Kersttrend #1: Industrieel, zacht & ambachtelijk

16

Tijd voor de kersttrends 2017! Deze eerste trend is best vernieuwend. Het industriële zien we natuurlijk al een tijdje in de woonwereld. Ook in de kerstversiering komt het al een paar jaar terug. Wat er nieuw is, is de combinatie van die koele industriële woonstijl met juist zachte, warme kleuren en ambachtelijke materialen. Het resultaat is stoer én chique. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden.

Stoere materialen & warme kleuren

De hoofdkleuren van deze nieuwe kersttrend zijn wolwit, linnengrijs, champagne en donker chocoladebruin. De stijl wordt door kerstdecoratieleverancier Kaemingk ‘Atelier’ genoemd. Het past perfect bij de ‘makers movement’ die we nu overal zien. We gaan als maatschappij langzaam van massageproduceerde spullen voor een bodemprijs (made in China) terug naar lokale en ambachtelijke vervaardiging. Steeds meer mensen betalen liever wat meer voor een verantwoordelijk en handgemaakt product. Daar speelt deze kersttrend op in.

Je ziet de ‘ambachtgedachte’ vooral terug door het gebruik van allerlei verschillende materialen. Denk daarbij aan leer, beton, donker en verweerd hout, marmer, steen, zeep, papier, stof, zwart en grijs staal. Maar ook bijvoorbeeld handgemaakte kaarsen. Juist al die verschillende texturen geven deze kersttrend zijn unieke look.

Kalm en comfortabel

Je zou denken, met zoveel stoere materialen is het vast een kil geheel. Integendeel! De combinatie van de ruige materialen met kerstversieringen in bruine en campagnetinten maakt deze kersttrend voor 2017 heel zacht en comfortabel. Het is koel én warm tegelijk.

Wat me erg aansprak in deze sfeerkamer waren de handgemaakte kaarsen en zeepjes! Die zien er niet alleen heel leuk en zacht uit, maar ruiken ook nog eens erg lekker. Als je nog wat meer warmte en kleur wil, zou je als je het mij vraagt wat bordeauxrode en/of oudroze poedertinten kunnen toevoegen aan de kleurenmix. Want ook die passen hier perfect bij en zijn in 2017 nog helemaal hot.

Simpel & stijlvol

Bij deze kersttrend komt niet te veel poespas kijken. Ga voor simpele vormen, zoals een platte of 3D houten kerstboom met wat lichtjes eromheen en een paar ballen. Of een kerstboom die in slechts één kleurstijl gedecoreerd is.  Helemaal wit bijvoorbeeld, of in bruintinten. Effen kussens en kleden voor op je bank kunnen voor de nodige warmte en stijl zorgen.

Ambachtelijke Kerst

Bij de ‘Atelier’-trend horen ook bijzondere, handgemaakte kerstballen. Het nadeel van dit soort versieringen is natuurlijk dat ze best wel prijzig zijn. Maar je hebt wel een uniek exemplaar in handen! Deze kersttrend voor 2017 leent zich natuurlijk ook perfect voor het gebruik van zelfgemaakte versieringen. Denk aan zelf geverfde kerstballen, een zelf gezaagde platte kerstboom of handgemaakte kaarsen. Zolang je in het kleurenpalet blijft, past het er perfect bij.

Van de sfeerkamer in de showroom kreeg ik in ieder geval direct kriebelende handen. Zelfs als ik naar de foto’s kijk dan krijg ik zin om zelf creatief aan de slag te gaan. Met kerstkaarten maken en kerstcadeautjes inpakken bijvoorbeeld. En de grote lampen in touw op de foto hierboven ga ik zeker opsnorren in het tuincentrum. Die gaan met mij mee naar huis. Zo gaaf!

Video: kersttrend 2017 – Ambachtelijk & Industrieel

Bij alle kersttrends 2017 heb ik een video-impressie gemaakt in de showroom van Kaemingk. Dus ook voor deze! Je bekijkt het filmpje hieronder. Wil je geen video van Christmaholic meer missen – en ze bovendien als eerste te zien krijgen (soms zelfs een paar dagen voor de blog online komt!) – abonneer je dan even op mijn YouTube-kanaal.

Kersttrends 2017: wat vind jij van deze trend?

