Kerstsfeer in Amersfoort: 8 tips voor kerstshoppen & de kerstvakantie

1

De kerstvakantie is een ideale periode om er een dagje op uit te gaan. Met je partner, vrienden of met het hele gezin: wat is er leuker dan samen een (nieuwe) stad te ontdekken? In de regio Amersfoort is er in de kerstvakantie van alles te doen en te zien. Wat dacht je van schaatsen, shoppen of naar winters theater? In deze blog heb ik mijn 8 beste kersttips voor een dagje Amersfoort op een rijtje gezet.

1. Mirakels Amersfoort

mirakels2Zodra het donker begint te worden, gaan de lichtjes aan en begint Mirakels Amersfoort: een spannende route door de binnenstad waarbij je het historische verhaal van de stad ontdekt. Stap luisterend naar de stem van Maarten van Rossum terug in de tijd naar de Middeleeuwen, van de Onze Lieve Vrouwetoren tot de Koppelpoort. De route komt tot leven met videomapping, virtual reality en echte acteurs.

Mirakels Amersfoort is van 26 t/m 30 december. Wil je zeker zijn van deelname aan de audiotour, koop dan van tevoren online of bij de VVV je kaartjes. Ze kosten 7,50 euro per stuk.

2. Lekker schaatsen

schaatsen3Wat is er gezelliger dan schaatsen? In het centrum van Amersfoort heb je twee (!) ijsbanen: in de historische binnenstad ‘Amersfoort op het IJS‘ (16 december t/m 14 januari) op het Lieve Vrouwekerkhof en ‘WinterparadIJS‘ (t/m 8 januari) op het modernere Eemplein. Heb je je schaatsen weer ingeleverd of opgeborgen, dan kun je even bijkomen bij de naastgelegen kerstmarkt. Tussen 16 en 18 december geniet je op het Eemplein van winterse hapjes en muziek, natuurlijk met glühwein of een kopje warme chocolademelk.

3. Jeugdtheater Winterkost

winterkost3
Voor de kinderen zijn er de hele kerstvakantie lang voorstellingen bij Theater De Lieve Vrouw op het Lieve Vrouwekerkhof. Winterkost is jeugdtheater, van levend keukengerei tot een heus kerstcircus! Ook aan de allerkleinsten is gedacht: op dinsdag 3 januari kun je bijvoorbeeld naar het concert van Niki Jacobs voor baby’s tussen 5 en 14 maanden.

4. Kerstwinkel ‘It’s all about christmas’

kerstwinkel
Amersfoort heeft haar eigen kerstwinkel ‘It’s all about Christmas‘ op het Sint Jorisplein. Onderverdeeld in 10 trendy thema’s vind je er de mooiste ballen, stukjes, bomen en andere kerstversiering. Leuk om je voorraad weer aan te vullen of juist je hele woonkamer opnieuw te decoreren. De winkel is dagelijks geopend.

Tip: ben je toch in de buurt, neem dan ook eens een kijkje bij de Scandinavische kerstcollectie van Sissy Boy. Originele cadeautjes voor je dobbelspel vind je bij Flying Tiger aan hetzelfde plein.

5. Winterbeklimming Onze Lieve Vrouwetoren

winterbeklimming2
Wist je dat Amersfoort precies in het midden van Nederland ligt? De Onze Lieve Vrouwetoren (door inwoners ook wel liefkozend Lange Jan genoemd), vormt zelfs het kadastraal middelpunt van Nederland. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht op de historische binnenstad. Beklim je ‘m in de kerstvakantie, dan vertelt een gids je in 1 uur alles over de legende van de toren.

Kaarten kosten 5 euro voor volwassen en 4 euro voor kinderen. Tip: heb je nog een VVV-bon liggen? Als je daarmee betaalt bij het VVV-kantoor, krijg je de tweede winterbeklimming gratis.

6. Warme Winteravonden DierenPark Amersfoort

dierenpark3
Heb je het over Amersfoort, dan denk je waarschijnlijk aan DierenPark Amersfoort. In de kerstvakantie is het er extra leuk: van 27 t/m 30 december blijft het park blijft langer open tijdens de Warme Winteravonden. Met duizenden lichtjes, knisperend haardvuur, optredens, hapjes en sneeuw kan het alleen maar een gezellige avond tussen de dieren worden. Toegang tot het park kost 12,50 euro.

7. Kerstmannenloop

kerstmannen2
Ben je hardloopfan? De Kerstmannenloop op 16 december is het grootste hardloopevenement van de stad. 1500 mensen gaan verkleed als Kerstman of -vrouw hardlopend door de binnenstad. De loop begint en eindigt op het Eemplein. Na 5 kilometer zwoegen is er gelukkig een rustmoment met een hapje en een drankje, bij Zandfoort aan de Eem. Ook gezellig als je niet van hardlopen houdt: de stroom hardlopende kerstmannen is een bijzonder gezicht! Deelname is inclusief kostuum: 10 euro voor kinderen tot twaalf jaar en 12,50 euro voor volwassen.

8. Kinderopera Roodhapje (6+)

roodhapje3
Roodkapje ontmoet in deze swingende voorstelling de wolf, die haar naam steeds verhaspelt naar Roodhapje. Wie is die eenzame wolf, en zal zijn spiegelbeeld en vriendje Waterwolf mee teruggaan naar het Noorden? In de Veerensmederij (op loopafstand van Station Amersfoort) kun je Roodhapje van Holland Opera van 24 december t/m 8 januari bekijken. Roodhapje is bekroond met de juryprijs YAM-award 2016 (Young Audience Music Award) in de categorie Beste Opera en kreeg vorig jaar al lovende woorden van pers en publiek. Tickets zijn te koop vanaf 10 euro.

Voordat je gaat: handig om te weten

Ga je Amersfoort ontdekken voor Kerst of in de kerstvakantie? Dan is het handig om te weten dat het in de binnenstad altijd koopzondag is. Op donderdag is er koopavond. Ook kun je in december winkelen tijdens de extra koopavonden en zijn er een aantal winkels open op Tweede Kerstdag.

Bekijk voor een handig overzicht van alle leuke (kinder)activiteiten en evenementen in Amersfoort de Kerstvakantie-pagina. Vragen of heb je zelf nog meer tips? Laat dan hieronder een reactie achter. Veel plezier en hele fijne feestdagen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Esther Settels houdt van kneuterige gezelligheid en eten, of dat nou zelf koken is of buiten de deur. Belangrijke zaken vindt zij warme chocolademelk, kerstkransjes en geurkaarsen (en chocoladepepernoten).

Reageer!

1 reactie

 1. Pauline Verbaan op

  Hoi lees net je blog van vorig jaar over Amersfoort. Ik woon zelf in Gouda daar is ook best veel te doen met kerst zoals:

  Gouda bij kaarslicht echt heel sfeervol wel erg druk.
  De kerstmarkt in de st Janskerk
  De ijsbaan ( dit dit jaar waarschijnlijk nog groter wordt) op het marktplein waar ook het prachtige stadhuis staat en natuurlijk de boom die al eerder is verlicht tijdens gouda bij Kaarslicht.
  De kerst theater wandeltocht. Route door gouda op verschillende plekken wordt deel van het kerstverhaal getoond.

  Misschien heb je niets aan mijn berichtje maar dacht stuur je toch een mailtje. Ik vind je site super ben zelf ook dol op kerst. Heb vorig jaar 2 maileg poppen genaakt met het patroon die je op je site had gezet echt super.

  Groetjes Pauline succes met je kerst verhalen.