Kersttrend #2: Botanisch & Groen

15

Het is vrijdag, en dus weer tijd voor een nieuwe kersttrend! De rubriek ‘kersttrends 2017‘ startten we vorige week met de industriële & ambachtelijke stijl. Vandaag is het de beurt aan de meest spraakmakende kersttrend van dit jaar: de botanische kerst. Kernwoorden van deze stijl: groen, groener, groenst!

Botanische kerst: hotte trend voor 2017

Vorig jaar schreef ik al een blog over botanische kerstversiering, vol inspiratie en ideetjes. Het was de laatste trendblog van 2016. Toen zagen we dus al dat de kleur groen in de kerst populair was. Maar voor kerst 2017 kunnen we écht niet meer om deze stijl heen. Groen is ontzettend hip in de woonwereld. Het werd begin dit jaar uitgeroepen als Pantone kleur van het jaar. Je ziet het in meubels, in woontextiel, accessoires en ook steeds meer op de muur. Vanaf dit jaar zien we het dus ook in de kerstboom!

Groen, groener, groenst: het is hartstikke in

Echt groen – en dan bedoel ik dus levende planten – in je interieur wordt alsmaar populairder. Zo zien we in steeds meer woonwinkels, naast meubels en accessoires, ook echte planten verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de Homeland-afdeling van Sissy Boy.  Tuincentra kunnen hun hart dan ook ophalen met deze kersttrend. In 2017 mogen ze namelijk kerstdecoratie samen presenteren met echte planten én kunstgroen. Ik ben erg benieuwd of ze dat ook daadwerkelijk gaan doen, maar het kan haast niet anders!

De hoofdkleuren voor de botanische kersttrend zijn – niet verrassend haha – diverse tinten groen. Waaronder olijfgroen, donker kerstgroen en eucalyptus. Eucalyptus was de trendkleur van vorig jaar. Dus als je nog versieringen in deze kleur hebt liggen, dan kun je weer helemaal los dit jaar. Winters wit en suèdebruin (de opvolger van koper) maken de natuurlijke kleurenmix voor deze trend compleet.

Kerstdecoratie geïnspireerd op de natuur

Je zou verwachten dat al dat groen wegvalt tegen een groene boom, maar dat is helemaal niet zo! Het vormt natuurlijk wel een rustig geheel. Als we kijken naar de kerstdecoratie voor in de boom, dan zien we niet alleen ‘standaard’ groene, bruine en witte ballen, maar ook veel hout. En natuurlijk allerlei versieringen die geïnspireerd zijn op de natuur. Denk aan ornamenten in de vorm van eikeltjes, blaadjes, dennenappels en diertjes. Het ornament in de vorm van kerstboom van vilt op één van de foto’s hieronder heeft echt mijn hart gestolen. Love it!

Ook échte natuur mag dus in de boom. De takken van je kerstboom bedek je bijvoorbeeld met groen mos en echte dennenappeltjes. Je kunt ook takken groen ín je boom steken. Natuur + natuur = botanisch! Kies bij voorkeur natuurlijk materiaal dat mooi indroogt. Als je je boom al heel vroeg op zet, zijn echte takken en mos misschien niet zo handig. Maar dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om kunstgroen te gebruiken. Zoals de nep-eucalyptus op de foto hieronder!

Modern én landelijk te stylen

In de showroom van kerstdecoratieleverancier Kaemingk werd deze kersttrend gepresenteerd in een grote moderne kas van zwart staal en glas. Die combinatie van het natuurlijke groen met die stoere industriële, zwarte elementen in huis is werkelijk prachtig. Maar ook in landelijke interieurs past de botanische stijl wat mij betreft heel goed. Ik zie het zo voor me!  Veel wit, hout en dan al dat groen erbij. Prachtig hoor. Eigenlijk kun je dus nooit de plank misslaan met deze kersttrend voor 2017.

Bekijk de video bij de botanische kersttrend

Bij deze kerststijl heb ik ook een leuke trendvideo gemaakt! Je bekijkt hem hieronder. Wil je echt geen video van Christmaholic meer missen – en ze bovendien als eerste te zien krijgen, want ik zet ze vaak al voordat de blogjes online komen live – abonneer je dan even op mijn YouTube-kanaal. Ik beloof je plechtig dat ik alleen maar leuke video’s zal delen :-).

Wat vind jij van deze kersttrend voor 2017?

Nu is het woord aan jou! Ben jij wel een groen type? Hou je van de natuur? En zie je het wel voor je om een groen bos naar binnen te halen deze Kerst? Of vind je het te eentonig? Vertel het me in een reactie hieronder. Ook als je het echt helemaal niets vindt, dan hoor ik het natuurlijk weer graag.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Geweldig! natuur + natuur had ik zelf al in me hoofd: een boom onder de veranda met natuurlijke spullen erin zoals eikeltjes en denneappeltjes.En uiteraard dat kerstboompje van vilt: hopelijk kom ik die ergens tegen.
  Ik kan me helemaal vinden in deze stijl, en dan binnen veel lichtjes en een paar kerststukken.

