Recept: héérlijke cranberrycake

1

Je hoeft ze maar te zien liggen in de winkel, en je denkt al meteen aan kerst. Toch? Cranberries zijn echt een typische najaarslekkernij en ik vind ze gewoonweg heerlijk in sausjes en gebak. De bedenker van het recept dat ik vandaag met jullie mag delen – Simone van den Berg van Simone’s Kitchen – heeft ook een bijzondere liefde voor de veenbes. Op haar blog vind je, naast deze heerlijke cranberrycake, nog diverse andere recepten met de bes in de hoofdrol.

Heerlijke Chaos: het kookboek van Simone

Ik ken Simone omdat ik ooit een workshop foodfotografie bij haar volgde. Dat was zo’n leerzame dag en Simone een ontzettend leuke, vrolijke vrouw! Ze bedenkt de heerlijkste recepten en maakt de smakelijkste foto’s van haar (en andermans) gerechten.

Niet verrassend dus dat haar kookboek ook een absolute topper is. In “Heerlijke Chaos” vind je allerlei recepten voor elk denkbaar moment van je leven. Van gezond tot decadent en van lekker langzaam tot razendsnel. Waaronder dus deze heerlijke cranberrycake! Je bestelt het kookboek voor €29,99 via Bol.com (en het ligt natuurlijk ook in de boekwinkels).

kerstrecept-cranberry

Ingrediënten voor de cranberrycake

Terug naar de cranberrycake. Wat heb je nodig om dit goddelijke exemplaar thuis te bakken?

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren (M) op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 250 gram boter, gesmolten (afgekoeld)
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille essence
  • 2 el citroensap
  • 175 gram verse cranberries
  • rasp van 1 citroen
  • poedersuiker

Hoe maak je de cranberrycake?

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 ˚C (hetelucht). Doe de eieren, de suiker, het zout, citroensap en vanille in een kom en meng goed door. Mix een paar minuten op hoge stand. Het eimengsel moet drie keer zo veel worden als voorheen.

Vouw nu de bloem door je mengsel en schep de boter erdoor. Schep als laatste de verse cranberries door het beslag. Doe het beslag in een ingevet cakeblik (eventueel met bakpapier erin) en bak dit 35 a 40 minuten in de oven.

Check of je cake gaar is door met een houten prikker in het midden te steken. Als het er schoon uitkomt is je cake klaar. Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Garneer eventueel met een laagje poedersuiker!

kerst-cranberrycake

Ziet dat er niet yummie uit? Heb je zin gekregen in bakken, maar zoek je toch een iets ander recept? Meer heerlijke baksels voor kerst vind je hier!

Foto’s en recept door Simone van den Berg. 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie