagen erna met familie samen zijn, eten en ook cadeaus, genieten ban mekaar!!!

 5. Als vanaf november ons huisje en de tv langzaam veranderd van een beachgevoel naar kerst, en buiten de verlichting wordt opgehangen, krijgen we het kerstgevoel als vanzelf.Sinds jaar en dag op kerstavond naar de nachtmis, om daarna een broodje te eten met thee.Verders komt het zoals het komt, kregen we vorig jaar zin in een wandeling bij Hoek van Holland en dacht ik heel eventjes: maar mijn kalkoen dan….gewoon later begonnen met alles: succes verzekerd.Geen verplichting van zo laat aan tafel, nemen zoals het komt.Een traditie die er pas bij zit: de swarchwalderkirch trifel o o o dat is zo lekker.En op oudejaarsavond naar de kerk, en daarna knallend het nieuwjaar in met een nieuwjaarsconcert.Zo gaan wij het voortaan doen, of deden we altijd al met hier en daar een nieuwe traditie erbij.

 6. Kerst is bij ons niet echt een traditie, maar proberen wel elk jaar 1 kerstdag met onze kinderen en kleinkinderen door te brengen, dit jaar is het een foute kerst, met heerlijk een makkelijke chill broek en foute kersttrui aan, foute kerstfims kijken, en gourmetten, en natuurlijk met lekkere hapjes en drankjes, en kleine kadootjes. De 2de dag is voor onszelf en gaan we smorgens uitgebreid ontbijten en dan smiddags naar een stad en daarna naar een hotel voor een diner en overnachting, heerlijk we kijken er al naar uit.

 7. Op 1e of 2e kerstdag (afhankelijk van het werk van mijn dochter) komen we altijd met de hele familie (18 personen) bij mij thuis bij elkaar. Weken van te voren al bezig met het menu, met de versieringen, de boom, de muziek, de kleding…ik hou er zo van. En ik weet dat mijn bejaarde ouders er dubbel van genieten als ze rond de tafel zitten met al hun kinderen, aanhang en kleinkinderen. Natuurlijk hoort daar traditiegetrouw ieder jaar een grote kalkoen bij, naast een ander stuk groot vlees (dat varieert dus ieder jaar weer). Kadootjes voor opa en oma en voor het achterkleinkind onder de boom. En misschien wel de grootste traditie die er is: gezelligheid, lachen, samen zijn!

 8. Monica van Elst op

  Toen de kinderen klein waren heb ik ooit in Duitsland op een kerstmarkt een taartvorm van een sneeuwpop gekocht dus kerstavond begint bij ons met versierde sneeuwpopcake ook al zijn de kinderen al volwassen en het huis uit, ik bedenk me net dat we dat al rond de 25 jaar doen, een echte traditie geworden dus, net zoals all you need is love kijken, elk jaar weer genieten!!

 9. Kerstavond,een donkere avond,Dan pas gaan de Kerst Lichten aan, een grote boom vol van oude ballen,en snoep kransjes,de kaarsjes gaan branden, de kalkoen staat te garen, arm diertje, voor de kalkoen is er geen Kerst, dat knaagt aan mij hoor, ik zet muziek aan van klokken gelui ,dat geeft sfeer, de koffie bekers staan al klaar, daarna gaan wij naar de Nachtmis,de Klokken luiden ,een gemoedelijke sfeer, het Kerstkoor zingt zo prachtig, ter ere van de geboorte van onze Verlosser, je denkt aan de wereld waar zoveel onrecht gaande is, en in stilte bid je voor hun, dat ook hun de vrede die kerstmis moet zijn ,hun zal ten deel vallen, de tijd is een zucht,dus maak er wat van.Gezegende Kerstdagen op komst voor 2016.