8x bijzondere kerstkaarten van Nederlandse ontwerpers

7

Je kunt je kerstkaarten natuurlijk zelf maken of gewoon in de winkel kopen. Maar wil je een keer iets écht speciaals, neus dan eens rond in de webshops en Etsy-shops van Nederlandse ontwerpers. Want in ons kikkerlandje worden hele mooie kerstkaarten gemaakt. In de video hierboven laat ik je 8 kerstkaarten(series) van Nederlandse designers zien. En hieronder vind je per webshop nog wat meer informatie, plus een handige link om direct een kijkje te gaan nemen!

1. Oktoberdots

Babet van Oktoberdots maakt de liefst en leukste kerstkaartjes. Dit jaar heeft ze o.a. speciale quotekaarten met een winters, schots tartan-patroontje. In haar webshop vind je nog veel meer leuke en schattige kerstkaarten, plus mooie kerststickers voor op je cadeautjes en om enveloppen mee dicht te plakken. Vind je het design van Oktoberdots leuk? Hou de blog dan goed in de gaten, want later dit jaar volgt er een leuke winactie!

2. Winkel van Papier

Bij Winkel van Papier koop je allerlei spulletjes die met papier te maken hebben: stationary, cadeaulabels, behangpapier, stickers en ga zo maar door. Er zijn ook allerlei kerstkaarten te vinden, waaronder deze vierkante zwart-witte, lekker eigenwijs, stoer en hip!

img_3309-13. Little Lefty Lou

Louisette van Little Lefty Lou ontwerpt de prachtigste kaarten en je vindt ze in haar Etsy-shop. Verwacht veel decoraties in watercolor, lieve pastels, felle kleuren en leuke lettertypes. Haar kerstkaarten voor dit jaar zijn lief dankzij de zachte pastels. En vooral de kaart “Get your fat pants ready, it’s Christmas” vind ik briljant!

4. Koetjes & Kaartjes

Koetjes & Kaartjes verkoopt niet alleen papierwaren – zoals kaarten, posters en ander papieren spul – maar ook woonaccessoires en babykleertjes! Haar kerstkaarten van dit jaar zijn lekker modern zwart-wit met teksten als “Meet me under the mistletoe” en “Oh deer!”.

img_33265. Papermints

Lief, dat zijn deze kerstkaarten van Papermints. Een witte basis en illustraties in blauw, beige en bruin. Andere kleuren en andere patroontjes dan je gewend bent, lekker origineel dus. In haar Etsy shop vind je trouwens nog veel meer unieke kaartjes.

6. Dreamkey Design

Ik vind deze kaarten geweldig! Ze zijn modern én klassiek, met leuke teksten erop en ze zitten ook nog eens in super shiny gouden enveloppen. In de webwinkel van Nienke – Dreamkey Design – vind je supermooie papierwaren, maar ook bijvoorbeeld spulletjes om je feestje te decoreren en je thuiskantoor in te richten (denk aan pennen, pennenbakjes, slingers, caketoppers en ga zo maar door!

7. Post en Papier

Lucky number seven is voor Post en Papier. Anouk verkoopt allerlei soorten kaarten, maar ook postpapier, briefopeners, confetti, mappen, kalenders, etuis… You name it! Haar kerstkaarten zijn eenvoudig, stoer en modern met een kraftpapierdessin. Ze heeft trouwens nog veel meer kerstkaarten in haar assortiment.

8. Vintage kerstkaarten van Liz

Annelies Knijnenburg is niet alleen blogger hier op Christmaholic – ze heeft ook een bijzondere Etsy-shop waar ze o.a. vintage kerstkaarten verkoopt. Dit zijn echte, oude kerstkaarten uit het begin van de 20ste eeuw. De meeste komen uit Frankrijk. Ze zijn gebruikt, dus de originele Franse handgeschreven berichtjes staan nog op de achterzijde.

img_3286-1De alleroudste kaarten hebben een “undivided back”. Dat wil zeggen dat de streep in het midden ontbreekt en de achterkant alleen bedoeld was voor het schrijven van het adres. Daarom zie je vaak dat mensen aan de voorkant rondom de afbeelding allerlei boodschappen schreven. In 1904 ontstond door de streep in het midden ruimte voor correspondentie. Omdat ze beschreven zijn, zijn ze voornamelijk leuk als verzamelobject of om mee te decoreren. Maar je kunt ze ook gebruiken voor scrapbooking of als basis voor het maken van je eigen kerstkaarten.

Wat zijn jouw favoriete kerstkaarten?

Natuurlijk hoor ik nu ook graag of jij kerstkaarten gaat versturen dit jaar. Ga je ze zelf maken? Of ga je ze kopen? En vertel me ook gelijk wat jouw favoriete kerstkaart van alle ontwerpers in deze blog is. Of misschien zijn het er wel meerdere? Laat het weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

  1. Winkeltjevananne.nl heeft ook hele leuke kaarten (en andere leuke kaarten en spulletjes) in zwart/wit. Vind het wel jammer dat er steeds minder mensen kerstkaarten sturen hoor… toch een van de leukste dingen aan kerst… de plof op de deurmat en dan een stapel gekleurde enveloppen zien liggen ☺️

    • Inderdaad heel jammer dat er nog weinigen zijn die echte papieren kerstkaarten (willen) versturen. Al dat onpersoonlijke via mail of een app…zakt m’n broek vanaf als het ware. En dan klagen juist die personen dat ze nooit post of een echte kerstkaart ontvangen, haha! Nah, wie graag een kerstkaart van mij wil ontvangen, roept maar hoor. Wil ik er uiteraard wel eentje terug, grinnik. Dank voor je adres van winkeletjevananne.nl hoor, ik ga gelijk even neuzen!

  2. Leuk blog weer Saskia, maar ik ben al op Oktoberdots wezen kijken, maar de kerstkaarten met Schotse ruit staan daar al niet eens op aangezien Oktoberdots ermee stopt (althans de webwinkel, zie ook blog op WordPress via FB-pagina). Al is het aan de andere kant niet goed voor mij al die leuke kaarten sites, want ik ben eigenlijk van plan volgend jaar kerst m’n kaarten zelf te maken en wanneer ik teveel leuke dingen zie en dus ook doodleuk koop…komt daar weer niks van terecht! Aarrggh, wat een dilemma, haha.

    • Ja daar kwam ik net ook achter… Stukje miscommunicatie hier haha. De kaarten komen sowieso na haar vakantie (14 november) in de webshop te staan en misschien nog eerder. En het is inderdaad zo dat ze stopt met haar gewone collectie, maar de seizoenscollecties kun je nog wel via haar webshop kopen. Dus Halloween, Kerst, Pasen Nieuwjaar enzo. Beetje onduidelijk, I know! Ik spreek Babet van Oktoberdots vanmiddag 🙂

  3. Ik maak mijn kaarten het liefst zelf! Al doe ik wel veel inspiratie op hier.. Het zelf maken blijft een favoriet kerstmomentje van me!