Feestelijke 3D kerstletters met kerstgroen

10

Kijk nou hoe leuk deze met kerstgroen gevulde 3D-letters zijn! In deze DIY die ik samen met Marieke van Bloemmarie (de leukste bloemenwinkel van Eindhoven) maakte, laat ik je zien hoe je deze ‘groene’ kerstletters maakt.

Wat heb je nodig voor de letters met kerstgroen?

Zorg dat je in huis hebt:

 • Kartonnen 3D-letters (ik haalde ze bij de Xenos voor €1,99 per stuk)
 • Een scherp mes
 • Oase
 • Kerstgroen, diverse soorten (liefst met kleine takjes)
 • Eventueel: spuitbus met verf, geschikt voor karton

letters-joyDe kerstletters met kerstgroen maken

Het is een beetje een gepriegel, maar moeilijk is het niet om deze 3D letters met kerstgroen te maken. Hieronder leg ik je uit hoe je ze in drie stappen maakt. Joy to the world!

Stap 1. De bovenkant van de letters snijden

De eerste stap is het voorbereiden van de letters. Snijd met je mesje de bovenkant van de 3D-letters af. Zorg dat de zijkanten heel blijven. Het hoeft niet heel netjes, want er vallen straks kersttakjes over de zijkant heen.

In de kartonnen letters zit waarschijnlijk een zigzaggend stuk karton. Dit stukje karton zorgt voor stevigheid, maar de oase en de takjes kerstgroen komen ervoor in de plaats. Haal het er dus maar uit!

letters-joy-bovenzijde-erafJe kerstletters zijn klaar voor de volgende stap! Ik heb er voor gekozen om ze au naturel te houden, maar als je ze een kleurtje wil geven, dan kan dat natuurlijk ook. Bespuit ze dan – nog voordat je de bovenzijde eraf snijdt – met een verfspray die geschikt is voor karton, en laat goed drogen.

Stap 2. De oase erin doen

Doe de oase in de letters, zorg dat het een beetje klemt zodat het niet uit de letters valt. Eventueel kun je de oase ook in de letters lijmen. Wij gebruiken droge oase, omdat dat een stuk makkelijker is. Je kunt je wel voorstellen dat natte oase en karton geen hele goede combinatie is.

Het kerstgroen zal dus in de loop van de tijd indrogen. Mocht je toch je kerstgroen fris willen houden, kun je de binnenzijde van de letters bedekken met watervaste tape. Laat de oase wel opdrogen voordat je het in de letters doet.

Stap 3. Je kerstgroen erin steken

Knip je kerstgroen en andere takjes klein af. Zorg dat de naalden aan de onderzijde weg zijn, zodat je een stukje tak overhoudt om mee in de oase te prikken. We gebruikten allerlei soorten groen en kleine besjes. Zorg dat alle oase bedekt is.

Wees lekker creatief en gebruik wat jij mooi vindt! Je kun eventueel ook mini kerstballetjes in de oase prikken. Mocht je nou een takje hebben dat niet goed wil prikken, wikkel er dan wat ijzerdraad omheen en prik de ijzerdraad in de oase.

Je feestelijke kerstletters met kerstgroen zijn klaar!

En tadaaa, je letters zijn klaar. Mochten ze niet goed blijven staan, kun je eventueel een muntje of iets anders plat en zwaars onderin de letter schuiven en helemaal naar achteren duwen. Zo houden ze hun balans wat beter!

kerstletters-met-kerstgroen-makenIk heb voor het woordje ‘Joy’ gekozen, maar je kunt natuurlijk ook voor XMAS of KERST gaan. Dan is het net wat meer werk (en ook wat duurder in verband met je materiaalkosten). Ik heb ook nog wat mooie kerstlichtjes om de letters heen gewikkeld om ze nog feestelijker te maken. Dat vond ik eigenlijk nog leuker!

kartonnen-letters-met-kerstgroen-erinjoy-letters-xenosWat vind jij van deze groene kerstletters?

En, vind je het wat? Ik kwam op het idee voor deze letters toen ik inspiratie opdeed voor mijn bruiloft. Op Pinterest kwam ik regelmatig van dit soort letters met kunstbloemen tegen. Het leek me superleuk om ze eens met kerstgroen te maken. En dankzij Marieke van Bloemmarie is dat gelukt! Ben heel benieuwd of je ze leuk vindt, deze 3D kerstletters met kersttakken erin. Laat je het weten hieronder? Vind ik leuk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

 1. Whaaa zo leuk! Het idee is geweldig, maar het woord?! Die is natuurlijk op mijn lijf geschreven. Leuk idee om mijn zondag mee te besteden morgen?

 2. Ik ga mijn letters rood spuiten, heb niet. nog een bus staan van het spuiten van een strohoed.
  Groen uit de tuin en het park. Op naar de Xenos, maar Action heeft ze ook en Pipo’s ook.

 3. Heel stom, de letters zijn nu al niet meerde vestigingen van Xenos bij mij in de buurt te krijgen, ze gaan uit het assortiment. Er komt een kleinere variant voor terug, maar die op dit moment onbestelbaar. Zijn er online misschien plekken waar je zulke letters kunt krijgen?
  Verder zat ik te denken dat het misschien handig is om aluminiumfolie tussen het karton en de oase te doen, waardoor je deze toch vochtig kunt maken. Iets minder gedoe dan met tape plakken enzo. 🙂

 4. ik ben een beginnend creatief student en ik heb dit idee voorgelegd aan wat ouderen om samen te doen en ze vinden het een fantastisch idee! ze vinden het vooral leuk omdat het afwijkt van de standaard kerststukjes. superfijn!