Wat kun je met Kerst doen voor een ander? [Goede Doelen]

2

Het past helemaal in de kerstgedachte: ook iets doen voor een ander! Dat kun je natuurlijk in je eigen buurt doen, in je eigen kennissenkring of gewoon in je gezin of familie. Maar ook daar buiten zijn genoeg mensen die jouw hulp kunnen gebruiken. In deze blog vertel ik je graag wat je zoal kunt doen rond de Kerst voor iemand die wel wat aandacht kan gebruiken met Kerst.

Laat ouderen niet alleen eten met Kerst

In iedere straat woont wel een oudere die alleen eet met Kerst. Hoe verdrietig is dat! Het Ouderenfonds organiseert in meer dan 20 Van der Valk Hotels door heel Nederland al een aantal jaar kerstdiners, waar ouderen kosteloos kunnen aanschuiven.Voor een lekker diner, gezelligheid, vrolijkheid en feestelijkheid. Kijk maar eens naar de video-impressie hieronder.

Als je het Nationaal Ouderenfonds steunt met een donatie van €5 per maand, hoeven volgend jaar nog minder ouderen alleen te eten met Kerst. Je kunt ook een eenmalige donatie doen. Doneren doe je hier! Wil je liever een eenmalige donatie doen? Voor €15 geef je een eenzame oudere een volledig verzorgd kerstdiner.

Stuur een kerstkaartje naar een eenzame oudere

Veel ouderen brengen de Kerstdagen alleen door. Je las laatst al over de speciale ‘extra’ zegel die je dit jaar krijgt bij een velletje Decemberzegels van Post NL. Die zegel is in samenwerking met Het Ouderenfonds bedacht! Je kunt de zegel gebruiken voor een kerstkaartje die je stuurt naar een heel bijzonder persoon in je leven. Maar ook voor een kaartje aan iemand die je niet kent, en die wel een kerstwens kan gebruiken. Een eenzame oudere.

Dat doe je door een mooie, persoonlijke boodschap op een kerstkaart te schrijven. Frankeer je kaart met de speciale zegel en stuur hem vervolgens naar het Ouderenfonds (Nationaal Ouderenfonds, Postbus 156, 3980 CD, Bunnik) en zij zorgen ervoor dat de kaart terecht komt bij iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken. Lees meer over deze bijzondere actie.

Stuur een kerstkaartje van de Zonnebloem

En als je dan toch een kerstkaartje gaat sturen… Stuur er dan eentje van Nationale Vereniging de Zonnebloem! De Zonnebloem zet alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zodat zij volop van het leven kunnen genieten. Ook in de kerstperiode! Als je dit jaar jouw kerstkaartjes koopt in de webshop van de Zonnebloem, steun je het werk van de duizenden vrijwilligers. Bestel je zes kaartensets? Dan krijg je de zesde set gratis! Bestel je kerstkaarten direct

De Zonnebloem heeft trouwens hele bijzondere, vooral traditionele kerstkaarten. De populairste kerstkaarten zijn die met prachtige illustraties van Anton Pieck. Ook de nummer twee is erg speciaal: het is een kaartje met een tekening van roodborstjes, gemaakt door kattentekenaar Francien van Westering. De kerstkaartenwebshop van de Zonnebloem is nog t/m 12 december open.

Het Oranjefonds: word iemands maatje

Er zijn nog veel meer goede doelen die zich richten op ‘iets doen voor een ander’. Zoals het Oranjefonds. Dit fonds is in het leven geroepen om betrokkenheid in de samenleving te bevorderen. Dat gebeurt onder andere door het Maatjesproject. En jij kunt ook iets doen voor een ander, als je dat wil! Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die helpen de samenleving leefbaar te maken voor iedereen.

fsmaatjesEen maatje gaat gezellig koffie drinken bij iemand die een beetje eenzaam is met Kerst bijvoorbeeld. Of op stap naar de kerstmarkt met een kind dat thuis aandacht tekort komt. Of zwemmen in de kerstvakantie met iemand met een beperking! Bij een maatje staan menselijke kwaliteiten centraal zoals warmte, tijd, nabijheid, respect, humor en begrip. Er zijn in elke regio wel maatjesinitiatieven. Wil jij één keer per week of twee weken een ander helpen met jouw aandacht of kennis? Meld je dan aan via deze site

Rode Kruis: Serious Request

Wie kent Serious Request niet? Ook dit jaar weer wordt de actie van het Rode Kruis & Radio 3FM groots aangepakt. Twee DJ’s zitten van 18 t/m 24 december in een glazen huis op de Grote Markt in Breda en verzamelen zo veel mogelijk geld voor het goede doel.

In 2016 vraagt Serious Request aandacht voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie.

Wat kun jij doen? Je kunt een liedje aanvragen in ruil voor een donatie, gewoon een donatie doen, zelf een actie starten, iets kopen op de veiling of in de webshop. En natuurlijk kun je ook geld in een envelop doen en langsbrengen in Breda. Meer weten over deze actie? Check dan de site.

Mis jij nog een goed doel in deze blog?

Ik geef eerlijk toe: ik heb eigenlijk nog nooit wat gedaan voor iemand die ik niet ken met Kerst. Behalve dan af en toe schrijven over dit soort initiatieven. Dat ga ik direct veranderen. Want er zijn zoveel dingen die je kunt doen voor een ander die het minder goed heeft dan jij.

Christmaholic is daarom direct vaste donateur geworden van het Nationaal Ouderenfonds. Ken jij nog een ander goed doel of een stichting die iets bijzonders doet voor mensen in de Kerstperiode? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

2 reacties

  1. Heel mooi! Ik heb mij opgegeven/ingeschreven als schrijfster bij Project Postmaatje (ook op FB) en die heeft ook altijd hun Kerstactie waar je je kunt opgeven en dan krijg je (dit keer in de week van 12 december a.s.) een aantal adressen van eenzame ouderen (van 1 tot 7 of meer, is jouw keuze) toegestuurd om daar iets van post of iets anders naar toe te sturen. Ik zal voor deze keer ook wat versturen naar het Nationaal Ouderfonds. Mooi dat jullie dit steunen!