 2. Leuk al dat groen…maar ja……vorig jaar zat ik al op groen en dan bedoel ik mint en eucalyptus. Na jaren mijn zwarte boom gekleed te hebben met zilver en glas, ging ik in 2016 over naar de zwarte boom met mint en eucalyptus… gezellig dat het nu straks overal te koop is…( of niet 🙂 . 2016 was vooral veel zelfmaak decoraties(bij gebrek aan te koop on winkels) in mijn kleuren….straks lekker nieuws erbij…..kom maar op!!

  • Ik vind dit eigenlijk niet echt een vernieuwende trend. Ik had vorig jaar al groen en goud met natuurlijke elementen. Ik zit juist te wachten op een hele nieuwe, mooie, frisse en feestelijke trend die echt weer eend iets anders is. Denk je dat zoiets gaat lukken dit jaar?

   • Hey Evelien, hij is juist heel vernieuwend! 🙂 Misschien ben jij gewoon een voorloper op de trends haha. Vorig jaar zagen we dit natuurlijk al wel, toen was de stijl in opkomst, maar dat is altijd met trends. Dit jaar is ie in ieder geval overal te vinden. Echt iets totaal anders komt er niet, simpelweg omdat mensen supersnelle veranderingen niet aan kunnen haha. Daarom doen de leveranciers dat geleidelijk. De andere trends dit jaar borduren nog veel meer voort op eerdere stijlen.

 3. Groen is nooit echt uit geweest! Geweldig dit, want mijn favoriete kleur is namelijk groen en is ook in huis terug te vinden tot aan geverfde kasten aan toe, grijns. Al zal ik m’n boom (groen) gewoon zoals altijd doen (alleen zonder slingers sinds vorig jaar wegens een enorme hoeveelheid aan led clusterverlichting, proest). Maar daar zitten zoveel verschillende kleuren groen in, geweldig gewoon. Hou van dat natuurlijke en hele blog is helemaal m’n ding. Vraagje: ben op je nieuwsbrief geabonneerd, maar heb deze blog(s) niet via de gewone e-mail gekregen. Klopt dat? Ik klik overigens automatisch ook het vakje voor de wekelijkse nieuwsbrief aan. En oh ja, waarom hebben sommigen die reageren wel een profielplaatsje op Christmaholic?

  • Hey Maureen, wat leuk je enthousiaste reactie :). Dat wordt weer lekker inspiratie opdoen dit najaar voor nog meer groen haha. Dan je vraagjes.

   1) De nieuwsbrief wordt pas eind september weer verstuurd. Dus vandaar dat nog je niets hebt ontvangen! Ik plaats nu maar 2 of 3 blogjes per week, en dat is nog niet genoeg voor een wekelijkse nieuwsbrief. Nog eventjes geduld dus 🙂

   2) De profielplaatjes kun je verkrijgen door een gravatar aan te maken op http://www.gravatar.com. Gebruik daarbij het e-mailadres dat je invult als je hier reageert. Het leuke is dat je dan ook gelijk op veel andere blogs een profielplaatje krijgt!

   Hopelijk heb ik je vraagjes zo beantwoord. Merry Xmas 😀

   • Ok, je kunt wel merken dat ik ongeduldig begin te worden wat kerst betreft en dus ook de nieuwsbrief, haha! Dacht al dat er iets mis was gegaan, ben gewoon weer eens te vroeg, grinnik. Ik ga gelijk op gravatar.com neuzen, bedankt! Jingle bells, jingle bells, jingle all the way…

 4. Wow wat gaaf ! Dat ik hier nooit eerder aan gedacht heb. Wat een rust straalt het uit. En groen is mijn favoriete kleur.
  Dit gaat vast mooi staan bij onze olijf groene muur en houten spullen . Ik vind het Top!

 5. Tink (Lilianne) op

  Hahahaha…. gek mens… Het eind van dat filmpje. Ik moest zooooo lachen!!
  Maar even over deze trend! De naturel look vind ik wel mooi. De hertjes, de dierenvelletjes (nep of echt?) De kleur groen op zich wel mooi, maar ik vind het jammer dat de kleur zo wegvalt in de boom… Maar zeker een afdeling die ik goed ga door neuzen voor de decoratie in huis (niet voor in mijn boom)

 6. Leuke blog, nu is groen niet zo mijn ding voor in een boom, maar er kwamen heel leuke dingen voorbij voor verder in huis. Ik ben ook niet van het hysterische rood ha ha. Eigenlijk heb ik al jaren alles zo’n beetje wit in de boom

 7. Oooh superleuk! Wij hebben altijd al een kerstboom in deze trend gehad (mijn moeder is hier ooit mee begonnen). Bij ons nooit glanzende/felgekleurde ballen, maar vogeltjes/dennenappels/slingers van kastanjes of eikeltjes of riet/houten ornamentjes zoals een gewei/kaneelstokjes e.d). Voorheen was het elk jaar zoeken naar zulke ornamentjes voor in de boom, maar dit jaar zal er dus genoeg van te vinden zijn omdat het een van de trends voor dit jaar is. Leuk!

 8. ❤❤❤❤❤❤❤ i love een botanische kerstboom en heb dan ook meteen nieuwe ballen en versiering gekocht. Varen, mos en eucalyptus ❤❤❤❤