Hoe kies je de juiste kerstverlichting?

4

Je kerstboom is binnen, maar nu de kerstlampjes nog! De meeste tuincentra hebben een brede collectie kerstverlichting in allerlei lengtes, kleuren enzovoorts. Daardoor is het best moeilijk om je keuze te maken. De juiste kerstverlichting kiezen is nog niet zo makkelijk. Ik interviewde Patrick Coppelmans, eigenaar van tuincentrum Coppelmans in Nuenen & Kerstwinqel.nl en expert op het gebied van kerstverlichting. Hij vertelt je wat er allemaal te koop is en hoe je de juiste keuze maakt!

Kerstverlichting kiezen: vijf vragen om jezelf te stellen

Er is zóveel verschillende kerstverlichting te koop. Lang, kort, cluster, ivy. Met warm licht en harder licht. Hoe maak je nou de juiste keuze? Als je kerstlampjes gaat uitzoeken, zijn er vijf dingen waar je op moet letten, tipt Patrick.

1. Kerstverlichting voor binnen of buiten?

Zoek je kerstverlichting voor binnen? Dan is het makkelijk. Maar als je iets zoekt voor buiten, dan zijn er wel een paar dingen om te overwegen. “Tegenwoordig kan bijna alle verlichting zowel binnen als buiten,” vertelt Patrick. “Om een boompje, conifeer, buxus of kerstboom te verlichten, kun je het beste gewone LED-verlichting gebruiken (met 10 cm tussen de lampjes).”

100-lamps-koppelbare-ijspegelverlichting-400x35cm-lampjes_4_l“Voor buiten is het handig als de verlichting voorzien is van een timer, zodat je niet elke avond of ochtend naar buiten hoeft om de lampjes uit te doen. De gevel en het dak van het huis wordt vaak verlicht met ijspegelverlichting. Zoek je dat? Dan is de koppelbare ijspegelverlichting met rubberen kabel de meest duurzame. Deze kan zelfs het hele jaar door blijven hangen.”

2. Hoeveel lampafstand wil je?

Als je kijkt naar snoeren met LED-lampjes, dan zit het grootste verschil in de lampafstand, vertelt Patrick. “Dit varieert van 10 cm tot 0,6 cm. Mijn persoonlijke motto is ‘Hoe meer lampjes hoe mooier!’, maar smaken verschillen natuurlijk. Clusterverlichting heeft de meeste lampjes (om de halve centimeter). Hoe meer lampjes in de boom, hoe minder decoratie je nodig hebt om de boom mooi aan te kleden.”

clusterverlichting-1536-lamps-soft-led-classic-warm_2_l

Clusterverlichting

“Verlichting is vaak een stuk goedkoper dan de decoratie,” weet Patrick. “Dus met veel lampjes heb je al gauw een mooi aangeklede boom en heb je niet zoveel kerstballen meer nodig. Een mooi en goedkoper alternatief met veel lampjes is de Ivy-light. In zo’n snoer zitten om de 2 centimeter lampjes.”

ivy-light-soft-led-500-lamps-classic-warm_5_l

Ivy of compact-verlichting

3. Welke kleur verlichting vind je mooi?

De meeste leveranciers hanteren de omschrijvingen ‘classic warm’ en ‘warm wit’. “Maar die omschrijvingen zijn wel verwarrend,” legt Patrick uit. “Classic warm is warm geel en lijkt het meest op de kleur van het klassieke kerstlampje. Warm wit is wat lichter en lijkt het meest op de kleur van de traditionele gloeilamp. Het licht van een LED-lampje met ‘warm wit’ vinden de meeste mensen te fel in huis, maar wel mooi voor in de tuin.”

Classic Warm

Classic Warm

Warm Wit

Warm Wit

Felheid van de kerstlampjes

Verder is er het verschil in felheid. Een mini LED-lampje brandt veel feller dan een traditioneel hallogeenlampje. Patrick: “En de soft LED-lampjes hebben een unieke zachte kleur door het matte glaasje in het lampje. De meeste LED-lampjes hebben een volledig transparant glaasje en branden daarom (te) fel. Ik vind de soft-LED dan ook absoluut de mooiste clusterverlichting die verkrijgbaar is in Nederland. Tot slot kun je natuurlijk ook voor gekleurde lampjes gaan.”

clusterverlichting-384-lamps-multi-color_7_l4. Hoeveel lampjes heb je nodig?

“Om de lengte van het snoer goed te kunnen kiezen, moet je vooral weten wat de hoogte van je boom is,” vertelt Patrick. “De lengte van het snoer is de lengte tussen het eerste en het laatste lampje (dus zónder aanloopsnoer).” Je hebt nodig:

 • Bij een boom van 160 cm: minimaal 12 meter lampjes
 • Bij een boom van 180 cm: minimaal 14 meter lampjes
 • Bij een boom van 200 cm: minimaal 16 meter lampjes
 • Bij een boom vanaf 220 cm: minimaal 18 meter lampjes

Patrick: “Bij een clusterverlichting heb je natuurlijk veel meer lichtjes op die hoeveelheid meters zitten dan bij een traditionele verlichting met een lampafstand van 10 cm. Als je van veel licht in de boom houdt, zou ik daarom adviseren om óf voor een clusterverlichting/Ivy-verlichting te kiezen, óf een langer snoer te nemen.”

