Recept: klassieke Engelse Christmas Cake

9

Wie Kerst zegt, zegt Groot-Brittannië! Ik was vorig jaar in Londen vlak voor Kerst en O-M-G, wat kunnen die Engelsen Kerst vieren (en kerstshoppen trouwens). De Britten houden van traditie, en dat geldt ook voor wat ze eten met Kerst. En ze beginnen vaak al vroeg met de voorbereidingen! Ik deelde al eerder een recept voor een traditionele Plum Pudding. Vandaag krijg je nog zo’n typisch Brits kerstrecept van ons waar je al in oktober mee aan de slag kan: de klassieke Christmas Cake.

Het geheim van de Christmas Cake

Het recept hieronder is wederom van lezeres Jiska Sanders-van Soest, die net zo’n Christmaholic is als ik! Zij maakt ieder jaar een Christmas Cake en Plum Pudding samen met haar gezin. Het recept dat je hieronder vindt, is gebaseerd op diverse recepten die ze uit allerlei kookboeken heeft gehaald. Ze heeft er haar eigen favoriete beslag van gemaakt.

Het geheim van een goede Christmas Cake, is dat je er veel liefde, tijd en aandacht in moet stoppen. Jiska ‘roert’ er steevast ieder jaar samen met haar kinderen kerstwensen in. Oh, en je moet hem in de aanloop naar kerst regelmatig ‘voeden’ met alcohol zodat ie lekker ‘moist’ wordt. Dat maakt hem trouwens wel ongeschikt voor kinderen!

Dit heb je nodig voor de Christmas Cake

Het is een hele waslijst, zorg dat je in huis hebt:

 • 450 gram gedroogde bessen (liefst blauwe, maar elke soort is goed en mag ook een mengsel van soorten zijn)
 • 175 gram rozijnen
 • 175 gram krenten
 • 50 gram bigarreaux (geglaceerde kersen)
 • 50 gram gemengde geconfijte sinaasappel- en citroenschilletjes (of sinaasappel- en citroenrasp)
 • Flinke scheut cognac, ongeveer 3 á 4 eetlepels, of een andere drank die je lekker vindt. Ik heb ook goede ervaring met amaretto of grand marnier. De alcohol zal verdampen bij het bakken, dus dit kan ook voor kinderen.
 • 225 gram bloem
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1/2 tot 1 hele theelepel koek- of speculaaskruiden
 • 225 gram boter of margarine
 • 225 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 50 gram gehakte amandelen
 • 1 eetlepel stroop of Lyle’s Golden Syrup of Maple Syrup
 • 1 eetlepel citroenrasp
 • vers geperst sinaasappelsap van 1 sinaasappel incl. vruchtvlees
 • evt. ter decoratie blanke hele amandelen en/of pecannoten

Aan de slag! De Christmas Cake maken

Neem een ronde taartspringvorm van 20 cm. doorsnee of een vierkante van 18 cm. en vet deze goed in. Een tulband kan trouwens ook prima! Een laagje bakpapier op de bodem maakt het loshalen later makkelijker.

Stap 1. Het bessen-rozijnenmensel maken

Begin met het mengen van de bessen, krenten en rozijnen en voeg de in vieren gehakte bigarreaux en de schilletjes/rasp toe. Giet de cognac of andere sterke drank erover, meng goed en laat intrekken. Dit kan een half uurtje tot zelfs 24 uur (hoe langer, hoe lekkerder!).

christmas cake berriesStap 2. Het cakebeslag maken

Verwarm de oven voor op 125 graden (hete lucht). Meng intussen de bloem met de kruiden en zout en zeef het luchtig door. Klop in een andere kom de boter en suiker krachtig door elkaar tot een romige substantie. Kluts de eieren en meng beetje bij beetje steeds een klein scheutje geklutst ei door het boter-suikermengsel. Hierbij moet je heel goed blijven roeren, anders gaat het mengsel schiften. Om schiften te voorkomen kun je ook af en toe een lepeltje bloem mee mengen.

Zeef de bloem een tweede keer en laat het deze keer in de kom met botermengsel terecht komen. Als de hele berg op het mengsel ligt, meng het dan met zo weinig mogelijk slagen met een metalen lepel door elkaar (om er zo veel mogelijk lucht in te houden).

Meng nu door het rozijnenmengsel ook de citroenrasp, de amandelen, stroop en de sinaasappelsap en -pulp. Als dit goed gemengd is, roer je het rozijnen-sinaasappelmengsel met zo weinig mogelijk slagen – en wederom met een metalen lepel – door het beslag. 

