Kerststukje maken: feestelijke bollen van mos

6

Ik heb weer een nieuw hip kerststukje voor jullie! Dit keer maakte ik – samen met Marieke van Bloemmarie – deze winterse kerstbollen van mos. Mos is hartstikke in deze winter, dus het leek ons erg leuk om er een DIY mee te maken! Dit kerststukje is wel wat moeilijker te maken dan de andere die we dit jaar hebben gemaakt, maar je wordt er al gauw handig in.

Wat heb je nodig voor deze kerstbollen van mos?

Zorg dat je in huis hebt:

 • 3 bollen van piepschuim (twee helften) van verschillende groottes
 • Heel veel mos
 • Binddraad
 • Kerstballetjes en andere kleine decoratie zoals houten sterretjes
 • Takjes van het Zilverstruikje of ander kerstgroen
 • Lijmpistool
 • Eventueel: spuitsneeuw

spulletjes-benodigdheden-mos-bollen-kerstHoe maak je de kerstbollen van mos?

Snijd van één helft een ‘kapje’ van de onderzijde af, zodat de bol straks goed blijft staan. Schuif nu de piepschuimhelften op elkaar. Maak de mos wat dunner door hier en daar wat donkerbruin ‘zand’ en takjes van de onderzijde van het mos te verwijderen.

Leg een lap mos op je bol en wikkel er binddraad omheen. Blijf de mos aanvullen en de draad eromheen wikkelen totdat je geen piepschuim meer ziet. Trek het draad stevig aan terwijl je wikkelt. Zit de mos goed vast? Bind dan de binddraad vast aan zichzelf. De basis is klaar! Doe ditzelfde met de andere twee bollen.

Nu is het tijd om de mosballen te gaan decoreren. Gebruik hiervoor je lijmpistool. Lijm de sterretjes, takjes groen, kleine kerstballetjes en andere versieringen vast op de bovenzijde van je mosbal. Gebruik wat meer decoratie op je grotere bollen dan de kleinere. Laat het geheel even drogen. Spuit tot slot wat sneeuwspray over de bol voor een winters effect.

Als je bepaalde decoraties niet wil besneeuwen (zoals de blauwe minikerstballetjes op onze ballen), dan kun je die natuurlijk het beste pas na de sneeuwspray op de mosbol plakken. Heb je alle decoraties op de juiste plek gelijmd en is je sneeuw droog? Dan zijn je mosbollen klaar!

mosbollen-kerststukje-makenkerst-bollen-mosKerststukjes maken: iets voor jou?

Wat vind je van deze trendy kerstballen van mos? Ik vind ze reuze leuk om in een groepje bij elkaar te zetten op de eettafel, de salontafel of de tuintafel buiten! Wil je nog meer leuke kerststukjes zien die je makkelijk zelf kunt maken? Kijk dan hier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Heel leuk idee. Ik wilde 1 mosbal maken Om op de tafels te zetten van een verzorgings tehuis.
  Kan ik ook boven op de bal wat vers groen doen in wat oasis?
  bedankt alvast voor je reactie,
  M.v.gr.
  Lennie

 2. Jouw inspiratie mosbal gebruikt..
  Ik gebruikte een grote kerstbal
  Gevuld met zand en plakte er een houtschijfje onder . En beklede deze met mos. Hier heb ik naar een toef bind idee een waterval groen effect op gemaakt