Kerstkaarten: dit zijn de trends voor 2016

4

Kerstkaarten versturen: ik vind het nog steeds zó leuk. En natuurlijk vind ik het ook geweldig om er een hele hoop te krijgen. Ik heb toch altijd het idee: hoe meer je er zelf stuurt, hoe meer je er terug krijgt! En omdat ik erg benieuwd was naar wat voor soort kerstkaarten precies hip & hot zijn dit jaar, heb ik de specialisten van Kaartje2go eens aan de tand gevoeld.

Kerstkaarten zijn ook onderhevig aan trends

Ik interviewde Martijn Hoving (marketeer) en Daphne de Haan (grafisch vormgever). Op Kaartje2go.nl vind je tienduizenden kaarten en je kunt er ook allerlei soorten kerstkaarten maken! Wie bedenkt en maakt die kaarten eigenlijk? Martijn: “Onze eigen ontwerpers en de meer dan 250 externe ontwerpers die bij ons aangesloten zijn zorgen elk jaar weer voor meer dan 500 nieuwe kerstkaarten. En natuurlijk komen daar de nieuwste trends in terug.”

We versturen met Kerst 2016 natuurlijk niet dezelfde kerstkaarten als bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Martijn: “Inderdaad, de kerstkaartenwereld is continu in ontwikkeling en kerstkaartentrends zijn er dan ook zeker. Omdat we zoveel kaartjes verkopen, kunnen we heel goed zien wat er populair is en waar mensen blij van worden.” In deze blog laat ik je de 4 trends zien op het gebied van kerstkaarten, volgens Martijn & Daphne.

1. Black, white & gold

Dat zwart-wit – in combinatie met goud – hartstikke in is, wist je vast al. Check anders dit blogje maar eens! Daphne: “De zwart-witte trend uit de woonwereld en modewereld zien we ook terug bij kerstkaarten. Dit soort kerstkaarten wordt vaak gecombineerd met een eigen foto voor een persoonlijke touch. Ook heel erg in zijn de kerstkaarten met een krijtbord-achtergrond gecombineerd met gouden accenten.”

2. Winter Blue

Blauw is een echte trendkleur in de woonwereld, en ook in de kerstwereld. Ook dat zie je weer terug in kerstkaartenontwerpen. “Vooral de combinatie van diverse blauwtinten met fris en winters wit is heel populair,” legt Daphne uit. “Wat erg mooi is bij deze stijl zijn lieve illustraties en het gebruik van waterverf-effecten (water color). Daarnaast spelen we graag met grafische patronen binnen deze kerstkaartentrend”.

3. Sweet Christmas

Poedertintjes, bordeauxrood, pastels… dit soort lieve kleurtjes zag je vorig jaar al veel en in 2016 zet deze stijl door. Wat staat er nou echt centraal in deze trend? “Dat is toch wel romantisch roze in allerlei soorten en tinten,” vindt Daphne. “Maar of je dat nou combineert met schattige illustraties, grafische patroontjes, lieve strikjes of sierlijke typografie, dat maakt eigenlijk niet uit. Het mag allemaal!”

4. Kerst + verhuiskaarten

De laatste kerstkaartentrend die ik jullie graag laat zien, heeft geen betrekking op een kleurenpalet, maar meer op het type kerstkaart dat mensen versturen. Martijn: “De afgelopen tijd is er steeds meer vraag naar kerstkaarten in combinatie met verhuizen. Blijkbaar is de kerstperiode een ideaal moment voor mensen om aan familie en vrienden te laten weten dat ze verhuisd zijn en wat hun nieuwe adres precies is.”

Natuurlijk zie je ook bij deze kerstkaarten veel stijlelementen terugkomen die ook hot & hip zijn bij de gewone kerstkaarten. “Denk bijvoorbeeld aan pastelkleurtjes, het krijtbord als achtergrond, gouden accenten en kerstkaarten met foto,” voegt Daphne toe.

Welke kerstkaartentrend spreekt jou het meest aan?

Vier leuke trends en een hoop kerstkaartjes ter inspiratie later, ben ik uiteraard reuze benieuwd welk van deze stijlen jou het meest aanspreekt. Laat je het weten in een reactie hieronder? Overigens nog een leuke tip: als je iets origineels op je kerstkaart wil schrijven, maar niet weet wat, heeft Kaartje2go iets handigs voor je. Een pagina met allerlei bijzondere kerstwensen erop. Ideaal voor als je nog wat inspiratie zoekt! Ook leuk: bij Kaartje2go is de eerste kaart die je bestelt altijd gratis. Je kunt dus altijd een kaartje proberen!

Dit artikel is in samenwerking met Kaartje2go geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Ik vind van hierboven de zwart witte tekst kaarten erg mooi die zou ik als decoratie neer zetten.
    Zelf stuur ik wat meer vrolijke kaarten dit jaar meer gezellig en meer kleur dus dit keer.

  2. winter blue! ik maak mijn kaarten voor de feestdagen ieder jaar zelf én laat ze sinds vier jaar zelfs drukken om ze ook aan de wijde wereld te verkopen. ik combineer een eigen gedicht met een schilderij tot een poëziekaart, waarin heeeeel vaak blauw voorkomt. zo ook dit jaar, een stralend blauwe winterlucht waarin oh dennebomen zich opdoffen voor de dag.

  3. Wat leuk om te lezen! Ik ben ook dol op kerstkaarten, zowel het versturen als het ontvangen ervan. Dit jaar ga ik voor iets met goud en glitter en natuurlijk met foto van mijn gezinnetje.