Christmas tree toppers: 10 alternatieven voor de piek

12

Als ik door journalisten wordt geïnterviewd, dan krijg ik steevast de vraag: “Wat kan nou écht niet meer deze Kerst?”. Ik vind het altijd lastig om daar antwoord op te geven. Want kerst draait om familiegevoel, om nostalgie en traditie. En wat dat precies inhoudt, is natuurlijk voor iedereen anders. Maar als ik dan toch één ding moet noemen… dan is het die gekke piek.

Waarom zit er eigenlijk een piek in de kerstboom?

Waarom we zo’n aparte piek in de boom hebben, is niet helemaal duidelijk. De Germanen versierden in December groene takken met rode appeltjes als teken van vruchtbaarheid. Later zijn deze Germaanse gebruiken door de kerk in het Kerstfeest verweven. De eerste pieken hadden de vorm van een ster, een logische verwijzing naar de Drie Koningen.

Sommige mensen zeggen dat onze piek nog steeds lijkt op de kerstster, andere vinden hem meer lijken op een doorspieste appel vanuit de Germaanse wintertraditie. Er zijn ook mensen die zeggen dat de vorm van onze piek helemaal geen speciale betekenis heeft, maar bedacht is na de uitvinding van een nieuwe glasblaastechniek.

De piek is een beetje passé, maar wat dan?

Rondvraag bij een paar tuincentra leert me dat de piek ook lang niet meer zoveel verkocht wordt als vroeger. Natuurlijk zijn er nog wel mensen die ‘m kopen. In een traditionele boom met nostalgische kerstkleuren of een vintage kerstboom past hij uiteraard perféct. Maar ga je voor modernere decoratie, dan is de piek toch echt wel een klein beetje passé.

Wat dan? Je kunt ervoor kiezen om de piek helemaal weg te laten. Maar als je de top van je boom toch wilt benadrukken, zijn er voldoende alternatieven. En stylisten weten dat als geen ander! De leukste ideeën zie je als je rondloopt op een kerstafdeling. Ik heb de afgelopen jaren heel wat alternatieven voor de piek gespot, waarvan ik er een paar in deze blog graag met je deel.

1. Ik zie een ster

Met de verwijzing naar de ster van Bethlehem, is de ster als vervanger voor de piek een logische keuze. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt dit steevast gedaan. En ook in Nederland zie je het steeds vaker weer gebeuren. Zoek een mooie grote decoratie in stervorm uit, of hang er bijvoorbeeld een lichtgevende papieren ster in.

2. Je favoriete ornament

Eigenlijk hoef je geen speciale decoratie te kopen om als blikvanger hoog bovenin die boom op te treden. Je kunt ook gewoon je mooiste, meest opvallende grote ornament vastmaken aan dat bovenste takje. Het liefst met een paar kerstlichtjes erachter of omheen, zodat ie lekker de aandacht grijpt.

3. Een grote strik erom

Een hele goed betaalbare en makkelijke manier om de top van je kerstboom te versieren, is een grote strik. Gebruik daarvoor bij voorkeur lekker dik en glimmend lint, zodat de strik lekker opvalt. Ook in kleinere kerstboompjes staat de strik prachtig.

4. Viva vogels

Heb je een lief uiltje of juist een mooie grote kunstvogel? Dan is het hartstikke leuk om die te laten ‘landen’ op het hoogste punt van je boom. En wat dacht je van een vredesduif?

5. Een engeltje dat over je waakt

Een engel wiens jurk over de top van de boom schuift? Je koopt ze in traditionele Duitse en Engelse winkeltjes. Of je haakt er zelf eentje. En je vindt ze vast ook op kerstmarkten. Je kunt natuurlijk ook alleen de veren hoog in de boom hangen als tree topper.

6. Veren of een verentooi

Helemaal passend bij de trend Puur & Warm van dit jaar, kun je er ook voor kiezen om met veren, een verentooi of dromenvanger met veren de top van je kerstboom in de spotlights te zetten.

7. Een lichtgevend ornament

Een grote lichtgevende sneeuwvlok of ster, een mooi kerstmannetje dat van binnen verlicht is. Het licht bovenaan de boom verwijst natuurlijk automatisch ook weer naar de ster van Bethlehem, dus wat mij betreft past dat perfect! In de UK en VS kun je van dit soort lichtgevende tree toppers kopen, maar je zou bijvoorbeeld ook een marquee light (circuslamp) in de vorm van een ster bovenaan je boom kunnen zetten!