13702485_641986015955917_1782261010_oStap 3. De cake bakken

Vul de bakvorm en egaliseer de bovenkant van het mengsel met de bolle kant van een metalen lepel. Eventueel kun je de cake nu versieren door er noten (amandelen en/of pecannoten) losjes op te leggen. Je kunt de cake later ook met fondant of marsepein decoreren, dan moet je de noten nu achterwege laten. 

Bind nu drie lagen bakpapier stevig om de buitenkant van de springvorm heen, om de cake wat extra te beschermen tijdens het bakken. Laat de bovenzijde open. Knip nog een stuk bakpapier in de vorm van de cake en bewaar die nog even.

Bak de cake gedurende twee uur op 125 graden. Hierna open je de oven en leg je zo snel mogelijk het in vorm geknipte bakpapier over de cake om ook de bovenkant te beschermen. Doe de oven zo snel mogelijk weer dicht en bak nog ongeveer twee uur.

Haal de cake uit de oven, haal het papier eraf en laat hem in de vorm een half uur afkoelen. Daarna haal je de ring van de springvorm of de cake uit het bakblik en laat je hem helemaal afkoelen.

13702325_641986142622571_1266236759_oStap 4. De cake ‘voeden’

Als je geen bezwaar hebt tegen een beetje alcohol in je cake (de alcohol die er al in zat is verdampt bij het bakken) kun je nu een satéprikker pakken, de cake van boven af op een aantal plekken tot ongeveer halverwege inprikken en er een sterke drank over sprenkelen om in te laten trekken. Dit heet het ‘voeden’ van de cake. Hier vind je een handige YouTube-video om te zien hoe dat voeden precies in z’n werk gaat.

Cognac, whiskey, amaretto of grand marnier zijn goede keuzes, maar hou je bij één smaak en gebruik ze niet tegelijk. Het moet zeker niet doorweken, het gaat alleen om een beetje aroma. Ik gebruik zelf ongeveer 2 tot 3 eetlepels per keer voeden voor de hele cake.

ChristmasCakeStap 5. De cake bewaren & opnieuw ‘voeden’

Zodra de cake weer droog is, wikkel je hem in twee lagen bakpapier en kun je hem in een luchtdichte trommel bewaren, of je wikkelt er ook nog plasticfolie overheen. De cake kan op dezelfde koele plek als de Plumpudding bewaard worden, maar mag ook warmer (tot huiskamertemperatuur) staan. 

Hou je van extra smaak? Tot aan kerstmis kun je regelmatig – bijvoorbeeld eens per week – de cake uitpakken en nogmaals ‘voeden’ met alcohol. Daar wordt hij ook minder droog van, of zoals de Britten het zouden zeggen, “nice and moist”.

Je Christmas Cake is ready to serve!

Deze cake kun je vlak voor Kerst bakken, maar ook vanaf 2 maanden voor Kerst! De smaken intensiveren bij het langer bewaren. Hoe vaker de cake gevoedwordt, hoe sterker de smaak en hoe houdbaarder de cake wordt. Als je het leuk vindt, kun je de cake op de dag voor Kerst ook decoreren met fondant en/of marsepein. Hier vind je een leuke YouTube-video ter inspiratie. Maar als je even rondneust op YouTube vind je nog veel meer variaties en ideetjes. Heel veel bakplezier!

Met heel veel dank aan Jiska Sanders-van Soest.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

9 reacties

 1. Wow, wat een werk! Maar zo gezellig en heerlijk om te zien (en lezen). Helaas voor mij net iets teveel werk, maar wie weet ga ik dat in de toekomst ook eens een keer proberen…

 2. Waanzinnig lekker, en door het alcoholpercentage lang houdbaar. Pas op met alcohol en vuur. Aan de deksel bleef verleden jaar wat vocht hangen met gevolg een vlam in de pan. Bovenstaand recept is een fantastisch alternatief voor dit jaar. Ik ga er zeer beslist mee aan de slag.

 3. Nou, hij staat in de oven 🙂 1 grote en 2 mini’s. Ik heb alles een beetje op de gok gedaan qua noten en gedroogd fruit maar het rook en smaakte heerlijk.

 4. Hoi Saskia,
  Dank voor het delen van dit recept. Je zegt dat je de cake twee maanden van te voren kan maken. Hoeft hij dan niet in de vriezer?
  Groetjes Roos