Budget kerstmenu: 3 feestelijke gangen voor €20 (4 personen)

0

Kerst is zo’n dure periode. Dus alle hulp om het een beetje betaalbaarder te maken, kun je natuurlijk wel gebruiken! Wil je niet veel geld besteden aan het kerstdiner, maar wel iets leuks en feestelijks op tafel zetten? Dat kan met dit driegangenmenu voor 4 personen dat in totaal ongeveer €20 kost. Goedkoop hè? En lékker dat het is!<

Voorgerecht: bladerdeegsterretjes met hammousse

kerst-voorgerecht-goedkoopIngrediënten (voor 4 tot 6 personen)

 • 200 gram hamreepjes
 • 200 gram verse roomkaas
 • 3 eetlepels (kook)room of yoghurt
 • 2 vellen bladerdeeg
 • 1 ei
 • ¼ komkommer
 • Eventueel: sesamzaadjes en bieslook

Bereidingswijze

Leg de vellen bladerdeeg op elkaar. Rol ze goed uit tot ze een stuk dunner zijn. Steek er met een vormpje sterretjes uit. Leg de sterren op bakpapier op een bakplaat. Bestrijk de sterren met geklopt ei en strooi er eventueel wat sesamzaad over. Bak de sterren in ongeveer een kwartier op 180 graden (of volg de aanwijzing op de verpakking).

Doe de hamreepjes met de roomkaas en de room (of yoghurt) in de keukenmachine. Laat deze kort maar stevig draaien tot het een mooie mousse is. Snijd mooie dunne plakjes van de komkommer. Knip eventueel de bieslook fijn.

Snijd nu de sterretjes doormidden. Beleg de bodem met een plakje komkommer. Schep hier royaal de hammousse bovenop, bestrooi met de bieslook en dek af met de bovenste helft van het sterretje. Serveer direct!

Prijsindicatie: voor bovenstaande ingrediënten betaal je circa 5 euro.

Hoofdgerecht: Pangasiusfilet op Italiaanse wijze

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 4 stukken pangasiusfilet (diepvries)
 • 8 tot 12 plakjes ontbijtspek
 • 8 tot 12 blaadjes basilicum
 • 4 eetlepels rode pesto
 • peper en zout
 • roomboter om in te bakken

Bereidingswijze

Laat de vis ontdooien. Dep de filets droog met keukenpapier. Maal peper en zout boven één zijde. Draai de vis om. Smeer deze zijde in met rode pesto. Leg 2 tot 3 blaadjes basilicum op de pesto. Draai hier tot slot 2 of 3 plakjes spek omheen, zodat de basilicum goed blijft zitten. Smelt de roomboter in een pan. Bak de vis op een laag vuurtje tot deze gaar is.

Lekker met pommes duchesse (aardappelrozetjes) of aardappelschijfjes en een mix van peultjes, erwtjes en wortel. Tip: de vis is ook lekker als hapje. Snijd een filet dan in meerdere kleine stukken. Hou je niet van vis? Hier vind je een vergelijkbaar recept met kip en mozzarella. Ietsje duurder, maar ook heerlijk!

Van deze gang is helaas geen foto. Prijsindicatie: voor bovenstaande ingrediënten (incl. groenten en aardappeltjes) betaal je circa 10 euro voor 4 personen.

Dessert: laagjestoetje met aardbeien en speculaas

goedkoop-kerstdessertIngrediënten (voor 4 personen)

 • 8 eetlepels aardbeienkwark
 • 4 eetlepels slagroom (geklopt)
 • ½ tot 1 grote speculaasbrok
 • 10 grote diepvriesaardbeien (ontdooid)
 • beetje suiker of honing
 • paar blaadjes verse munt
 • eventueel: witte chocolade of nougatine

Bereidingswijze

Doe de speculaas in de keukenmachine en maal deze tot het kruimels zijn. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de speculaas ook fijn maken met een deegroller. Doe de aardbeien in de keukenmachine of blender met wat honing of suiker. Mix kort tot er een puree ontstaat.

Pak een klein doorzichtig glas. Schep onderin een lepel kwark. Doe er dan een lepel speculaaskruim op. Herhaal dit. Doe er dan een laag aardbeienpuree op en tot slot een lepeltje opgeklopte slagroom. Bestrooi met de gesnipperde munt en eventueel de nougatine en wat geraspte chocolade of hagelslag. Tip: je kunt de aardbeien ook vervangen door aardbeienjam. Dat is iets minder lekker, maar nog voordeliger.

Prijsindicatie: voor bovenstaande ingrediënten betaal je circa 5 euro voor vier personen.

Smakelijk kerstdiner!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!