Onze allerbeste decoratietips voor een Pinterest proof kersttafel

0

Voor het kerstdiner wil je je tafel waarschijnlijk net wat specialer aankleden dan voor een gewone maaltijd. Maar hoe doe je dat nou? Ik heb de afgelopen jaren zelf regelmatig een kersttafel gedekt én heel wat (foto’s van) feestelijk versierde kersttafels gezien. Mijn allerbeste tips en decoratie-ideetjes waar je het meest grandioze effect mee bereikt, deel ik in deze blog met je!

1. Kies een kleurschema

Het begint allemaal bij het kiezen van een kleurschema. Kies drie, vier of vijf kleuren die je wil laten terugkomen in je kersttafel. Denk aan rood, goud, beige en wit. Of zwart, wit, grijs en groen. Ook mooi: paars, lila, lichtblauw en wit. Natuurlijk is het effect het mooist als die kleuren ook terugkomen in de rest van je kerstdecoratie in huis. Zorg dat alle kleuren minimaal op twee manieren terugkomen op je kersttafel, zodat je een mooi ‘af’ geheel creëert.

2. Voeg warmte toe met textiel

We beginnen onderop: wat leg je op tafel? Textiel (stof dus) is echt een sfeermaker. Leg een mooi tafelkleed op tafel en voeg nog wat extra warmte toe met een gekleurde tafelloper of met stoffen servetten daar weer bovenop. Door te werken met verschillende structuren in de stof komt je kersttafel tot leven. Variëren in kleur geeft je kersttafel diepgang.

3. Stapelen die borden!

Mijn tweede tip is eigenlijk de allerbeste en belangrijkste tip: stapelen. Laagjes, laagjes en nog meer laagjes. En dan heb ik het vooral over de borden! Als je rondneust op Pinterest en naar mooie plaatjes van gedekte kersttafels kijkt, zul je zien dat er áltijd stapeltjes gemaakt worden. En het mooiste effect krijg je als je daarbij ook speelt met diverse texturen, materialen en kleuren.

Onderop leg je bijvoorbeeld een ronde placemat of een ronde schijf van een boomstam. Daarop leg je een groot gekleurd bord. Daarboven volgt het grootste onderbord en daarop een kleiner bord en helemaal bovenop een nog kleiner bordje of kommetje. Daartussen kun je bijvoorbeeld ook nog een papieren servet leggen. De foto’s hieronder bieden je vast wat inspiratie!

4. Centerpiece: zorg voor een blikvanger

Hier en daar op tafel wat kerstdecoratie neerleggen, is natuurlijk prachtig. Maar wil je écht knallen, creeër dan een blikvanger van een centerpiece op het midden van je tafel. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van kerstgroen dat je over de tafel ‘drapeert’ en versiert met wat kerstballetjes en lichtjes. Zorg wel dat je eerst alle glazen en bestek op de kersttafel legt, zodat je weet hoeveel plek je over houdt voor je centerpiece.

Een centerpiece creëren kan ook met kaarsen, vaasjes vol kerstgroen of met een hele hoop kerstballen en andere kerstdecoraties. Maak er in ieder geval één geheel van. Gebruik ook de hoogte! Decoratie onder een hoge glazen stolp bijvoorbeeld of juist in een vaas. Zorg er wel voor dat iedereen aan tafel elkaar nog goed kan zien, anders is het ook zo ongezellig.

5. It’s all about kaarslicht

Dim de lampen in huis en verdeel over de hele lengte van de tafel kaarsjes op verschillende hoogtes. Zorg voor kaarslicht op tafelhoogte door waxinelichtjes in simpele houders neer te zetten. Hoger op de tafel verdeel je kaarslicht in de vorm van dinerkaarsen of stompkaarsen. Het verschil in hoogte zorgt – samen met de hoeveelheid flikkerende vlammetjes – voor een sfeervol 3D-resultaat.

Vergeet ook de ruimte om de tafel niet in kaarslicht te hullen. Heb je een trap in de kamer waar de eettafel staat? Zet dan op elke trede een kaarsje. Maar ook de kast, de salontafel en andere plekken in huis verdienen de warmte van kaarsjes. Zo zorg je voor een feeëriek sfeertje.

6. Details: servethouders, naamkaartjes, menukaartjes

De basis is klaar, nu is het tijd voor de finishing touches. It’s all in the details. Maak van een stukje touw en wat kerstgroen een mooie servethouder. Zorg voor naamkaartjes en menukaartjes op tafel (hier kun je ze gratis downloaden en uitprinten). Maak het geheel af met wat glitter of tafelconfetti in kerststijl.

Nog meer inspiratie voor een fantastische kersttafel

Met deze tips wordt jouw kersttafel de mooiste die je ooit gedekt hebt. Dat weet ik zeker! En als je toch nog wat meer inspiratie nodig hebt (of gewoon zin hebt om naar prachtige kerstplaatjes te kijken) heb ik een lekker vol Pinterest-bord vol foto’s van versierde kersttafels voor je. Hieronder vind je alvast een kleine selectie, hier vind je het complete bord.

       Volg het bord Christmas Table van Christmaholic.nl – kerst op Pinterest.

Hoe ziet jouw kersttafel eruit?

En natuurlijk ben ik ook super benieuwd hoe jij jouw kersttafel gaat versieren dit jaar. Heb je nog essentiële tips voor ons die je wil delen? Heb je nog ideetjes die echt niet mogen ontbreken in dit artikel? Laat dan hieronder je reactie achter! En als je het leuk vindt, kun je ook meteen een foto van jouw kersttafel (van vorig jaar) uploaden. Wil je nog meer inspiratie voor een feestelijk gedekte kersttafel? Kijk dan hier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!