Kerstontbijt & kerstbrunch: de lekkerste gerechten

0

Het kerstdiner heb je vast al helemaal gepland, ook de meeste ingrediënten heb je vast in huis. Maar hoe zit dat met het kerstontbijt of de kerstbrunch? Heb je daar al over nagedacht? Hieronder vind je mijn favoriete gerechten voor een heerlijke start van je kerstdagen. Hartig én zoet.

Hartige recepten voor kerstontbijt of kerstbrunch

Zelf ben ik een hartige ontbijter. Van mij moet er dus altijd wat hartigs op tafel staan als ik ontbijt of brunch. Hieronder mijn favoriete hartige gerechten voor het kerstontbijt of de kerstbrunch.

Worstenbroodjes

Ik kom uit Brabant, dus voor mij is het geen Kerst zonder worstenbroodjes. Sla het worstenbrood van de supermarkt alsjeblieft over, dat smaakt nergens naar. In Brabant koop je goede worstenbroodjes bij de bakker. Woon je niet in het Zuiden? Dan zou ik ze lekker zelf maken. Met dit recept bijvoorbeeld!

Eieren

Ik hou van eieren! Ze zijn ook zo veelzijdig. Waarom zou je ze alleen met het Paasontbijt eten? Ik zeg: maak er iets bijzonders mee. Bak bijvoorbeeld kwarteleitjes en serveer ze op een stukje brood waarop je een geprakte avocado hebt verdeeld met peper en zout. Ook leuk is oeuf en cocotte: eieren uit een potje. Hieronder wat inspiratie!

Iets met zalm

Zalm is luxe en het is nog lekker ook. Eigenlijk mag het niet ontbreken op je ontbijttafel. Dit recept voor zalmterrine met komkommer en ei is van de getalenteerde receptenschrijfster en foodfotografe Simone van den Berg. Je kunt het lekker lang van te voren voorbereiden en het lijkt me werkelijk zalig!

Het kan ook heel simpel: leg wat plakjes gerookte zalm op tafel, zodat mensen er hun broodje mee kunnen beleggen. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer lekkere dingen maken met gerookte zalm. Zoals:

Quiche

Misschien niet echt geschikt voor een vroeg kerstontbijt, maar als je gaat brunchen dan is een quiche nooit weg. Je kunt hem ruim vantevoren maken en zelfs heerlijk koud eten! Een paar van mijn favoriete quicherecepten:

Zoetigheid voor het kerstontbijt

Tijd voor de zoete kant. Want natuurlijk mag ook dat niet ontbreken op tafel als je een kerstontbijt of kerstbrunch serveert. Hieronder mijn favo zoete kerstrecepten voor het ontbijt.

Zelfgemaakte kerststol

Ook de kerststol is natuurlijk onmisbaar voor het kerstontbijt. Je kunt hem kopen bij de bakker, maar zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Hier vind je ons recept.

Laagjes lekkers

Dit is zo simpel en ziet er zo feestelijk uit! Maak voor iedere gast aan tafel een klein glaasje met laagjes lekkers. In het exemplaar op de foto hieronder zit yoghurt, gepureerde diepvriesvruchten, gepofte boekwijt, wat vers fruit, kokosrasp en geroosterde amandelschijfjes. Maar je kunt de laagjes van allerlei ingrediënten maken. Hier vind je nog veel meer inspiratie.

Warme kaneelrolletjes

De smaak van warme kaneel is voor mij echt verbonden met Kerst. Die van de bakker blijven helaas niet zo lang lekker, worden al gauw taai. Dus je kunt ze het beste zelf maken. Dit recept op de blog van Brenda lijkt me echt heerlijk. Misschien ga ik ze nog wel maken dit weekend!

Zoete kerstontbijtrecepten voor de kinderen

Je zag al helemaal bovenaan deze blog de kerstman van pannenkoek, banaan, aardbei en slagroom. Hoe cute is die!? Voor de kids kun je je natuurlijk helemaal uitleven met pannenkoekcreaties. De presentatie is key! Wat dacht je van een pannenkoekkerstboom of een een sneeuwpop. Op MamasAndPapasBlog.com vind je recepten en uitleg.

Wat is jouw favoriete gerecht voor de kerstbrunch?

Als je het mij vraagt heb je nu een hele hoop inspiratie om van het kerstontbijt of de kerstbrunch echt iets bijzonders te maken dit jaar. Mis jij misschien nog een heerlijk gerecht in deze blog? Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw favoriete gerecht voor de kerstbrunch of het kerstontbijt. Deel je jouw suggesties in de reacties hieronder? Vinden we leuk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!