5. Welk soort verlichting wil je?

Er zijn 2 soorten lampjes: halogeen en LED. Halogeen is het ouderwetse gloeilampje (vaak heel klein). Maar tegenwoordig is toch bijna alles LED? “Dat klopt inderdaad,” vertelt Patrick. “LED is veel energiezuiniger, het scheelt minimaal 70%. Daarnaast is een LED-lampje veel sterker, het gaat veel minder snel kapot.”

Maar er is nog meer: andere soorten kerstlampjes

Dan denk je dat je alles gehad hebt, maar er is nog meer! De volgende kerstverlichting wordt ook veel verkocht.

1-2-Glow

“1-2-Glow is LED kerstverlichting die je in twee stappen eenvoudig in de boom hangt,” licht Patrick toe. “De verlichting bestaat uit één hoofdstreng en verschillende zijstrengen met diverse lengtes, die je makkelijk om de boom heen wikkelt. Nooit meer knopen in je snoer! Het is een strengverlichting met 2,5 cm afstand tussen de lampjes en 8 twinkelfuncties. De 1-2-Glow is er voor bomen van 180, 210 en 240 cm. Het nadeel van deze verlichting is dat je wel lichtstrengen in de boom ziet.”

Afbeeldingsresultaat voor 1-2 glow

LED’s connect: lampjes bedienen via je smartphone

LED’s connect is een handig verlichtingssysteem voor als je je tuin, balkon en/of gevel wil versieren. Met één stekker kun je je eigen verlichtingsset samenstellen tot wel 2000 lampjes. Je kunt je eigen combinatie maken door verschillende verlichtingssets aan elkaar te koppelen. En dat alles met maar 1 stekker,” zegt Patrick.

Afbeeldingsresultaat voor led's connect

De verlichting kun je daarnaast met een app bedienen. “In de app kun je de verlichting dimmen, allerlei ‘twinkle’-functies inschakelen en natuurlijk aan- en uitzetten,” legt Patrick uit. “Daarnaast kun je via de app ook een timer instellen. De app gratis te downloaden en is geschikt voor IOS (Apple) en Android. Deze verlichting is er in compact-verlichting (hetzelfde als Ivy) met 750 en 100 lampjes, clusterverlichting, ijspegelverlichting en draadverlichting.”

Draadverlichting

En tot slot is er natuurlijk de LED-draadverlichting op batterijtjes. Patrick: “De draad van deze verlichting hoef je niet te verstoppen, hij is mooi om te zien en buigzaam. Hierdoor is de verlichting uitermate geschikt om mee te decoreren. Door de ledjes branden de lampjes zeer lang.”

“Er zijn 2 soorten draadverlichting: met een rechte draad en cascade,” vult hij aan. “De rechte draad is ideaal voor in kerststukjes of andere op zichzelf staande decoraties. De cascade draadverlichting bestaat uit een bos van draden met lampjes. Ook uitermate geschikt en zeer decoratief om te gebruiken als kerstboomverlichting. LED-draadverlichting is er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld ook lampjes met decoraties te koop, zoals sterretjes en sneeuwvlokjes. Hier kun je je dus lekker mee uitleven!”

joy-letters-xenos

Draadverlichting

Welke kerstverlichting heb jij allemaal?

Als je het mij (en Patrick) vraagt, dan is het pas kerst als er overal kerstlampjes twinkelen. Heb jij veel kerstverlichting in huis? Ook buiten? Ik hoor het graag! Ook als je een vraag hebt aan Patrick over kerstverlichting, stel die dan gerust hieronder in de reacties.

Dit artikel is in samenwerking met Kerstwinqel.nl tot stand gekomen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

4 reacties

 1. Dit is heel interessant! Volgend jaar heb ik een nieuwe kunstboom maar de verlichting moet ik nog kopen. Ik wil sowieso gekleurd en led maar verder weet ik het nog niet precies. Goed om deze informatie te lezen.

 2. Ik blijf vooralsnog zweren bij “ouderwetse” lichtjes in plaats van LED. Ik ben nog geen LED lichtjes tegengekomen die ik net zo mooi vind branden als klassieke verlichting. Overigens zou het me een fortuin gaan kosten om al mijn verlichting te vervangen voor LED want net als jij leef ik bij het motto “hoe meer lichtjes hoe beter”. In mijn woonkamer branden 8 snoeren clusterverlichting van 768 lampjes: 5 in de boom, 1 langs de trap, 1 op de kast, 1 in de (open) keuken en dan zit er ook nog 1 kortere in een grote vaas. Daarnaast heb ik nog verlichte takken staan, 3 boompjes met ricelights en nog wat verlichte decoratie op de vensterbanken. In de hal prijkt nog een snoer clusters om de spiegel en bij de voordeur zit het hele jaar door een snoer clusters in een boompje. Je kunt wel zeggen dat ik dól ben op al die prachtige kleine lichtjes 🙂

 3. wij hebben classic white en gekleurde ledlampjes in de boom ,

  het resultaat is dat de boom oververlicht is en toch te donker omdat je andere versieringen niet kunt zien .
  hoe lossen we dit op ?

 4. Super leuk de informatie over de kerstverlichting, wil dit jaar graag nieuwe en de kerstcollectie van sostrene, heel mooi. Fijne dag