Raamtekeningen maken met krijtstift

5

Krijtbordstiften zijn al een paar jaar niet meer weg te denken als decoratiemateriaal voor Kerst. Vorig jaar kreeg je zelfs chalkboardmarkers bij aankoop van een velletje kerstpostzegels! Stonden in jouw straat ook zoveel huizen met witte, kerstige raamtekeningen? Bij mij in ieder geval wel. En dit jaar zal het waarschijnlijk niet anders zijn, want raamtekeningen blijven leuk. Maar hoe maak je zo’n tekening? En hoe blijf je een beetje origineel?

Hoe maak je raamtekeningen voor Kerst?

Laten we beginnen met een paar praktische tips. Hoe ga je van start met het maken van je raamtekening voor Kerst? Je hebt in ieder geval het juiste materiaal nodig. Zelf werk ik het liefst met Unichalk markers. Voor het tekenen gebruik ik een stift met een punt van 1.8 – 2.5mm. Om de illustraties in te kleuren gebruik ik een dikke stift van 8mm. Laat de al te dunne stiften links liggen, raamtekeningen moet je vrij groot opzetten en het is al gauw te dun.

Wat ga je tekenen? Maak je ontwerp!

Haal inspiratie van Pinterest, bekijk etalages en maak foto’s van wat je mooi vindt. Handig: op Raamtekening.nl kun je kant-en-klare werkvoorbeelden van illustraties aanschaffen die je vervolgens zelf kunt printen. Ik zie het raam als een soort kijkdoos of als het podium op het toneel. Je wil diepte aanbrengen, dus teken je iets groters op de voorgrond. Maar ook kleinere details aan de zijkanten (de coulissen) en op de achtergrond. Een horizon helpt daarbij. Werk het ontwerp vervolgens van beneden naar boven uit.

Je kunt ook van boven naar beneden werken. Teken bijvoorbeeld kerstballen die aan het ‘plafond’ hangen op verschillende lengtes. Ook een guirlande of kerstkransen zijn leuk. Voor alles geldt: less is more. Probeer niet teveel te willen, het is al gauw te druk. Het is altijd slim om je volledige ontwerp eerst te schetsen op een stuk papier, voordat je aan de slag gaat op je raam. Maak je een foutje? Veeg het dan eerst met een natte doek weg en boen het met een droge doek na.

Een raamtekening maken: hoe doe je dat?

Je kunt de illustraties in spiegelbeeld achter het raam plakken en overtrekken. Het is ook mogelijk om ze in spiegelbeeld op het raam projecteren met een beamer. Als je er een stukje karton achter plakt zie je de projectie goed. Zelf teken ik de illustraties na uit de losse pols. Heb je geen raam in huis dat geschikt is? Dan kun je natuurlijk ook een tekening maken op een deur in huis, een spiegel of het glazen deurtje van je servieskast.

Kersttekeningen van bekende illustratoren

Een paar hangende kerstballen, een boom, wat huisjes met sneeuw erop… Het is allemaal hartstikke leuk! Zelf was ik wel toe aan iets anders, iets nieuws. Ik heb de afgelopen jaren daarom gezocht naar bestaande kersttekeningen van bekende illustratoren om na te tekenen. En die zijn er genoeg! Zo heeft Fiep Westendorp een heel scala aan winterse tekeningen gemaakt die prachtig zijn om op je raam te zetten.

Sinds twee jaar gebruik ik de superhandige familieagenda van Fiep en daarin staan bij elke maand illustraties die bij dat specifieke jaargetijde passen. De tekening van de jongen die op een wiebelig krukje de kerstboom staat op te tuigen, vond ik op ons raam erg goed uit de verf komen. Super leuk, toch?

Kerstmis met Dick Bruna op je ramen

De vorig jaar overleden Dick Bruna heeft een prachtig prentenboek gemaakt van het kerstverhaal. Ik combineerde de kerststal uit het boek (die je inmiddels ook als echte kerststal kunt kopen) met twee van de drie koningen, de herders en de schapen. Het resultaat zie je hieronder!

Dick Bruna’s minimalistische stijl is makkelijk na te maken. En je kunt de figuren uit het boek eenvoudig zelf op een andere manier samenstellen, zodat het mooi op jouw raam past. Eigenlijk wilde ik de raamtekening na 1 januari aanpassen door de Drie Koningen naast de kerststal te tekenen, maar dat kwam er helaas niet meer van…

Etalages & winkelruiten als inspiratie

Een goede plek om inspiratie op te doen voor je eigen kerstramen, zijn winkelruiten en etalages. Waar ik bijvoorbeeld heel veel blij van word, zijn de raamtekeningen die de dames van Ideeën Studio maken bij een koffietentje in mijn woonplaats.

Kiki en Jamie zijn de oprichters van het bureau dat vanalles doet op grafisch gebied. Waaronder vaste en tijdelijke tekeningen maken op etalages of muren van horeca en detailhandel. Hun stijl is speels, vrolijk en simpel (in de juiste zin van het woord). Zodra een nieuw seizoen is begonnen, ben ik weer benieuwd wat ze zullen maken.

Raamtekeningen voor Kerst: nog meer inspiratie

Ik noemde het eerder al; Pinterest is echt een uitstekende bron om inspiratie op te doen. Je vindt er mooie illustraties, tekeningen en kerstige quotes die perfect zijn voor op je ruiten. In het Pinterest-bord hieronder vind je alvast een paar mooie raamtekeningen voor Kerst.

Volg het bord Window Decoration for Christmas van Christmaholic.nl – kerst op Pinterest.

Wat ik dit jaar ga maken? Ik weet het nog niet. Misschien ga ik eens op zoek naar tekeningen van buitenlandse illustratoren. Of toch zelf maar eens wat bedenken. Waar haal jij je inspiratie voor raamtekeningen vandaan?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

5 reacties

  1. Michelle Leiva op

    Super leuk! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord…Ik heb direct stiften gekocht en ga van het weekend al het een en ander uitproberen 🙂