Ik ben onwijs nieuwsgierig of jullie deze nieuwe stijl omarmen of toch te kil en koel vinden. Het is natuurlijk geen typische kersttrend, maar meer een woonstijl. Zou je het overwegen? Of ga je toch voor de meer traditionele Kerst? Deel jouw mening in de reacties hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

 1. Ik zie hieronder een windlicht met een lamp erin! wowww ik heb hele mooie windlichten waarin ik dat graag zou willen.Veel beter en mooier dan kaarsen, en ook nog eens veilig, maar hoe doe ik dat? en wil ook geen snoeren zien?
  Iemand de gouden tip, kwam het eens tegen van led maar kan het nergens meer vinden.
  Mooie stoere stijl en toch oogt het gezellig en warm.

 2. georgette snelders op

  Ik vind de koele kerstbomen wel mooi maar dan niet in een industrieel huis. Het lijkt mij leuker in een warm huiselijke sfeer. Zodat je dan het knusse gevoel heb.

 3. Qua stijl past het niet helemaal in mijn huis, want ik heb geen industriële inrichting. Eerder een licht, warm mengelmoesje van van alles door elkaar heen (muren kleur Grind, ladekasten warme middenbruine kleur, licht beige gemeleerde stoffen bankstel, zwartbruine boekenkastjes en een of andere zachtgroene teint geverfde grote boekenkast en vitrinekast o.a.) denk ik, grinnik. Vind de windlicht met lamp heel leuk, zou ook wel in m’n huis passen. De staande stoffen kerstboompjes met tekst op houten voet…helemaal te gek en verder vind ik eigenlijk alles wat ambachtelijk gemaakt is helemaal top. Maar ik blijf toch fan van het tradidionele kerstrood en groen hoor! En een gemengde kerstboom, in ieder geval warme teinten. Gezellig weer dat de blogs weer geregeld gaan komen, werd al ongeduldig, haha. Leuk blog en video, bedankt!

 4. Ik vind het mooier dan ik dacht,toen ik het woord industrieel hoorde.De kleuren komen toch mooi samen.Voor mij zal er altijd wel een mixje ontstaan

 5. Ja toch wel gaaf dat industrieele. Past niet zo in mijn huis maar een beetje mixen kan best. Mja het probleem is dat ik alles van kerst leuk vind!! Als ik met nog meer kerstspullen thuis ga komen denk ik dat mijn man zegt” en waar gaan we dat nu weer laten”. Maar heerlijk weer die tijd. Kijk uit naar de volgende blog! Super!

 6. Ik vind die eerste foto met die ‘zware’ sneeuw en lampjes in de boom heel erg mooi!
  Hoe fijn zou het zijn als we dit jaar weer eens een koude (misschien zelfs witte!!) December maand zouden hebben (in plaats van 26 graden in oktober en 15 graden met kerst )

 7. jingle bells jingle bells helemaal mijn ding mooie hout soorten met metaal , verschillende structuur en stoffen. Jammer dat ik maar een klein huisje heb maar alles gaat in de kerstsfeer ,tuin en binnen. jingle bells

 8. Marian van der Wiel op

  Ik vind de kerstboom overgoten met kaarsvet echt mooi. De wind lichten echt mooi .Maar ik blijf denk toch bij de groene boom met rode zilver kleurige ballen.

 9. Ik vind het heel gaaf, zeker in combinatie met ons nieuwe interieur. We gaan volgend jaar samenwonen en hebben al een aantal accessoires en meubels uitgezocht in de landelijke en industriële stijl. Maar kerstrood blijft mijn favoriet, maar wel in combinatie met hout. Als je die lampen gescoord hebt, hoor ik graag waar! Gaaf zijn die zeg!

 10. Ik ga meer voor het traditionele groen en rood! Vind de kerstboom met het kaarsvet schitterend.
  De warme kerstkleuren vind ik toch het allermooist nog! Deze kleuren horen echt bij de tijd van het jaar..Ik vind ze niet weg te denken.

 11. Helaas weet ik dat niet. Alle beelden in deze blog zijn gemaakt in de showroom van de kerstdecoleverancier. Hier doen de tuincentra en winkeliers hun inkopen. Weet helaas niet wie wat heeft ingekocht.