8. Disney tree topper

Ben je een liefhebber van Disney? Dan zijn de mogelijkheden te over! Je kunt zelf een tree topper maken met mickey-oren of een leuke topper van Disney kopen online of bijvoorbeeld bij Disneyland Parijs. Hieronder een paar voorbeeldjes!

9. Kunstbloemen

Hou je van bloemen in je boom? Dan zou je helemaal bovenin een grote kunstbloem kunnen vastmaken. Of je gaat voor een paar kleinere, zoals op de foto hier rechts onder.

10. Een kerstmuts

Een kerstmuts boven in de kerstboom? Why not! Het staat super gezellig en speels. Perfect voor als je een modernere boom met traditionele kerstkleuren (rood, groen en wit) neerzet. En zie je die sneeuwpop-hoed op de laatste foto hieronder? Zo grappig!

Nog meer tree toppers!

En wil je nog even lachen? Buzzfeed verzamelde een lijstje met geeky christmas tree toppers, voor de echte nerds en mafkezen. Zoals de sorteerhoed van Harry Potter (die kan nog best leuk zijn in een themaboom) of een foto van Nicolas Cage, Elvis Presley of een Iron Man figuur. En er zitten echt wat creepy ideeën bij…

Op Pinterest heb ik daarnaast nog een hele hoop ideetjes verzameld van originele, leuke, grappige en bizarre tree toppers die je piek kunnen vervangen, mocht je er – net als ik – stiekem een beetje op uitgekeken zijn.

high-point-reindeer-tree-topperHeb jij een piek? Of gebruik je een andere tree topper?

Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar jouw mening. Blijf jij trouw aan die goede, oude piek en zet je hem nog steevast ieder jaar bovenop je boom? Of gebruik je een andere manier om de hoogste tak van je kerstboom te decoreren? Laat het weten hieronder in een reactie! En voeg gerust een foto toe van jouw kerstboomcreatie: ik ben benieuwd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Ik heb al jaren een wit met zilveren vogel als piek, deze heeft een hele lange staart. Het moet voor mij wel wit zilver en bling bling zijn hahaha
  Helaas lukt het me niet een foto toe te voegen

 2. Ik heb een paar jaar geleden in Londen een mooie tree top angel gekocht.in een scandinavische stijl.Ben er nog steeds erg blij mee!

 3. Ik heb twee pieken met dubbele bal, dat moet ook wel i.v.m. de grootte van de kerstboom. Ik wissel ze elk jaar om. Helaas zijn ze niet meer in perfecte conditie(een ander ziet het niet) en zoek ik al jaren een nieuwe en het lukt maar niet. Tja en al die andere piekversiering vind ik wel leuk maar niet bij mij in de boom.

 4. Petra Deryckere op

  Heb er al jaren een verlichte engel op staan. Hebben haar als eens moeten maken want de lichtjes waren stuk maar gelukkig doet ze het weer en hopelijk lukt het om de foto te plaatsen.

 5. Marijke van der Meer op

  Wij hebben al jaren een vogelhuisje waar ik een kerstboomlampje in prop. Staat super gezellig en heb het nog nooit bij iemand anders gezien dus ook lekker origineel 😉

 6. Onze kerstboom is een verzameling aan souvenirs die we op onze reizen hebben meegenomen. De piek komt uit Londen: een miniatuur van de Big Ben!

 7. Uit Denemarken was ik idd een ster gewend en was jaren op zoek naar een ster inplaats van een piek. Dat is mij pas een paar jaar geleden gelukt…stiekem komt er steeds meer Deense dingen in mijn boom zoals gevlochten harten en sterren.

 8. Ik ben er weer eentje met meerdere pieken, grinnik. Heb een donkeraqua glazen met goudglittermotiefje erop, een mat witte glitterpiek en toch belandt altijd steevast de brons/goudkleurige bovenop. Wat je er ook bovenop zet en ik ben best wel van uitproberen hoor, het moet wel bij de gehele boom passen, vind ik dan (maar da’s een tik van mij, haha).

 9. Vroeger thuis altijd een ster gehad i.p.v. een piek. Wellicht door de Deense roots. Al ruim 30 jaar kleine witte veertjes in de boom, sneeuw suggererend. Wil elk jaar zonder, maar als ik klaar ben toch weer die veertjes, anders mis ik ze. Ze verzachten ook het licht van de lampjes.

 10. Erg leuk om al die foto’s en ideeën te zien op foto’s! Ik vind de boom gesorteerd op kleur fantastisch!
  Zelf gebruik ik al jaren geen piek, altijd een mooie grote bloem, maar de Engel vind ik ook een mooi idee!
  Ook gebruik ik al jaren takken in de boom, her en der erin gestoken voor een speels effect!