Hoe maak je de kerstboom ondersteboven aan het plafond vast?

5

Hoe maak je een kerstboom aan het plafond vast? Met deze handleiding moet het je zeker lukken om je boom ondersteboven te hangen! We vertellen je stap voor stap wat je nodig hebt en wat je moet doen. Tip: trek er een middag voor uit en maak er een feestje van met leuke kerstmuziek en lekkere kerstkoffie.

Wat heb je nodig?

 • Een kunstkerstboom
 • Een trap
 • IJzerdraad
 • Een priem of een boormachine
 • Iemand die je kan helpen/assisteren

1. Kies een kerstboom

Als je een kerstboom aan het plafond wilt bevestigen, doe dit dan altijd met een kunstkerstboom. Een echte boom is een stuk zwaarder en daardoor moeilijker om op te hangen. Het zou wat zijn als de boom naar beneden dondert terwijl je net romantisch aan het dineren bent, niet waar?

In dit voorbeeld gebruiken we een kunstboom van 155 centimeter (5 feet) hoog en een diameter van 104 centimeter (41 inch). In tuincentra is een uitgebreid aanbod van kwalitatief goede kunstbomen beschikbaar.

christmas-trees

Via Flickr

2. Haak in het plafond

Maak een lus van ijzerdraad vast aan de stam van de kerstboom. Ga op de trap staan en boor vervolgens met een priem (een schroevendraaier met een spitse punt) of een boormachine een gaatje in het plafond. Heb je een plafond van gips? Controleer dan eerst waar de elektra loopt. Draai een haak in het gaatje in het plafond. Hang vervolgens de stam van de boom aan de haak.

kerstboom ophangen aan haak3.  Opbouwen van de boom

De takken van de kunstboom zijn meestal gemarkeerd met een kleur. Hang de takken dus kleur bij kleur op. Schuif de takken niet in de gleuven van de stam, zoals je zou doen als je de kerstboom ‘normaal’ opzet, maar in de onderkant van de gleuven, zie onderstaande foto. Begin met de onderste takken, die het dichtst bij het plafond in de buurt komen. Zo werk je van dicht bij het plafond naar dicht bij de vloer. Laag voor laag.

kerstboom ophangen4. Uitvouwen van de takken

Let op: het stukje waar normaal gesproken de piek op komt te staan, kun je het beste nog even bewaren. Als je dit eenmaal bevestigd hebt, dan is het een stuk lastiger om onder de boom door te lopen en je boom ‘klaar’ te maken. Nog even geduld dus.

Verspreid nu de takken zodat de kunstboom steeds meer op een echte boom gaat lijken. Je kunt dit heel netjes doen of een beetje rommelig, het is maar net welke stijl je in gedachten hebt voor je boom. Vouw de zijtakken uit zodat je genoeg ruimte hebt om er lampjes en decoratie in te bevestigen.

kerstboom plafond5. De laatste stap

Zodra alle takken bevestigd en gevouwen zijn dan is je boom klaar voor gebruik. Vergeet niet om het onderste stuk nog toe te voegen. Je kunt er naar eigen inzicht lampjes in bevestigen, kerstballen ophangen, enzovoort. Wat decoratie betreft is er geen verschil met een staande kerstboom.

Tip bij het opruimen: bewaar de takken van de kunstboom per kleur en doe er bijvoorbeeld een elastiek om heen. Dan hoef je volgend jaar niet lang te zoeken!

kunstkerstboom takkenHangt jouw kerstboom ook aan het plafond?

Heb jij ook een hangende kerstboom? Dan zijn we heel benieuwd hoe jij hem bevestigd hebt en versiert. Heb je nog handige tips voor het ophangen van je kerstboom aan het plafond? Deel die dan zeker in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Karen is dol op lezen, het liefst in het gezelschap van haar hond en een beker warme chocolademelk. Ze geeft cursussen en workshops creatief schrijven. Ook heeft ze een schrijfcafé in Tilburg. Zie voor meer info haar blog Kaatje Chocolaatje. Karen viert Kerstmis graag met een Engels tintje en haar kerstboom is gevuld met souvenirs uit alle landen die ze bezocht heeft.

Reageer!

5 reacties

 1. Je kunt tegenwoordig ook speciale ophang kerstbomen krijgen. Lijkt me een stuk gemakkelijker, eerlijk gezegd.

  Persoonlijk zou ik nooit mijn kerstboom op hangen.

  Op school heb ik ooit wel een keer een soort zelfgemaakte boomvorm op gehangen, wel met de punt naar boven.

 2. Echte kerstboom van 1.20 m opgehangen tegen het plafond.
  Heel gemakkelijk;
  1 plankje 25 bij 25 cm zagen
  2 gaatje boren 5 mm in het midden.
  3 neem een lange houtschroef van 7 cm.
  4 schroef het boompje met plankje vast.
  5 hang de lampjes in de boom.
  6 schroef het plankje met twee schroeven vast in het plafond.

  • Echte kerstboom van 1.20 m opgehangen tegen het plafond.
   Heel gemakkelijk;
   1 plankje 25 bij 25 cm zagen
   2 gaatje boren 5 mm in het midden.
   3 neem een lange houtschroef van 7 cm.
   4 schroef het boompje met plankje vast.
   5 hang de lampjes in de boom.
   6 schroef het plankje met twee schroeven vast in het plafond.